Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΣαρδέλα, γόπα και κολιός ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου του εντέρου!

Σαρδέλα, γόπα και κολιός ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου του εντέρου!

Σαρδέλα, γόπα, κολιός, γαύρος και γαλέος είναι νόστιμα λιπαρά ψαράκια και πωλούνταν σε πολύ καλές τιμές. Γι’ αυτό κάποιοι… τα σνομπάρουν. Ωστόσο οι πιο ψαγμένοι γνωρίζουν ότι τα παραπάνω …ταπεινά  ψάρια κρύβουν ένα «θησαυρό» για τον οργανισμό μας! Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μάλιστα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard απέδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα λιπαρά ψάρια μπορεί να συμβάλλει στη μείωση κατά 41% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του εντέρου σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο!

Με απλά λόγια οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό BMJ Gut (https://gut.bmj.com/content/66/10/1790), μελέτησε για δέκα χρόνια τα ιατρικά δεδομένα 170.000 Αμερικανών. Σε αυτό το διάστημα οι 1.659 από αυτούς, εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου και οι 169 απεβίωσαν.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 0,3 γραμμάρια ωμέγα-3 οξέων την ημέρα είναι 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 0,1 γρ. ημερησίως.

Επίσης, ανακάλυψαν ότι όσοι αύξησαν την πρόσληψη τους σε 0,15 γρ. καθημερινά, είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Αντίστροφα, μια μείωση της πρόσληψης ωμέγα-3 κατά 0,15 γρ, συνδέθηκε με 10% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, αλλά εάν τα αποτελέσματα μπορούν να αναπαραχθούν, τότε οι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών. Πιστεύουν ότι τα λιπαρά οξέα όπως ο φρέσκος σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο κολιός, ο γαλέος, ο γαύρος και γενικά τα λιπαρά ψάρια, καταστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου και περιορίζουν την παροχή αίματος σε καρκινικά κύτταρα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος πιο συχνό καρκίνος παγκοσμίως. Στη χώρα μας κάθε χρόνο νοσούν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι και πάνω από 2.500 πεθαίνουν. Το  κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου ξεπερνά συνολικά τα 70.000.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι και σε αυτόν τον καρκίνο, τα ποσοστά επιβίωσης του ασθενούς συνήθως εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα γίνεται η διάγνωση.