Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΡωσία: Προειδοποιεί για "καταστροφικές συνέπειες" αν το Κίεβο κινηθεί κατά της Λευκορωσίας

Ρωσία: Προειδοποιεί για “καταστροφικές συνέπειες” αν το Κίεβο κινηθεί κατά της Λευκορωσίας

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Δύση και την Ουκρανία για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Κίεβο κινηθεί κατά του στενού συμμάχου της Ρωσίας, τη Λευκορωσία, καθιστώντας σαφές ότι θα επέμβει για να υπερασπιστεί μια χώρα στην οποία έχει αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ανησυχεί για την, όπως τη χαρακτήρισε, ολοένα και πιο «προκλητική» δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν απόπειρες κλιμάκωσης στην περιοχή.

Μέρες μετά την αιφνίδια διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας στις 6 Αυγούστου στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο –πιστός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν– είπε, χωρίς να δώσει στοιχεία, ότι το Κίεβο μπορεί να σκέφτεται να επιτεθεί στη Λευκορωσία.

Αργότερα το Μινσκ, το οποίο έχει κατηγορήσει ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορά του με την Ουκρανία, αν και το Κίεβο σημείωσε ότι δεν διαπίστωσε μεγάλες αλλαγές στη μεθοριακή περιοχή.

«Λαμβάνουμε δεόντως υπόψη τις πληροφορίες που λάβαμε για την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων των ουκρανικών δυνάμεων στην συνοριακή ζώνη», σημείωσε η Ζαχάροβα.

«Βλέπουμε αυτά τα γεγονότα και οι ίδιοι και είμαστε ενήμεροι για διαρκείς προσπάθειες από την ουκρανική πλευρά να χρησιμοποιήσει drones και να στείλει τρομοκράτες μέσα στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα «δεν έχει ποτέ προβεί ούτε πρόκειται να προβεί σε οποιεσδήποτε εχθρικές ενέργειες κατά του λευκορωσικού λαού».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ