*Σε αναμονή για την ανακοίνωση των μεγεθών 3μηνου της Nvidia στην Wall Street. Χαρακτηριστικός ο τίτλος του CNBC, Wall Street drops, investors brace for Nvidia results. Στα 3,071 τρισ$ η αποτίμηση του κολοσσού των ημιαγωγών- που θα δημοσίευε την σχετική έκθεση μετά την λήξη της συνεδρίασης. Για να έχουμε την αίσθηση τάξης μεγέθους: στα 4,082 τρισ$ το ΑΕΠ της Γερμανίας (2022).
*Αυτά μας αφορούν, πολλαπλά: Την προειδοποίηση πως αν μέχρι αύριο (Παρασκευή) δεν έχουν αρθεί οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει προβεί στο Full Notice to Proceed, τότε η Nexans από τη Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου) προχωρά σε αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του καλωδίου. Το αναφέρω γιατί, σενάρια για επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία στις 4 ή 5 Σεπτεμβρίου μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις προς το παρόν. Πάντα σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, υπάρχει και η πιθανότητα συμφωνίας Τουρκίας – Αιγύπτου στην ανατολική Μεσόγειο κυρίως σε περιοχές που δεν έχουν καθοριστεί από την Ελλάδα και την Αίγυπτο ευελπιστώντας οι Τούρκοι πως μια τέτοια συμφωνία μπορεί να ενισχύσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η Αίγυπτος να έχει περισσότερα κέρδη. Παράλληλα, ελπίζουν να ακυρωθούν τα βήματα της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν (πολυ)ασχολείται με τα γεωπολιτικά-εθνικά η DeA, αλλά χρήσιμο είναι να αναφερόμαστε στα βασικά. Πάντως, για το θέμα-αδιέξοδο με την διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου (αν είναι δυνατόν…) έκτακτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες πρωί στην κυπριακή Βουλή, ενώ σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.
*Μας αφορούν και ως επενδυτές οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Με αφορμή την δημοσκόπηση της Interview (η DeA ελάχιστη σημασία δίνει στις δημοσκοπήσεις, αλλά…) έχει ενδιαφέρον η συνεχιζόμενη μείωση των (δημοσκοπικών) ποσοστών της Ν.Δ. Έξι μονάδες χαμηλότερα από τις ευρωεκλογές, κ.λ.π η αναφορά μας γίνεται για τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Καθότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί αντισταθμιστικά στις σημαντικές διαρροές του κυβερνώντος κόμματος στην Βόρειο Ελλάδα. Τον έχει προτείνει για Επίτροπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αύριο (30 Αυγούστου) λήγει ( ; ) η προθεσμία για την συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το…ωραίο; 5 χώρες-με πρώτη και καλύτερη την Ιταλία δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη τους Επιτρόπους, στην “πρίζα” την έχει την Γερμανίδα η Ιταλίδα.
*Με τον πίνακα που παρουσίασε προχθές ο Άκης Σκέρτσος για να αντικρούσει τις αιτιάσεις όσων κατέταξαν την Ελλάδα χαμηλότερα από την Βουλγαρία, θα ασχοληθώ ενδελεχώς την Παρασκευή. Ειλικρινά, δεν μπόρεσα να καταλάβω την…αριθμητική του υπουργού Επικρατείας, με μπέρδεψε λίγο και το Facebook όσον αφορά στον δείκτη κατά κεφαλήν κατανάλωσης, θα τα μελετήσω για να μην τον αδικήσω.
*Τα περίμενε η αγορά τα αποτελέσματα δεύτερου 3μηνου/6μηνου της Motor Oil, για πολλούς και διάφορους-ευνόητους- λόγους. Για να δούμε τι έχουμε: κύκλος εργασιών 6.237,9 δισ από 5.928,1 δισ το αντίστοιχο 6μηνο 2023. Από την ανάλυση των στοιχείων όγκου των ενοποιημένων πωλήσεων προκύπτει ο έντονα εξαγωγικός χαρακτήρας του Ομίλου αφού οι πωλήσεις εξωτερικού και Ναυτιλίας ανήλθαν το 6μηνο 2024 σε 77,68% επί του συνολικού όγκου των πωλήσεων έναντι 72,30% την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Θα επιμείνω στο συγκεκριμένο, καθότι αφορά στις εξαγωγές…77,68% επί των συνολικών πωληθέντων, συνακόλουθα αυτονόητο το ερώτημα της DeA προς το οικονομικό επιτελείο. Η έκτακτη φορο εισφορά σε υπέρ κέρδη-κατά Κωστή Χατζηδάκη- πόθεν τεκμαίρεται βάσει της ποσόστωσης των εξαγωγών. Η έκτακτη επιβολή φόρου αφορά υπέρ κέρδη- κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη- για αποτέλεσμα που προκύπτει από εξαγωγές; και μάλιστα 77,68%, πάλι κάτι δεν καταλαβαίνω.
*Τέλος πάντων, σήμερα ανακοινώνει μεγέθη η HelleniQ Energy, μια χαρά θα είναι και αυτού του ομίλου. Ωστόσο, μία περιέργεια την έχω, θα τοποθετηθεί ο Ανδρέας Σιαμίσιης επί καίριων ζητημάτων; και δεν αναφέρομαι στην έκτακτη φορολόγηση υπέρ-κερδών. Τη μαρκέτα την ενδιαφέρει επίσης τι θα κάνει η διοίκηση της HelleniQ Energy με την ElpEdison- όπου ως γνωστόν το 50% είναι “εις χείρας” Edison, με τους Ιταλούς να το διπλό-σκέφτονται. Είναι και η συμμετοχή στην ΔΕΠΑ Εμπορίας (με 35%) που θα μεταβιβαστεί σε όρους λογιστικής αξίας στο ΤΑΙΠΕΔ, με την τύχη της να αποφασίζεται από την κυβέρνηση. Αρκετά ακούγονται- αναφορικά με τις συμμετοχές, τους ενδιαφερόμενους- περισσότερα φημολογούνται. Κάτι καινούργιο δεν είχε προκύψει μέχρι πρόσφατα, 2-3 τηλεφωνήματα που έγιναν σε πηγές δεν οδήγησαν κάπου. Επιφυλάσσομαι…
*Όπως και από την πλατεία Κοτζιά, τα λίγο ως πολύ γνωστά: Για το placement της Εθνικής, στόχος η διάθεση να προχωρήσει τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου. Η διάθεση αναμένεται να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των τραπεζικών μετοχών, όπως συνέβη με τα προηγούμενα των Εθνικής και Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με τους Συμβούλους της, επιδιώκουν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χ.Α. πριν το placement και πιο συγκεκριμένα στις 23/9. Την ίδια ημέρα ξεκινά στο Λονδίνο το ετήσιο event της BofA για τον Χρηματοοικονομικό κλάδο, που θα διαρκέσει ως τις 26 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί, στις 5 – 6 Σεπτεμβρίου το event, με Διοργανωτή την Citi, στις ΗΠΑ.
*Από παρουσιάσεις, road shows και ταξίδια καλά πάμε, αλλά όπως έλεγαν οι παλαιότεροι από…τηγανίτα…Και αυτό σε μία συνεδρίαση, όπως η χθεσινή που η αξία συναλλαγών μετά βίας έφθασε 85,8 εκατ., με τα 26 εκατ. να επικεντρώνονται σε μόλις 3 μετοχές Εθνική, Eurobank και Motor Oil.
*To είδα (newsit): Η στήλη δεν θα ησυχάσει αν δεν καταλάβει για ποιο λόγο η αμερικανική General Atlantic δεν έβγαλε ποτέ ανακοίνωση για την συμμετοχή της στο σχήμα που απέκτησε την Epsilon Net του Γιάννη Μίχου. Ακόμα και που ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξαγοράς και η ισχυρή εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού είναι έτοιμη να περάσει την πόρτα της εξόδου από το Χρηματιστήριο, οι Αμερικανοί δεν έχουν πει κουβέντα! Στο site τους έχουν πολλά και αναλυτικά στοιχεία για τις εννέα επενδύσεις που πραγματοποίησαν το 2024 χωρίς να λένε κουβέντα για την Epsilon Net. Ποιος θα μας λύσει την απορία; Την ίδια απορία με τους συναδέλφους την είχε και η στήλη, παλαιότερα.
*Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Μικρό, πολύ μικρό, το καλάθι που κρατάμε, εάν δεν μας απατά η μνήμη μας πρόκειται για ν/σ που είχε ξανά παρουσιαστεί παλαιότερα και ελάχιστα είχε αποδώσει; Πως θα μπορούσε να προχωρήσει στην πράξη, όταν λ.χ. μία απλή εγγραφή μπορεί να χρειαστεί ακόμη και 12μηνο; Με ποιο τρόπο θα βοηθηθούν χρηματοδοτικά οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες να συγχωνευθούν, να μεγεθυνθούν όταν η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική (τον Ιούλιο), μειώνονται οι καταθέσεις, η ακρίβεια παραμένει μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όταν…όταν…τι να τα κάνουν οι επαγγελματίες τα ν/σ όταν η αγορά στερείται το κυρίως βασικό; χρήμα σε λογικά κόστη και όχι αποκλεισμούς από την τραπεζική. Κατά τ’ άλλα με τις τραπεζικές προμήθειες, με τα “αόρατα” επιτόκια καταθέσεων τι θα γίνει; Και για να μην το πολύ κουράζω: Στο 5,78% έφτασε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στις νέες χορηγήσεις, με το αντίστοιχο για τις καταθέσεις να παραμένει στο 0,57%. Στις 5,21 ποσοστιαίες μονάδες κινήθηκε το επιτοκιακό περιθώριο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρακτικά ανέβηκαν, δηλαδή ακρίβυναν, κι άλλο τα επιτόκια, δηλαδή κόστη χρήματος/δανεισμού, νέων δανείων.
*Ξάφνιασε λέει η χθεσινή άνοδος κατά 3,74% για τη μετοχή της Coca Cola HBC στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εάν έκαναν τον κόπο να δουν το 3,06% της μετοχής CCHBC στο LSE- που είναι η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης- για τους τίτλους του Ομίλου, ουδεμία έκπληξη.