Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣΕΒ: Ενέργεια και κίνητρα για τη βιομηχανία - Ο προβληματισμός για τα...

ΣΕΒ: Ενέργεια και κίνητρα για τη βιομηχανία – Ο προβληματισμός για τα Data Centers και το “μοντέλο Βουλγαρίας”

Μέτρα ανάλογα με αυτά που πήρε η Βουλγαρία για τη βιομηχανία της ζήτησε, ουσιαστικά, σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΣΕ, με θέμα την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ, Γιάννης Παπαχρήστου, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης.

 “Δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τον τρόπο που θα έπρεπε το ενεργειακό κόστος. Ενώ υπάρχει σοβαρή μέριμνα για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης δεν υπάρχει καμία ενίσχυση. Την ώρα που τα γειτονικά κράτη προστατεύουν τη βιομηχανία τους” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπαρέβαλε το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία έχει βάλει πλαφόν ώστε να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της. 

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία, όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος, όντας πλήρως σε συμμόρφωση με τον κοινοτικό κανονισμό, έχει θεσπίσει που έχει θεσπίσει πλαφόν στα 90 ευρώ/MWh για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. 

“Δεν μπορεί η Κεντρική Ευρώπη να έχει κόστος 7 λεπτά την κιλοβατώρα και εμείς να πληρώνουμε 19 λεπτά” σημείωσε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας το γνωστό πρόβλημα των διαφορών στις τιμές ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι πρίν λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ο  Αντώνης Κοντολέων σημείωσε ότι “η ελληνική βιομηχανία είναι μεσοπέλαγα αντιμέτωπη με τα κύματα χωρίς καμία βοήθεια”, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας αλλά και άλλων κρατών μελών.

Συγκεκριμένα, με βάση όσα αναφέρει σε σχετική ενημέρωση η ΕΒΙΚΕΝ, η Βουλγαρία από τον περασμένο Ιούνιο έχει εγκρίνει ειδικό μηχανισμό επιδότησης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνάει το όριο των 90 ευρώ/MWh. Μάλιστα πρόσφατα και παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της παράτασης ισχύος του προϋπολογισμού του 2024, ενέκρινε παράταση του προαναφερόμενου μηχανισμού για όλο το 2025. Όπως προβλέπεται το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος.

“Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν στηρίζουμε τη βιομηχανίες έντασης ενέργειας , όταν μάλιστα εκτός της τιμής του χρηματιστηρίου που κινείται σε υψηλά επίπεδα βλέπουμε κανείς υπεύθυνος να μην ασχολείται με την εκτόξευση των τιμών στη χρέωση των uplifts” αναφέρει ο κ. Κοντολέων και σημειώνει ότι τα ποσά αυτά από τις ανοδικές κινήσεις κερδοσκοπίας φτάνουν ακόμη και τα 500εκ € επιπλέον σε ετήσια βάση . “Είναι κάτι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο” σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ζητώντας τουλάχιστον την παράταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης (Temporary Crisis Framework -TCΤF). μέχρι το 2030, κάτι που ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν με πρόσφατη επιστολή του, με ημερομηνία 2/1/2025 ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει αφήσει να εννοηθεί  ότι δεν θα υπάρξει κάποιο σχήμα άμεσης επιδότησης για τις μεγάλες βιομηχανίες. Η οικονομική στήριξη που έχει προαναγγελθεί θα αφορά μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγκαταστάσεις ισχύος έως 35 KVA.

 Παράλληλα, χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ στο φόντο της συζήτησης για το παραγωγικό μοντέλο, υπογράμμισε ότι πρέπει να στηριχθεί η βιομηχανία και ειδικά η παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία. Όπως είπε χαρακτηριστικά  “δεν είναι το ίδιο οι επενδύσεις στα data center με τις επενδύσεις σε μια βιομηχανία”, σημειώνοντας ότι πρέπει το βάρος να πέσει στην παραγωγή  διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων,  κάτι το οποίο αποτελεί και το κλειδί για την αύξηση των εισοδημάτων.

Επεσήμανε δε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια λέγοντας ότι  έχουν γίνει πολλά και σημαντικά όπως για παράδειγμα η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που αποτελούσε ένα μείζον ζήτημα και έναν από τους “τρεις ελέφαντες στο δωμάτιο της ελληνικής οικονομίας”. Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα  “οι ελέφαντες που παραμένουν είναι δύο, το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου και το δεύτερο η παραγωγικότητα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τονίζοντας ότι αν κρατήσουν κάποιες εβδομάδες ακόμη τότε “θα έχουμε ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με πολλές ελλείψεις” προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό.

Απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο σχετικά με τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση από το 2019, τόνισε ότι υπήρχε επενδυτικό χάσμα αλλά όπως είπε, η κυβέρνηση αδικεί τον εαυτό της αν συγκρίνεται με το παρελθόν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ