Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: «Φλερτ» με τα 150 ευρώ/MWh της χονδρεμπορικής τιμής

Ρεύμα: «Φλερτ» με τα 150 ευρώ/MWh της χονδρεμπορικής τιμής

Έπεσαν οι άνεμοι, εκτινάχθηκε το ποσοστό του φυσικού αερίου, κρατιούνται χαμηλά λόγω λειψυδρίας τα υδροηλεκτρικά, μπήκε και ο λιγνίτης κι έτσι και πάλι με τη ζήτηση κοντά στις 400 GWh εκτινάχθηκε η χονδρική τιμή ρεύματος.

Για σήμερα Δευτέρα, έτσι, με αύξηση της τάξης του 31,5%, μια “ανάσα” πριν τα 150 ευρώ, στα 148,71 ευρώ/MWh βρέθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 386,03 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 88,84 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 391,134 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα, λόγω πτώσης των ανέμων, κυριάρχησε το φυσικό αέριο με 43,86%, ο λιγνίτης με 5,05%, τα υδροηλεκτρικά 5,76%, οι εισαγωγές με 14,79% και οι ανανεώσιμες με 25,65%. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι σταθερά πάνω από τα 123 ευρώ βρίσκεται η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος τον Αύγουστο, κάτι που προδικάζει ΄πτι και τον επόμενο μήνα, στη λιανική αγορά, δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές. Χαρακτηριστικά ο μέσος όρος τιμής στην Αγορά της Επόμενης Μέρας είναι στα 123,16 ευρώ/Mwh. Έτσι η τιμή στην Ελλάδα είναι η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Αλβανία. τη Μάλτα και την Ιταλία.

Στα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα κατά 9% από τη μέση τιμή του Ιουλίου που ξεπέρασε τα 133 ευρώ/MWh ωστόσο θα φανεί στην πορεία πώς θα διαμορφωθεί η όλη κατάσταση και αν τελικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφύγει και πάλι στις επιδοτήσεις των λογαριασμών στα νοικοκυριά.  

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των επιδοτήσεων είναι ανοιχτό και για το Σεπτέμβρη, καθώς με νομοθετική ρύθμιση έχει προβλεφθεί η έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο για ένα τρίμηνο προκειμένου να καλυφθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Η ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης επιβάλλεται σε κάθε  κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ