Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣε "ενεργειακό" συναγερμό η Ευρώπη - Σε ύψη ρεκόρ το φυσικό αέριο

Σε “ενεργειακό” συναγερμό η Ευρώπη – Σε ύψη ρεκόρ το φυσικό αέριο

Φως στο “ενεργειακό” τούνελ, που απειλεί κοινωνικά και οικονομικά την Ευρώπη φαίνεται ότι θα αναζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με βάση δημοσιεύματα, ενδέχεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να συζητήσουν την αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, και να αποφασίσουν για την λήψη πρόσθετων μέτρων στο φόντο ενός ακήρυχτου πολέμου με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το CTK newswire, το οποίο επικαλείται τον Τσέχο υπουργό Βιομηχανίας, Τζόζεφ Σικέλα, η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσουν την ιδέα του περιορισμού των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσθεσε ότι οι Τσέχοι θα προτιμούσαν ένα όριο τιμών σε όλη την ΕΕ, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα πιθανά νέα μέτρα.

Αφού έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά και ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, τότε η απλούστερη προσέγγιση είναι να αναζητήσουμε μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Σικέλα. «Πρέπει να δούμε αν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και κλιμακώνεται περαιτέρω».  Αναφερόμενος στην πιθανή υπουργική συνάντηση, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Γαλλία «γενικά» είναι ευθυγραμμισμένη με τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ. Αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Παρίσι θα στηρίξει τη «λογική» ενός ανώτατου ορίου των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.  

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη παλεύει με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να οδηγεί τον πληθωρισμό και να απειλεί να παρασύρει τις οικονομίες σε ύφεση. Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και τις περικοπές της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Απειλή και για τη Γερμανία

Πάνω από τέσσερις στις 10 γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν ήδη την επιβίωσή τους σε κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW). Το 42,36% των 853 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της εταιρείας. Το 72,5%, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφερε ότι υποφέρει από τις τρέχουσες τιμές της ενέργειας. «Ο πόλεμος προκάλεσε τεράστια ζημιά στη γερμανική οικονομία», τονίζει ο ΜάρτσελΦράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW),προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και «η γερμανική οικονομία θα το αισθανθεί  αυτό τα επόμενα χρόνια. Ο κίνδυνος ύφεσης το χειμερινό εξάμηνο είναι «υψηλός και ανερχόμενος». Θα μπορούσε ήδη να υπάρξει συρρίκνωση της οικονομικής απόδοσης το τρέχον θερινό τρίμηνο. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες κρίσεις: «Θα μπορούσαμε να βιώσουμε μια ασυνήθιστη ύφεση στην οποία δεν θα δούμε αύξηση της ανεργίας, αλλά σημαντική μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και επομένως ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού ανθρώπων» είπε ο Φράτσερ. 

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών εκτιμά ότι ενώ στις αρχές της χρονιάς, υπολογιζόταν στο 4,5% η αύξηση του ΑΕΠ,στην καλύτερη περίπτωση θα περιοριστεί  στο 1,5%. «Και αυτή θα είναι η επίπτωση μόνο για φέτος», είπε ο Φράτσερ.

 «Τα προβλήματα θα συνεχιστούν για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια – μέχρι να είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι από το ρωσικό αέριο». Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2025. Κατά προσέγγιση, τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ θα χαθούν σε μια περίοδο τριών ετών. Αυτό σημαίνει απώλειες 150 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ»,τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος.

Σπάνε τα 300 ευρώ/MWh οι τιμές

Στο μεταξύ σήμερα οι τιμές στον Ολλανδικό δείκτη TTF ξεπέρασαν τα 300 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα έχοντας καταγράψει άλμα ανόδου τις τελευταίες μέρες.

Να σημειωθεί ότι Ο αναλυτής της Energy Aspects Λέον Ιζμπίκι δήλωσε τις προηγούμενες μέρες χαρακτηριστικά στο Bloomberg «ότι οι τιμές μπορεί να φθάσουν και στα 400 ευρώ ανά MWh εάν διακοπούν πλήρως οι ροές του Nord Stream τον Σεπτέμβριο». Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέα ρεκόρ, έχοντας πλέον σταθεροποιηθεί πάνω από τα 600 ευρώ ανά MWh έναντι -σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία του Bloomberg- μέσης τιμής 20 έως 30 ευρώ την τελευταία δεκαετία. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ