Αυξημένη ζήτηση, ισχυρός ρόλος των ορυκτών καυσίμων στη διαμόρφωση του τελικού μίγματος παραγωγής και αυξημένες τιμές τιμές, τόσο στους μέσους όρους, όσο και σε συγκεκριμένες ώρες καταγράφηκαν και επίσημα για τον Ιούλιο με βάση το σχετικό δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) για τον Ιούλιο.
Τα στοιχεία βέβαια αποκαλύπτουν με τον πιο ”ηχηρό” τρόπο και το πώς λειτουργεί η αγορά, καθώς παρά την αύξηση της τιμής του αερίου αλλά και την συμμετοχή των λιγνιτών κατά 5% στο μίγμα δεν μπορεί να δικαιολογηθούν, μόνο από άποψη κόστους παραγωγής, τα “άλματα” τιμών τις βραδινές ώρες της ημέρας, οπότε και υπήρξαν προσφορές τιμών σε δυσθεώρητα ύψη, της τάξης των 850 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Κι αυτό όταν το κόστος του ακριβού λιγνίτη είναι περίπου στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Προφανώς ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης κυριαρχεί όπως και η αναζήτηση του κέρδους, σε ένα πεδίο, όμως, οικονομικής δράσης, όπως ο ηλεκτρισμός, που θεωρείται και είναι φυσικό αγαθό.
Αναλυτικά με βάση το Δελτίο, η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 135.18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 98.89 ευρώ/MWh τον Ιούνιο και 112.68 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο του 2023.
Επίσης ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά σε επίπεδο μήνα, κάτι που υποδηλώνει και την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, λόγω καιρού και βέβαια τουρισμού. Έτσι, οι Γιγαβατώρες που πέρασαν μέσω της αγοράς Επόμενης Ημέρας σημείωσαν αύξηση κατά 33% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 6.658. Ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι του ρεύματος περνάει μέσα από την Αγορά Επόμενης Μέρας καθώς τα διμερή συμβόλαια δεν είναι διαδεδομένα,
Και τον Ιούλιο οι ΑΠΕ διατήρησαν τα πρωτεία στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με 39%. Οι μονάδες αερίου ήρθαν στη δεύτερη θέση, με 36%, ενώ ακολούθησαν οι εισαγωγές 10%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 5% και οι λιγνιτικές μονάδες με 5%.
Όμως σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα της ημέρας, παρά την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ, οι τιμές πήραν την ανιούσα, ειδικά σε συγκεκριμένες ώρες, κυρίως τις βραδινές. Έτσι η μέγιστη ωριαία τιμή, έφτασε στο ύψος των 850 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 160% συγκριτικά με τον Ιούνιο, όταν το μεγαλύτερο ύψος στο οποίο έφτασε η αγορά Επόμενης Ημέρας δεν ξεπέρασε τα επίπεδα των 325 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Τα μερίδια
Επίσης με βάση το Δελτίο του ΕΧΕ στην αγορά προμήθειας συνέχισε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η ΔΕΗ να κερδίζει έδαφος, Ειδικότερα, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είδε να αυξάνονται τα μερίδιά της σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα κυρίως στη μέση και χαμηλή τάση.
Σύμφωνα με το δελτίο του ΕΧΕ για τον μήνα Ιούλιο, το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε στο 54.6% από 52.53% τον Ιούνιο έναντι των εναλλακτικών προμηθευτών που είδαν το μερίδιό τους να μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 45.4% από 47.47%.
Στη μέση και χαμηλή τάση τα μερίδια της ΔΕΗ διαμορφώθηκαν σε 42.70% και 64.62%, αντίστοιχα, έναντι 40.31% και 63.50%, αντίστοιχα σε μέση και χαμηλή τάση, τον Ιούνιο.
Ως προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές, η πλειοψηφία αυτών γνώρισε απώλειες από μήνα σε μήνα, χωρίς ωστόσο, να αλλάζουν την μεταξύ τους κατάταξη. Ειδικότερα, η εικόνα του μήνα ως προς τα μερίδια των εταιρειών διαμορφώνεται ως εξής για τον μήνα Ιούλιο:
- Protergia (Metlen πρώην Μυτιληναίος): 14.54% τον Ιούλιο από 15.05% τον Ιούνιο
- ΗΡΩΝ: 10.19% τον Ιούλιο από 11.24% τον Ιούνιο
- Elpedison: 5.76% από 6.14%
- NRG: 5.44% από 5.58%
- Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 3.02% από 3.19%
- Ζενίθ: 2.72% από 2.60%
- Volterra: 1.62% από 1.66%
- Volton: 1.38% από 1.34%