Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣεπτέμβρης=Δ.Ε.Θ., όπου «Θ» σημαίνει Θεσσαλονίκη!-Γράφει η Σ. Τσιπτσέ

Σεπτέμβρης=Δ.Ε.Θ., όπου «Θ» σημαίνει Θεσσαλονίκη!-Γράφει η Σ. Τσιπτσέ

Σοφία Ν. Τσιπτσέ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Διαπιστ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων/ D.P.O.

Η 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της 7 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως την 15η Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο η ΔΕΘ με τον ακτινοβόλο χαρακτήρα της αποτελεί κόσμημα και σήμα κατατεθέν του επιχειρείν, των διεθνών σχέσεων, και της εν γένει οικονομίας.

Η Έκθεση δεν αποτελεί μονάχα μία γιορτή. Μεταξύ των στόχων της διοργάνωσης είναι η προβολή του ελληνικού επιχειρείν, η στήριξη της οικονομίας θέτοντας ως επίκεντρο την ανάπτυξη, οι διεθνείς σχέσεις και οικονομικοί δεσμοί με άλλες χώρες και οι εν γένει συνεργασίες. Δίνεται ένα βήμα και μία ευκαιρία στην τοπική επιχειρηματικότητα να βγει προς τα έξω, να διεθνοποιηθεί. Συνάμα αποτελεί ένα διεθνές κάλεσμα, το οποίο συντελεί στο να γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης πόλος έλξης και επίσκεψης πολλών επιχειρηματιών από το εξωτερικό, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον τουρισμό και διαφημίζοντας διεθνώς την πόλη. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως από το 1990 ξεκίνησε ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, με πρώτη τιμώμενη χώρα την χρονιά εκείνη την Κίνα.

Φέτος τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία, γεγονός που αποτέλεσε την ευκαιρία για ενίσχυση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός από το βήμα εγκαινίων του γερμανικού περιπτέρου. Η παρουσία μάλιστα 135 επιχειρήσεων και φορέων της Γερμανίας στο γερμανικό περίπτερο υπογραμμίζουν την προσπάθεια αυτή. Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO κ. Τάσος Τζήκας σημείωσε πως η γερμανική συμμετοχή είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή ξένης χώρας στην ιστορία του θεσμού.

Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσίαση στη ΔΕΘ της “Anna” του πρώτου ΑΙ-AVATAR που παρουσίασε η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΓΣΘ).

Επιχειρείν, ψυχαγωγία, μουσική, αθλητισμός, hobbies ήταν οι βασικοί πυλώνες στους οποίους βασίστηκε το καθημερινό πρόγραμμα της ΔΕΘ. Και φυσικά δεν έλειψαν οι καθιερωμένες τα τελευταία χρόνια μουσικές βραδιές με καταξιωμένους καλλιτέχνες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν μουσική και συναυλιακό θέαμα.

Το τελευταίο διήμερο στη ΔΕΘ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα επίσης εντυπωσιακό θέαμα του Drone Light Show, με διαφορετικές «χορογραφίες»  στον νυχτερινό ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει όμως και πολιτικό χρώμα, καθότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Χώρας εγκαινιάζει την έναρξη της λειτουργίας και από το μικρόφωνό της εξαγγέλλει οικονομικά προγράμματα και κυβερνητικές πολιτικές. Φέτος το καλάθι της ΔΕΘ ήταν περιορισμένο, παρά τις προσδοκίες της κοινωνίας για περαιτέρω ενίσχυση, ειδικά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται τα τελευταία χρόνια. Η «δυσκαμψία» στην οικονομική ενίσχυση, δημοσιογραφικά «επισκιάστηκε» από τις εσωκομματικές αναταραχές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλαβαν χώρα σε παράλληλο χρόνο, με αποτέλεσμα η καθιερωμένη ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην λάβει χώρα, παρά μονάχα μία συνέντευξη τύπου του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ιστορία της ΔΕΘ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αν ανατρέξουν οι λάτρεις σε αυτή, θα έρθουν «αντιμέτωποι» με την ιστορίας της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Πνευματικός πατέρας της διοργάνωσης υπήρξε ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, το όνομα του οποίου δόθηκε σε μία από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, προς τιμήν του. Ο Νικόλαος Γερμανός 28 Απριλίου 1925 υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας άδεια για την πραγματοποίηση της πρώτης διεθνούς εκθέσεως στην χώρα, η οποία εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926 στο σημερινό Γ Σώμα στρατού (πηγή: wikipedia).

Η ιστορία της ΔΕΘ καταδεικνύει ότι επηρεάστηκε από τις εκάστοτε συνθήκες, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές που περνούσε η χώρα. (Πόλεμοι, εμφύλιοι, δικτατορία, οικονομική κρίση, λιτότητα, κόβιντ). Στην πορεία της στο χρόνο όμως και μέσα από όλες τις ιστορικές «περιπέτειες» που βίωσε ως διοργάνωση, άντεξε, αποδεικνύοντας στην πράξη τον διαχρονικό της χαρακτήρα! Άντεξε λοιπόν και εξελίχθηκε…

Η ΔΕΘ της νέας εποχής εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εκθεσιακό θεσμό στη χώρα και ένα πολυδιάστατο γεγονός επιχειρηματικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος με διεθνή ακτινοβολία.

Επισκεπτόμενος κανείς κάποια χρόνια πριν την επίσημη σελίδα της ΔΕΘ (Thessalonikifair.gr) στο πεδίο της ιστορικής αναδρομής, θα έβρισκε μία σπουδαία ρήση από τον Γ. Ταχογιάννη «Ο Φάρος της Βορείου Ελλάδος (1939):

«Η Έκθεση εμφανίστηκε ως μια φαντασμαγορική παραδότης (…) αλλά ευθύς από τα πρώτα έτη, ενεδύθη την πορφύραν των θρύλων που περιβάλλουν την Θεσσαλονίκην ως πόλιν ιστορικήν (….) και έγινε κι’ αυτή κάτι το θρυλικόν (…)»

Μπορεί οι μέρες της Έκθεσης να συνοδεύονται με ασφυκτική κίνηση, αποκλεισμό στους δρόμους του κέντρου και γενικότερα ένα περαιτέρω κυκλοφοριακό «έμφραγμα» από τα πολλά που υφιστάμεθα τα τελευταία ειδικά χρόνια, όμως …

Για εμάς στην Θεσσαλονίκη  ο Σεπτέμβρης σημαίνει ΔΕΘ, όπου «Θ» σημαίνει Θεσσαλονίκη!

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ