Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣαφείς ενδείξεις για «συγκρατημένη» ύφεση το στο πρώτο τρίμηνο

Σαφείς ενδείξεις για «συγκρατημένη» ύφεση το στο πρώτο τρίμηνο

Αισιοδοξία ότι η ύφεση στο α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα συγκρατηθεί σε χαμηλά -τηρουμένων των συνθηκών- επίπεδα αρχίζει να επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο. Παρά το lockdown, η μείωση των πωλήσεων στο επιχειρείν συγκρατήθηκε σε μονοψήφια επίπεδα ενώ σχετικά περιορισμένες ήταν οι απώλειες και για το λιανεμπόριο.

Χθες, υπήρξαν θετικά μηνύματα από το μέτωπο της βιομηχανικής παραγωγής η οποία κινήθηκε ανοδικά ενώ ενθαρρυντικά ήταν τα νέα και από το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Ο «πήχης» για το πρώτο τρίμηνο είναι ψηλά καθώς πέρυσι, η πανδημία δεν είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην οικονομία στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου παρά μόνο στις τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου οπότε και επιβλήθηκε το γενικό lockdown. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η αγορά βρήκε τρόπους να «αμυνθεί» περιορίζοντας τις απώλειες.

Έτσι, στις 4 Ιουνίου όταν και θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» για την πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, θα φανεί αν θα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία περί ύφεσης μεν αλλά με ένα συγκρατημένο και σε κάθε περίπτωση μονοψήφιο ποσοστό.

Προς το παρόν, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα:

1.Τα στοιχεία για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο. Το έλλειμμα, ανήλθε στα 4,734 δις. ευρώ έναντι 5,247 δις. ευρώ που ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Δηλαδή, έχουμε μια συρρίκνωση του ελλείμματος της τάξεως του 9,8% η οποία επηρεάζει θετικά το ΑΕΠ. Φυσικά, ο τουρισμός ήταν κλειστός στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Δεδομένου όμως ότι τα έσοδα είναι περιορισμένα κατά το πρώτο τρίμηνο, η βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, αναμένεται να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών συνεπειών.

2.Τα στοιχεία για την πορεία του λιανικού εμπορίου. Μόλις προ ημερών ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, έναν δύσκολο μήνα καθώς κατά τη διάρκειά του δεν είχαμε καν το click away και το click inside. Στον συγκεκριμένο μήνα, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο υποχώρησε μείωση της τάξεως του 3% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020. Προφανώς σε κάποιους κλάδους τα ποσοστά ήταν πολύ μεγάλα, ωστόσο το -3% δεν κρίνεται ως καταστροφικό ποσοστό. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ήταν οι απώλειες και για τον Ιανουάριο.

3.Η βιομηχανική παραγωγή είχε αύξηση στο πρώτο τρίμηνο 4,5% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ο αστάθμητος παράγοντας για το πρώτο τρίμηνο, είναι και παραμένει η πορεία των επενδύσεων καθώς δεν είναι σαφές πώς η καραντίνα και η προβληματική λειτουργία υπηρεσιών του δημοσίου έχουν αναστείλει δράσεις.

Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η χρονιά να κλείσει φέτος με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,8%. Αν το πρώτο τρίμηνο αποδειχθεί μικρότερο «βαρίδι» σε σχέση με τα αναμενόμενα, θα μπει σημαντική βάση για την επίτευξη του στόχου και πλέον το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην πορεία του τουρισμού που σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το αποτέλεσμα ολόκληρης της χρονιάς. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ