Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Σήμα κινδύνου Παυλάκη για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη

Σήμα κινδύνου Παυλάκη για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο  καθηγητής και Διευθυντής στο Τμήμα Ανθρώπινων Ρετροϊών στο National Cancer Institute (NCI) των ΗΠΑ Γεώργιος Παυλάκης, για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη.

 «Νομίζω ότι σήμερα Τρίτη, θα πάει για ρεκόρ κρουσμάτων» προέβλεψε ο καθηγητής σε ανάρτησή του στα social media. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι δεν είναι ενδεικτικός για την πορεία της πανδημίας ο προσωρινός αριθμός θανάτων: «γιατί ακόμα είναι νωρίς στο επιδημικό κύμα (το 4ο) και τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν».

Την αλυσίδα μετάδοσης εξήγησε ο κ . Παυλάκης  «ο ιός θα περάσει από τους νέους στους πιο ηλικιωμένους και θα σκοτώσει πολλούς ανεμβολίαστους».

Δυσοίωνο είναι το μέλλον εάν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο: «Αν αυτό το κύμα κρατήσει για 4 μήνες, ακόμα και με χαμηλούς νεκρούς θα θρηνήσουμε τουλάχιστον 3.000 μέχρι τέλος του χρόνου».

Η μειωμένη απώλεια πολιτών κατά τη πρώτη φάση της πανδημίας δεν εξασφαλίζει ευμενή εξέλιξη για τις επόμενες φάσεις επεσήμανε ο καθηγητής: «επειδή η Ελλάδα τα πήγε καλά στην αρχή της επιδημίας, χρωστάμε στο χάρο, και χρειάζεται προσοχή, που δεν βλέπω».

Ιδιαίτερα για την Κρήτη ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε την επικίνδυνη χαλάρωση των μέτρων προστασίας και τις συνθήκες συγχρωτισμού, αναφέροντας πως: «οι Κρητικοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παρατήσουν τα πανηγύρια, τους γάμους τις βαφτίσεις και τις καζανιές που θα κολλήσουν πολλοί και θα πάνε στα νοσοκομεία. Από δω και πέρα οι ΜΕΘ της Κρήτης θα είναι γεμάτες, και αν υπάρξει κανένα έκτακτο περιστατικό θα είναι στα χέρια της τύχης ίσως, αντί για τα χέρια των κατάλληλων γιατρών».«Μας κοιτάει ο χάρος και του τρέχουνε τα σάλια….!!» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.