*Σε συγχρονισμό με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed οι κινήσεις των επενδυτών στην Wall Street. Σύμφωνα με αναλυτή (της FHN Financial), οι μέχρι τώρα ενδείξεις συντείνουν στην-σχεδόν- βεβαιότητα πως ούτε στην επόμενη FOMC θα πλειοψηφήσει πρόταση για νέα αύξηση επιτοκίων.
*Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 0,7% τον Αύγουστο. Ήταν ο όγδοος σερί μήνας με αύξηση, φτάνοντας στο ρεκόρ του 3,9% (ετησιοποιημένου).
*“Θετική προκαταρκτική αξιολόγηση” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δεύτερο αίτημα πληρωμής που υπέβαλε η Ελλάδα, ύψους 3,64 δισ. ευρώ (1,69 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια), στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στις 16 Μαΐου 2023, η χώρα μας υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις (1,69 δισ. ευρώ), με βάση την επίτευξη 39 ορόσημων και τριών στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την τρίτη δόση για επιχορηγήσεις. Στις 22 Νοεμβρίου 2023, υπεβλήθη επίσης αίτημα πληρωμής για δάνεια (1,95 δισ. ευρώ) που αφορούσαν την επίτευξη ενός στόχου.
*Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο «Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία ευάλωτων-Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής και άλλες επείγουσες διατάξεις». Οι αλλαγές αφορούν:
-στη διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και την υποχρέωσή τους στην ενημέρωση των δανειοληπτών,
-την διεύρυνση ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και
-στη θέσπιση ευεργετικών κριτηρίων για ευάλωτους οφειλέτες ώστε να μην αποκλείονται από τη ρύθμιση.
Αποκαλυπτήρια για τις αλλαγές: μειώνεται 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους, χαμηλώνουν οι συντελεστές, εξαιρούνται κλάδοι επαγγελματιών, μαχητό το τεκμήριο – «Σφικτό» το κίνητρο για τις ανακαινίσεις – Νέο καθεστώς για τα Airbnb – Xατζηδάκης: Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν.
*«Η Ελλάδα αναβαθμίζεται, με πυλώνες τις ασφαλείς υποδομές και τις πράσινες μεταφορές», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε Συνέδριο της Ναυτεμπορικής: «Αναβαθμίζοντας την Ελλάδα». Μικρά και μεγάλα έργα, σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία υλοποιούνται, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ε65, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος, η οδική σύνδεση Άκτιο-Αμβρακία, ο ΒΟΑΚ, το Flyover στη Θεσσαλονίκη, οι οδικοί άξονες Μπράλος – Άμφισσα και Ιωάννινα Κακαβιά, 10 μεγάλα, εθνικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 344 εκατ. ευρώ.
*Θα ενισχυθεί η καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024 χάρη στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και τους ευρωπαϊκούς πόρους που έως το 2027 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας χθες στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο, σε συζήτηση με τους επικεφαλής των άλλων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Νωρίτερα, με μεγάλη υπερκάλυψη έκλεισε το βιβλίο για το senior εξαετές ομόλογο της τράπεζας. Μειώθηκε στο 6,75% το κόστος της έκδοσης. «Σηκώνει» 500 εκατ. ευρώ η τράπεζα. Το κουπόνι της έκδοσης μειώθηκε στο 6,75%, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει στο 6,875% έναντι αρχικών σκέψεων για την τιμολόγηση (IPTs) που το τοποθετούσαν στη ζώνη του 7,125%. Πρόκειται για εξαετή τίτλο senior preferred, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5). Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS.
*«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αναφέρεται σε δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025. Πέρυσι, εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 -δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και ελπίζει να συνεχίσει στην ίδια πορεία το 2024. Από “μαύρο πρόβατο” σε…Αϊ Βασίλη η ελληνική οικονομία. Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Διαθέτει απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω υψηλότερων από τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, ισχυρής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων. Σήμερα, Τετάρτη, η προγραμματισμένη έκδοση εντόκου 6μηνης διάρκειας, από τον ΟΔΔΗΧ.
*Τζίρος στα 117,5 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, στην χθεσινή συνεδρίαση. Σε Εθνική, ΔΕΗ και Jumbo τα σχεδόν 55 εκατ.
*Οκτώβριος: Διπλό “καμπανάκι”. Πτώση εις διπλούν, που θα πρέπει να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο και τους τραπεζίτες. Ο λόγος για καταθέσεις και νέα δάνεια, που σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Οκτώβριο “γύρισαν” σε αρνητικό πρόσημο. “Φρένο” στην πιστωτική επέκταση-από θετική τον Σεπτέμβριο- κατά 856 εκατ. καθώς τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ήταν περισσότερα απ’ όσα εκταμιεύτηκαν. Ο λόγος; προφανής…με την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει να “απειλεί” με υψηλά επιτόκια και για μακρύ χρονικό διάστημα την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια επισπεύδουν την αποπληρωμή υποχρεώσεων τους. Εξέλιξη που αποτυπώνεται και στη μείωση των καταθέσεων, καθώς τα ( – ) 2,044 δισ. από τα συνολικά (-) 2,229 δισ. αφορούν σε επιχειρήσεις.
*Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “από τις 43 Εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα 9μήνου, σε τροχιά νέων ιστορικών υψηλών, σε επίπεδο κερδοφορίας, βρίσκονται οι Optima Bank, Motor Oil, Μυτιληναίος, TITC, Autohellas, Κρι–Κρι, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Μοτοδυναμική, Ε-Νet, Austriancard και Cenergy, όχι και άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι η δημοσίευση του εννεάμηνου αφορά ως τώρα το 27% των Εισηγμένων Εταιρειών. Παράλληλα, η ρευστότητα στους ισολογισμούς διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό, υποσχόμενη μερίσματα άνω των 3 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα μπουν και οι Τράπεζες στην εικόνα, βελτιώνοντας πολύ τη μερισματική απόδοση του Χ.Α.”.
*Ημέρα τραπεζών η χθεσινή στο Λονδίνο. “Φαίνεται ότι η αναδιάρθρωση του MSCI δημιουργεί κινητικότητα στην Αγορά. Εικάζουμε ότι η ΕΤΕ θα έχει αύξηση της στάθμισης άρα εισροές και μπορεί άλλες μετοχές, όπως παράδειγμα ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ή ΟΤΕ εκροές”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Fast Finance ΑΕΠΕΥ. “Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό με την ανακοίνωση του δείκτη προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης να ανακοινώνεται την Πέμπτη στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
*Θεαματική η παράσταση χθες για τη ΔΕΗ: Με άνοδο 2,38% στα 10,75 ευρώ και συναλλαγές 1,31 εκατ. τμχ. Ξεχώρισαν 2 πακέτα για 659 χιλ. τμχ στα 10,46 συνολικής αξίας 6,89 εκατ. και για 174 χιλ. στα 10,46 ευρώ αξίας 1,82 εκατ. Κράτησα και άλλα 2, το ένα για 798 χιλ. της Εθνικής στα 6,052 ευρώ και ένα δεύτερο για 54,55 χιλ. της Motor Oil στα 24,02 ευρώ. Δεύτερη σερί συνεδρίαση για τη μετοχή της Motor Oil, με 1,89% στα 24,76 ευρώ. Να υποθέσω πως, δύο μέρες στο Λονδίνο ο Πέτρος Τζαννετάκης έφερε εισροές και τις δύο. Αποτελεσματικός.
*Έχει αρχίσει, από την Παρασκευή να “φορτώνει” με συναλλαγές η Premia ΑΕΕΑΠ. Και για οινοποιητική την βλέπω, εάν πάρει- τελικά- και άλλη εταιρεία του κλάδου.
*Στις 14 Δεκεμβρίου, στην γ.σ της ΔΕΗ τα σπουδαία. Σε conglomarate σχήμα συμμετοχών πλέον η Επιχείρηση. Που ήταν Απρίλιο 2019, στα 400 εκατ. και που είναι σήμερα, στα 4.000 εκατ. (σε όρους αποτίμησης). Με βάση τα ακίνητα της “Κωτσόβολος” η…ΑΕΕΑΠ;