Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: Σε αναζήτηση "αναχωμάτων" τα νοικοκυριά εν όψει των νέων τιμών λιανικής...

Ρεύμα: Σε αναζήτηση “αναχωμάτων” τα νοικοκυριά εν όψει των νέων τιμών λιανικής Ιουλίου

Σε λύσεις, κύρια, σταθερών τιμολογίων, όπου υπάρχουν ακόμη προσφερόμενα προϊόντα με τιμές, ανά κιλοβατώρα, ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά, μπορούν να απευθυνθούν οι καταναλωτές σε μια προσπάθεια να “φρενάρουν” το κόστος ρεύματος που έχουν, ειδικά εάν καταγράφουν μεγάλες καταναλώσεις. 

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να δουν, μέσα από την πλατφόρμα της ΡΑΑΕΥ, την παλέτα των προσφερόμενων προϊόντων  και ειδικά να ελέγξουν εάν οι εταιρείες συνεχίζουν να προσφέρουν κάποια τιμολόγια, μια και κάποια από αυτά έχουν αποσυρθεί ως προϊόντα από την αγορά.

 Ειδικότερα , στην   ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ https://invoices.rae.gr/oikiako/ στην κατηγορία Τιμές και Χρεώσεις, όπου πραγματοποιείται η ανάρτηση των τιμολογίων και παρέχεται και η διευκρίνιση για το εάν το πακέτο έχει αποσυρθεί από την  αγορά, καταγράφεται η όλη εικόνα της λιανικής, κάτι άκρως χρήσιμο εν όψει των νέων τιμών για τον Ιούλιο, που από σήμερα τα μεσάνυχτα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται.

Στο μεταξύ η”αναμονή” για τα πράσινα τιμολόγια, όπου και η πλειοψηφία των συνδέσεων, είναι για αυξήσεις, μια και η χονδρική τον Ιούνιο ήταν έντονα ανοδική. Βέβαια, αυτό, δεν είναι το μοναδικό κριτήριο, αλλά  σίγουρα παίζει έναν βασικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι η μέση χονδρική τιμή Ιουνίου ξεπέρασε τα 98 ευρώ/MWh,  στα 98,89 ευρώ ανά MWh από 81,08 ευρώ του Μαΐου και 60,11 ευρώ ανά MWh του Απριλίου. Με βάση εκτιμήσεις, αυτή εικόνα παραπέμπει σε αυξήσεις 10 – 15% στα πράσινα τιμολόγια. Δηλαδή οι τιμές ανά κιλοβατώρα, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 13- 14 λεπτά και φτάνουν φυσικά και ψηλότερα, ανάλογα πάντα με το ύψος των εκπτώσεων, που θα δοθεί από κάθε προμηθευτή. 

Ειδικά οι εταιρείες ΔΕΗ και Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας θεωρείται ότι θα είναι εκείνες και πάλι που θα  διαμορφώσουν τη βασική τάση. Σημειώνεται στο “πράσινο” της ΔΕΗ, είναι η πλειοψηφία των συνρομητών. Εκεί η εταιρεία είχε δώσει ως τιμή χρέωσης τα 0,11898 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο από 0,11736 ευρώ τον Μάιο απορροφώντας το κόστος της χονδρεμπορικής τιμής αυξάνοντας  την έκπτωση του  τιμολογίου κατά  38%. Άρα εκτιμάται ότι και πάλι ο κυρίαρχος πάροχος, αλλά και επίσης κρατικά ελεγχόμενη Φυσικό Αέριο θα παίξουν ρόλο “αναχώματος” φτιάχνοντας “κλίμα’ και στον ανταγωνισμό.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ