Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν- Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν- Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Το μεσημέρι της Κυριακής είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγιπ Ερντογάν,στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα τεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, στη σκια της ουκρανικής κρίσης.
Νωρίς το πρωί,ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

«Είναι λογικό να συνομιλούμε ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης» ,είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση θα γίνει σε καλό κλίμα. «Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία.

Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση». 

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

Να σημειωθεί πως η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν  είναι η τέταρτη μέσα σε τρία χρόνια και εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τη ρευστότητα που έχει δημιουργεί στην περιοχή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία.

Στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ