Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Ρυθμιστές» του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης οι τράπεζες- Γράφει ο Εμμ.Νότης

«Ρυθμιστές» του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης οι τράπεζες- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες κάτι που κατέστη σαφές κατά την χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Εκτός από τον «παραδοσιακό» τους ρόλο -δηλαδή την χρηματοδότηση των ιδιωτών οι οποίοι θα θελήσουν να προωθήσουν επενδύσεις, ουσιαστικά θα επωμισθούν και το έργο της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν κάνοντας ουσιαστικά τη σχετική δουλειά και για λογαριασμό του κράτους. Στις τράπεζες θα απευθύνονται οι υποψήφιοι επενδυτές. Και αυτές θα κρίνουν όχι μόνο το αξιόχρεο του υποψήφιου επενδυτή, αλλά και τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Στον κρατικό μηχανισμό, ουσιαστικά θα απομένει μόνο να κρίνει αν η επένδυση θα υπακούει στους κανόνες του προγράμματος, δηλαδή αν θα μπορεί να ενταχθεί σε κάποιον από τους τέσσερις κεντρικούς άξονες.

Εχέγγυα για τις τράπεζες δεν θα υπάρχουν, καθώς το κράτος δεν θα δίνει εγγυήσεις για τα δάνεια που οι ίδιες θα χορηγούν στους επενδυτές. Έτσι, αξιολογώντας σωστά τα επενδυτικά σχέδια, θα έχουν και τον πρώτο λόγο στο να περιορίσουν το ρίσκο, τοποθετώντας σωστά τα δανειακά κεφάλαια τους. Φυσικά, το γεγονός ότι ο επενδυτής θα απευθύνεται στο κράτος αφού λάβει το πράσινο φως από την τράπεζα προκειμένου να πάρει επιπλέον δανειακά κεφάλαια από το δημόσιο και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, θα συνιστά μια ουσιαστική «διασφάλιση».

Καθεμια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανοίγει ένα «λογαριασμό» δανειοδοτήσεων της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ. Κάθε δάνειο που θα εγκρίνεται, θα «αδειάζει» αυτό τον λογαριασμό και όταν θα πλησιάζει πλέον η συμπλήρωση του ποσού, η τράπεζα θα μπορεί να ανανεώνει το ποσό. Ουσιαστικά δηλαδή, και οι τράπεζες μεταξύ τους θα έχουν έναν ανταγωνισμό ο οποίος θα αφορά στη χορήγηση δανειακών κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που θα έχουν ελεγχθεί ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμες και κερδοφόρες.

Είναι σαφές, ότι ο ρόλος των τραπεζών -τόσο των ελληνικών όσο και ξένων οι οποίες επίσης θα κληθούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα μαμούθ θα είναι καταλυτικός για την προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ