Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: Οι νέες τιμές Ιουλίου - Οι αυξήσεις και οι εκπτώσεις

Ρεύμα: Οι νέες τιμές Ιουλίου – Οι αυξήσεις και οι εκπτώσεις

Με τις εκπτώσεις να ενεργοποιούνται και πάλι για τις τιμές Ιουλίου με βάση τις νέες ανακοινώσεις των παρόχων οι τιμές διαμορφώνονται από τα 13,5 λεπτά περίπου μέχρι και τα 20,5 λεπτά.

Συγκριτικά, με τον Ιούνιο οι αυξήσεις δεν είναι αμελητέες, καθώς οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 11,898 και 17,984 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Πάντως η ΔΕΗ μαζί με το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας έδωσαν τον τόνο με τις εκπτώσεις που έδωσαν για να “μαζευτούν” οι τιμές , που λόγω των τάσεων στη χονδρεμπορική αγορά, αναμένονταν έντονα ανεβασμένες στη λιανική αγορά.  Σημειώνεται ότι ή άνοδος της μέσης χονδρικής τιμής Ιουνίου, ξεπέρασε σε ποσοστό το 20%. Σε απόλυτες τιμές ήταν  στα 98,89 ευρώ ανά MWh από 81,08 ευρώ του Μαΐου και τα 60,11 ευρώ ανά MWh του Απριλίου. Οι τιμές κινήθηκαν ατά μέσο όρο πιο πάνω από τον Ιούνιο σε ποσοστό σχεδόν 10%.

Βέβαια, για όσους και όσες αισθάνονται ανασφάλεια τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, λόγω προβλέψεων για νέα άνοδο υπάρχει και η λύση κάποιων ακόμη διαθέσιμων “μπλε” τιμολογίων, όπου όμως θα πρέπει να εκτιμηθεί ο ορίζοντας υποχρεωτικής παραμονής, καθώς από Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι μπορεί και να πέσουν οι τιμές. Εναλλακτικά, υπάρχουν και τα κίτρινα τιμολόγια, όπου η ex post τιμολόγηση δίνει περιθώρια στους παρόχους για καλύτερη εκτίμηση ρίσκου και διαμόρφωση πιο ανταγωνιστικών τιμών. Πάντως, σε μπλε αλλά και κίτρινα οι τιμές είναι ακόμη και στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα αποτελώντας μια λύση στην συγκυρία. Όπως είχε πεί, δε, σε συνέντευξή του,  πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης πέρα από τα πράσινα τιμολόγια υπάρχουν τα μπλε και τα κίτρινα που είναι φθηνότερα ενώ αναφορικά με την πορεία των τιμών του ηλεκτρισμού είχε σημειώσει ότι “επηρεαζόμαστε πολύ από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες πρέπει να σας πω ότι έπεσαν αισθητά όταν μειώθηκε η ζήτηση τον Απρίλιο. Όταν λοιπόν έχεις αυξημένη ζήτηση, σε αυτήν προστίθεται και η ζήτηση από το εξωτερικό, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε δίκτυο ευρείας ενεργειακής διασύνδεσης. Αντίστοιχα, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη, αυτό μας διαλύει λόγω φωτοβολταϊκών”.

Οι τιμές

Αναλυτικά σε σχέση με τον Ιούλιο, η ΔΕΗ  από 18,15 λεπτά,  με την έκπτωση 31% δίνει χρέωση του πράσινου τιμολογίου στα 13,557 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, μια αύξηση, δηλαδή, 14% έναντι του προηγούμενου μήνα. (Γ1/Γ1Ν Οικιακό

Η εταιρεία επίσης στο ίδιο τιμολόγιο για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρων ανακοίνωσε για τον Ιούλιο τη χρέωση στα 14,385 λεπτά.  Η νυχτερινή χρέωση για τον Ιούλιο είναι στα 11,418 λεπτά ανά κιλοβατώρα.  

Επίσης, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας έδωσε τιμή στα 13,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας, από 12,854 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο.

Επίσης με βάση τις σταδιακές ανακοινώσεις των άλλων προμηθευτών και τα δεδομένα που αναγράφονται στον ειδικό ιστότοπο της ΡΑΕΕΥ (https://invoices.rae.gr/oikiako/) για τα πράσινα τιμολόγια, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

Protergia: ‘Εδωσε τιμή στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 16,4 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο με έκπτωση συνέπειας. 

NRG: Έδωσε τιμή στα 17,13  λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο (με την οριζόντια έκπτωση και την έκπτωση συνέπειας) από 13,35 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο.

Εlpedison: Έδωσε τιμή στα 14,8 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 15,48 λεπτά/κιλοβατώρα του Ιουνίου για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 18,8 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 17,98 λεπτά/ κιλοβατώρα του Ιουνίου για τις επόμενες κιλοβατώρες.

ΕΛΙΝ: ‘Εδωσε τιμή στα 16,637 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 14,8 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο και από 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο.

ΗΡΩΝ:  ‘Εδωσε τιμή στα 15,87 λεπτά/κιλοβατώρα από 16,3 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο και από 10,11 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο Μαϊου. Η εταιρεία αύξησε την έκπτωση συνέπειας στο 35%.

Volton: Έδωσε τιμή στα 15,88 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο με αρχική έκπτωση 10% και έκπτωση συνέπειας 33%, από 12,92 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο.

Ζενίθ: ‘Εδωσε τιμή στα 20,52  λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 16,9 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο.

Solar Energy: Έδωσε τιμή 17,47 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ