Με μειωμένες τις χονδρεμπορικές τιμές κατά 13% τον προηγούμενο μήνα η αγορά των προμηθευτών επέλεξε να δώσει τιμές, είτε σταθερές είτε σταθερές, καθώς όπως αναφέρεται δεν είναι μόνο η χονδρεμπορική τιμή το μόνο βασικό βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των τελικών τιμών προς τον καταναλωτή.
Κυρίαρχο στοιχείο στο χάρτη τιμολογίων Οκτωβρίου είναι η πτώση της τιμής κατά 6% του πράσινου τιμολογίου από τη ΔΕΗ, που κυριαρχεί στην αγορά. Συγκεκριμένα η τιμή διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Με τι στόχος, δε, του ΥΠΕΝ να είναι μια τιμή της κιλοβατώρας κάτω ή κοντά στα 15 λεπτά η πιθανότητα για επιδοτήσεις είναι μηδαμινή.
Κι αυτό την ώρα που σταθερά κράτησαν τα δικά τους πράσινα τιμολόγια στα επίπεδα των 15,9 λεπτών ανά κιλοβατώρα οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιώτες προμηθευτές (Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison), ενώ με μειώσεις τιμολογίων κινήθηκαν οι υπόλοιποι, με στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς
Να σημειωθεί ότι πολλά σταθερά τιμολόγια 12 μήνης διάρκειας είναι πιο οικονομικά. Δηλαδή τα λεγόμενα μπλε είναι φθηνότερα από τα πράσινα, ενώ ειδική μνεία για το θέμα έκανε και ο υπουργός ΠΕΝ κ. Θεοδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «Το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούρια υπόθεση ενώ δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς τα PPAs. Τώρα έχουμε εισαγωγή τέτοιων συμφωνιών καταρχήν στη βιομηχανία και σταδιακά θα πάμε σε σταθερά τιμολόγια και μακροχρόνιες συμφωνίες όσο θα πέφτουν οι τιμές και θα εισάγονται περισσότερες ΑΠΕ» ανέφερε χθες στο Real fm.
Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό Real οι τιμές στο ρεύμα θα πέσουν τους επόμενους μήνες. «Για την ώρα οι δικές μας τιμές επειδή μπαίνουμε σε περίοδο χαμηλής ζήτησης μειώνονται πολύ σημαντικά και αυτή τη μείωση θα την δουν οι καταναλωτές από τον επόμενο μήνα. Αυτό είναι μία πρώτη ένδειξη που έχουμε από τις πρώτες τιμές του Οκτωβρίου και τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε μία αποκλιμάκωση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πάντως οι χρεώσεις για τον Οκτώβρη κυμαίνονται από 13,97 έως τα 18,56 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά kWh. Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο, με την επιδότηση οι τελικές τιμές είχαν διαμορφωθεί από 14,43 έως 18,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα , με τη μέση τιμή στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Τον Σεπτέμβριο, με την επιδότηση οι τελικές τιμές είχαν διαμορφωθεί από 14,43 έως 18,55 λεπτά ανά kWh, με τη μέση τιμή στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, προκύπτει μία μικρή αύξηση 2%. Χωρίς την επιδότηση, οι χρεώσεις είχαν κυμανθεί από 15,83 έως 19,95 λεπτά ανά kWh.
Οι τιμές Οκτωβρίου
Αναλυτικά:
ΕΛΙΝ: Στα 13,974 λεπτά/κιλοβατώρα μειωμένη από τα 15,987 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το πράσινο τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου.
ΗΡΩΝ: Στα 15,879 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας και τον Οκτώβριο, διατηρώντας την ίδια τιμή που είχε και τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο.
ΔΕΗ: Με μείωση από το προηγούμενο μήνα στα 14,96 λεπτά /κιλοβατώρα διαμορφώνεται το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας, από 15,94 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν τον Σεπτέμβριο
Protergia: Στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή του πράσινου τιμολογίου της εταιρείας τον Οκτώβριο, όπως ήταν τον Σεπτέμβριο, τον Αύγουστο και τον Ιούλιο.
Φυσικό Αέριο: Στα 15,915 λεπτά/ κιλοβατώρα μειωμένη από τα 17,35 λεπτά/ Kwh που ήταν η τιμή Σεπτεμβρίου για το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας
NRG: Στα 15,838 λεπτά/κιλοβατώρα είναι η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο Οκτωβρίου, μειωμένη από τα 18,73 λεπτά/ κιλοβατώρα που ήταν η τιμή Σεπτεμβρίου.
Volton : Στα 17,89 λεπτά/κιλοβατώρα η τιμή Οκτωβρίου, μειωμένη, από 19,479 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν η τιμή του πράσινου τιμολογίου το Σεπτέμβριο.
ZeniΘ: Μείωση 6% καταγράφεται στη χρέωση του ειδικού τιμολογίου της , η οποία για τον Οκτώβριο είναι 14,904 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε σχέση με την τελική τιμή Σεπτεμβρίου μετά την επιδότηση (14,43 λεπτά), προκύπτει αύξηση 3%
Οι διαφορές
Πάντως οι τιμές σε σχέση με τη κεντρική Ευρώπη είναι πιο υψηλές. Έτσι ο κ. Σκυλακάκης στο αναπόφευκτο ερώτημα, χθες, στο Ρ/Σ Real γιατί οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους απάντησε: «Το αν έχουμε διαφορετικές τιμές ρεύματος έχει να κάνει με τα συστήματα που χρησιμοποιεί η κάθε χώρα. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο διπλασιάστηκε και ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ρύποι, τριπλασιάστηκαν από πριν την ενεργειακή κρίση. Αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν δυσανάλογα την Ελλάδα και όχι τις υπόλοιπες χώρες». Επιπλέον εξήγησε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα από την Ελλάδα. «Έχουν ΑΠΕ. Έχουν τα εργοστάσια άνθρακα έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση γιατί ο λιγνίτης έχει χαμηλή θερμικαντική δύναμη και έχει πολύ ακριβούς ρύπους αυτά που έχουν απομείνει. Έχουν και πυρηνικά (σ.σ. εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Τα πυρηνικά της Γαλλίας οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές σε όλη την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο της Γαλλίας. Γιατί είναι πυρηνικά που έχουν αποσβεστεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι φτιαγμένα πολλές δεκαετίες πριν και το κόστος επένδυσης έχει αποσβεστεί», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.