Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΡωσία: Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αποφυλάκιση του Γάλλου Λοράν Βινατιέ

Ρωσία: Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για αποφυλάκιση του Γάλλου Λοράν Βινατιέ

Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε σήμερα κατόπιν έφεσης το αίτημα για αποφυλάκιση του Γάλλου Λοράν Βινατιέ, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Ιουνίου, σημείωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δικαστήριο διατήρησε «αμετάβλητη» την πρωτόδικη απόφαση, με την οποία ο Βινατιέ τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση τουλάχιστον μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Ο 47χρονος Γάλλος ερευνητής για την ελβετική μκο Κέντρο για τον Ανθρωπιστικό Διάλογο, ειδικός στην πρώην Σοβιετική Ένωση με μακρόχρονη εργασιακή εμπειρία στη Ρωσία, κατηγορείται ότι δεν εγγράφηκε ως ξένος πράκτορας ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες για τον ρωσικό στρατό.

Όπως και κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία, ο Βινατιέ και οι συνήγοροί του μάταια επιχειρηματολόγησαν ζητώντας να του επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός.

«Πάντα ήθελα, στη δουλειά μου, να παρουσιάσω επαρκώς τα συμφέροντα της Ρωσίας στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Βινατιέ στο δικαστήριο μέσα από τον κλωβό όπου εισέρχονται οι κατηγορούμενοι στα ρωσικά δικαστήρια.

«Αγαπώ τη Ρωσία, η σύζυγός μου είναι Ρωσίδα, όλοι οι φίλοι μου είναι εδώ, η ζωή μου είναι συνδεδεμένη με τη Ρωσία», είπε στο δικαστήριο. 

Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία ο Βινατιέ είχε παραδεχτεί ότι δεν είχε εγγραφεί ως «ξένος πράκτορας», εξηγώντας ότι δεν γνώριζε ότι ένας πρόσφατος ρωσικός νόμος το απαιτούσε.

Αλλά η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή τον θεωρεί ύποπτο ότι έχει συλλέξει πληροφορίες για ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες που «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της κρατικής ασφάλειας». Αυτές οι υποψίες εγείρουν φόβους για πιο σοβαρές κατηγορίες από το αδίκημα της μη εγγραφής, που τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών.

Το δικαστήριο όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ανέφερε επίσης ότι έχουν “προσωρινά δεσμευτεί” τα περιουσιακά στοιχεία του.

Χθες Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) ανακοίνωσε ότι ο 47χρονος δήλωσε ένοχος στη διάρκεια της ανάκρισής του.

Τον περασμένο μήνα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που έδειχναν τον Βινατιέ να συλλαμβάνεται σε εστιατόριο της κεντρικής Μόσχας από μασκοφόρους αξιωματικούς της FSB.

Ο Γάλλος πρόξενος στη Ρωσία Πατρίς Σερβαντιέ ήταν σήμερα παρών στο δικαστήριο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η σύλληψη του Γάλλου έγινε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Μόσχας γύρω από την ουκρανική σύγκρουση και την επομένη της σύλληψης στην περιοχή του Παρισιού ενός Ρωσοουκρανού ύποπτου ότι σχεδίαζε βίαιη ενέργεια σε σχέση με μια εταιρεία που «συνδέεται με την τρομοκρατία» στη Γαλλία.

Η σύλληψή του έρχεται να προστεθεί σε μια αυξανόμενη λίστα με δυτικούς πολίτες που συλλαμβάνονται στη Ρωσία και θεωρείται από δυτικούς διπλωμάτες ως ένα μήνυμα προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επανειλημμένως καλέσει τους ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία καθώς προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο έδαφός της.

Ο Μακρόν έχει διαψεύσει ότι ο Βινατιέ εργαζόταν για το γαλλικό κράτος και έχει χαρακτηρίσει τη σύλληψή του μέρος της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης ζητώντας από τη Μόσχα να τον απελευθερώσει.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ