Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές προκλήσεις της συγκυρίας, με την αύξηση της ζήτησης, λόγω καύσωνα, αλλά και τα προσκόμματα στην ηλεκτροδότηση, λόγω πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες, από τους Διαχειριστές, δεν καταγράφεται κάποιο σοβαρό ζήτημα, ενώ και τα όποια προβλήματα, σε τοπικό επίπεδο, λόγω πυρκαγιών, δεν έχουν προκαλέσει “τραύματα” στην συνολικότερη λειτουργία του συστήματος και ουσιστικά το μόνο που μένει είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε περιοχές που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της πυρόσβεσης.
Στο μεταξύ ο καύσωνας αναμένεται να εκτινάξει τη ζήτηση. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του ΑΔΜΗΕ, η πρόβλεψη ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα κορυφωθεί σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 στα 9.956 MW, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ έτους μέχρι στιγμής με το προηγούμενο peak να καταγράφεται στα 9950 MW την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου.
Μάλιστα, λόγω της διάρκειας του καύσωνα, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να “γράψουν” νέα ρεκόρ ζήτησης, πάνω κι από τα 10 GW. Ωστόσο ακόμη και αυτά τα νούμερα δεν προκαλούν ανησυχία καθώς πλέον, σε σχέση με τους καύσωνες του 2021, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας διαθέτει επιπλέον “όπλα”, δηλαδή, τη μονάδα Άγιος Δημήτριος 5 που τότε τελούσε υπό αναβάθμιση, 1000 MW από τις νέες Μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Νικόλαος 2 που τελούν υπό δοκιμαστική λειτουργία και κατά 3.000 MW περισσότερα φωτοβολταϊκά που ειδικά το μεσημέρι μπορούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να καλύψουν έως και το μέγιστο φορτίο των καταναλωτών.
Επιπλέον, αυτή την στιγμή και οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο και εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορούν να εισφέρουν σε φορτίο.
Να σημειωθεί ότι με βάση την πρόβλεψη, σε βάθος εβδομάδος, του ΑΔΜΗΕ, η κατανάλωση αναμένεται να φτάσει την Παρασκευή (21/07), στα 9.690 MW, αν και οι προβολές των θερμοκρασιών της ΕΜΥ, παραπέμπουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Νέα τιμολόγια
Στο φόντο αυτό οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σήμερα τα μεσάνυχτα τις νέες χρεώσεις για τα τιμολόγια Αυγούστου.
Με βάση εκτιμήσεις και σταθμίσεις από την πορεία της χονδρικής και των τιμών φυσικού αερίου, πιθανότατα, τα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται θα παραμείνουν σταθερά ή, σε κάποιες περιπτώσεις, που επιδιώκεται μια δυναμική εμπορική προσέγγιση, θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τις χρεώσεις Ιουλίου.
Πάντως, ήδη καταγράφεται αύξηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε 424,8 GWh έναντι 387 GWh πριν από μια εβδομάδα, κάτι που έχει οδηγήσει σε σταδιακή άνοδο της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημερας για σήμερα Πέμπτη διαμορφώθηκε στα 135,58 ευρώ/MWh καταγράφοντας άνοδο κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 245,30 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 92,22 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 424,80 GWh. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής συμμετέχουν με μεγάλο μερίδιο οι μονάδες φυσικού αερίου με ποσοστό 42,51%, το ποσοστό των ΑΠΕ είναι μειωμένο στο 18,94%. Οι εισαγωγές καλύπτουν το 16,73%, ο λιγνίτης το 10,79%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 6,5% και η ηλεκτρική διασύνδεση και οι ΑΠΕ της Κρήτης με περίπου 4,5%.
Συνολικά τον Ιούλιο, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του ρεύματος βαίνει αυξητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 21 Ιουνίου η μέση τιμή ήταν στα 104,98 ευρώ/MWh, ο Ιούλιος μπήκε με χαμηλό 72,26 ευρώ/Mwh και σήμερα είμαστε στα 135,58 ευρώ/MWh. Μέσα σε μια εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 13 Ιουλίου υπήρξε άνοδος πάνω από 20 ευρώ (ημέση τιμή ήταν στα 114,06 ευρώ/MWh), μια αύξηση κατά 18,8%.
Ανοιχτό πάντως παραμένει το θέμα των επιδοτήσεων αν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διατηρήσουν τις χρεώσεις στα ίδια επίπεδα και δεν προχωρήσουν σε μειώσεις.