Του Απόστολου Σκουμπούρη
Κοντά στα 9 ευρώ για πρώτη φορά από τις 3 Ιουνίου του μακρινού 2008 έκλεισε χθες η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλέον σε νέα υψηλά περίπου 13 ετών! Πιο αναλυτικά, η μετοχή χθες έκλεισε στα 8,87 ευρώ με νέα άνοδο 4,35%, συμπληρώνοντας την 4η διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση. Μάλιστα, η μετοχή προέρχεται από καλό ράλι αντίδρασης 18,5% που πέτυχε το Φεβρουάριο, ούσα η 2η σε απόδοση στον FTSE 25 πίσω από την Aegean Airlines (+27,8%).
Μάλιστα, πλέον η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ Τέρνα ανέρχεται στα 917 εκατ. ευρώ, έχοντας ανέλθει στη 17η θέση του συνόλου των αποτιμήσεων στο Χ.Α., κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ομίλου. Γιατί όταν η ΓΕΚ Τέρνα – το 2008 – ήταν ξανά πλησίον των 9 ευρώ, σύσσωμες οι τράπεζες είχαν πολλαπλάσιες τιμές από τις σημερινές, ενώ και πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας ήταν υψηλότερα. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 η μετοχή της ΔΕΗ είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 37 ευρώ, ενώ σήμερα, παρά το +474% από τα χαμηλά του Μάρτη του 2020, βρίσκεται μόλις στα 9,06 ευρώ.
Θυμίζουμε πως ελάχιστες ημέρες πριν, όταν προέκυψε το θέμα με τις καιρικές συνθήκες στο Τέξας και τον κίνδυνο για τα τρία αιολικά πάρκα της θυγατρικής της Τέρνα Ενεργειακή, ο τίτλος της ΓΕΚ Τέρνα κατήλθε έως το χαμηλό των 7,60 ευρώ, ενώ πλέον κερδίζει άνω του ενός ευρώ ανά μετοχή.
Φαίνεται λοιπόν πως μια σειρά από λόγους όπως η άμεση αντίδραση της διοίκησης, η οποία ενημέρωσε τους επενδυτές και τους αναλυτές για όλα όσα συνέβησαν στο Τέξας, το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αλλά και η στήριξη από το βασικό μέτοχο, έφεραν την ανάκαμψη της μετοχής. Συν το γεγονός ότι ευρύτερα οι επενδυτές αρχίζουν και εστιάζουν στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και δη στις μετοχές υποδομών, παραχωρήσεων και κατασκευών.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 17 Φεβρουαρίου η ΑΧΙΑ Ventures προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση της τιμής – στόχου, οριοθετώντας τη στα 10,90 ευρώ, αυξημένη κατά 24% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 8,80 ευρώ. Παράλληλα, οι αναλυτές της AXIA Venture αναμένουν αύξηση εσόδων για το όμιλο κατά 14% για έκαστο έτος έως το 2023.
Αυτό θα έρθει ως αποτέλεσμα της της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας (εκτιμώμενη + 15,4% ετησίως), της προσθήκης χωρητικότητας στο τμήμα ΑΠΕ (θα αυξηθεί κατά ~ 600MW το 2019-23, και της αύξησης του όγκου κυκλοφορίας στις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων.
Συνάμα, το ανεκτέλεστο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα από 1,5 δισ. ευρώ σήμερα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, ύστερα από την υπογραφή νέων έργων (επέκταση βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-65 ~ 450 εκ. ευρώ) και του IRC (Integrated Resort Casino) του Ελληνικού (συμβόλαιο 0,8 δισ. ευρώ).