Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε δυνατό (τραπεζικό) bull market το χρηματιστήριο

Σε δυνατό (τραπεζικό) bull market το χρηματιστήριο

Όταν μια αγορά παρά τα πολύ σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη και παρά τους κλυδωνισμούς τόσο από την αλλαγή πολιτικής επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, όσο και από παράγοντες όπως ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση αλλά και επιδείνωση στα ομόλογα όχι μόνο καταφέρνει και κρατάει τα υψηλά 7ετίας, αλλά πετυχαίνει νέο ρεκόρ έχοντας ήδη ράλι +7,92% μόλις σε 28 συνεδριάσεις το νέο έτος, είναι σε φάση bull market.

Σε αυτή τη φάση είναι το ελληνικό χρηματιστήριο που χθες πέτυχε νέα υψηλά εφτά ετών επιστρέφοντας στο Δεκέμβριο του 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά, απέχοντας πλέον – σε ποσοστό – ελάχιστα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης είναι κοντά στο να ισοφαρίσει την απόδοση που είχε στο σύνολο του περασμένου έτους, ενώ οι τράπεζες ήδη είναι τρεις φορές πάνω από τις περυσινές τους αποδόσεις.

Ασχέτως αν σήμερα καταγραφούν διορθωτικές τάσεις, καθώς η αγορά και κυρίως οι τράπεζες είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, η ουσία είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο το 2022, με τις προσδοκίες να είναι μεγάλες και για τη συνέχεια, εν μέσω προσμονής νέων θετικών εκθέσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Όπως προαναφέρθηκε ο Γ.Δ. κερδίζει φέτος 7,92%, κάτι που τοποθετεί το Χ.Α. στην κορυφή των ευρωπαϊκών αποδόσεων και μέσα στις πρώτες 4-5 αγορές παγκοσμίως. Ο FTSE 25 κερδίζει σε ποσοστό 9,87%, ο Mid Cap εύλογα υστερεί με άνοδο 4,87% καθώς προέρχεται από το περυσινό «πάρτι» και την άνοδο 34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +29,32%!

Καθοριστικός παράγοντας που προσδίδει ποιότητα και ανθεκτικότητα στην άνοδο του Χ.Α. είναι η κλιμάκωση της αξίας συναλλαγών, που στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,78 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ήταν στα 125,82 εκατ. ευρώ ενώ την Τρίτη ήταν στα 115,7 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος των τραπεζών παρέμεινε πολύ ισχυρός, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον δραστηριοποιούνται πολύ ισχυρά χαρτοφυλάκια. Την Τρίτη στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν 60,3 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος τζίρος από το Νοέμβριο του 2020 ήτοι των τελευταίων 15 μηνών, χθες Τετάρτη οι συναλλαγές του κλάδου έφτασαν στα 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκαν στα 59,7 εκατ. ευρώ.

Στην αντεπίθεση η ΠειραιώςΡάλι έως +33% στον κλάδο

Εντυπωσιακή η Πειραιώς Financial που το τελευταίο διήμερο κάνει εμφάνιση leader στο ταμπλό, διακινώντας χθες το ¼ των συναλλαγών με 25,18 εκατ. ευρώ! Η μετοχή έκλεισε για 3η συνεχή συνεδρίαση με άνοδο, καθώς μετά το +9,93% της Τετάρτης και το +2,93% της Τρίτης, ενισχύθηκε εκ νέου σε ποσοστό 1,87% χθες ζλείνοντας στα 1,6910 ευρώ. Μετά το ράλι του τριημέρου, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας επανήλθε πάνω από τα 2 δισ. ευρώ μετά από πολλά χρόνια.

Πρώτη σε απόδοση τόσο στον Large Cap όσο και στον Mid Cap φέτος είναι η Alpha Bank με ράλι +33,05%, ακολουθεί η Πειραιώς που κερδίζει 31,09%, η Eurobank είναι στο +26,77% και η Εθνική στο +26,71%.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η φετινή άνοδος στο Χ.Α. είναι καθαρά τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, καθώς πολύ μακριά είναι οι αποδόσεις των μετοχών της πραγματικής οικονομίας τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap, ενώ αρκετοί είναι οι τίτλοι που κινούνται είτε αρνητικά, είτε αδιάφορα φέτος.

Πλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επηρεάζουν το Γ.Δ. σε ποσοστό κοντά στο 24%, αποτελώντας τον κλάδο – καταλύτη για την πορεία όλης της αγοράς. Μετά και τη σημερινή άνοδο, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετά από πολλά χρόνια ξεπέρασε τα 13 δισ. ευρώ διαμορφούμενη στα 13,041 δισ. ευρώ!

Η προοπτική της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας που θα σημάνει και την επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές, η πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων και η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου, αναβαθμίζουν και την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου που πλέον έχει μπροστά του το στοίχημα των 1.000 μονάδων.

Τις 1.000 μονάδες «βλέπουν» οι αναλυτές

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο έγκριτοι αναλυτές της ελληνικής αγοράς, οι κ.κ. Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ και Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, σε πρόσφατες (εντός του 2022) αναλύσεις τους, κάνουν λόγο για ξεκάθαρη δυνατότητα ανάκτησης των 1.000 μονάδων μέσα στο τρέχον έτος.

Ο αναλυτής της Merit ΧΑΠΕΥ διατυπώνει τη μακροπρόθεσμα θετική στάση της Χρηματιστηριακής για το ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας τιμή – στόχο για το Γενικό Δείκτη τις 1.037 μονάδες εντός του έτους. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή σε πολύ πρόσφατη έκθεσή του είχε τονίσει πως πλέον «οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές, καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν».

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά πάνω από τις 950 – 960 μονάδες, και αν σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις δεν παλινδρομήσει εκ νέου χαμηλότερα και κρατήσει αυτή τη ζώνη, τότε κάλλιστα τους επόμενους μήνες μπορεί να κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Άλλωστε, ποσοστιαία απέχει ελάχιστα από αυτό το όριο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ