Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: Με “φρένα” λόγω εκπτώσεων και επιδοτήσεων οι “λογαριασμοί” Αυγούστου

Ρεύμα: Με “φρένα” λόγω εκπτώσεων και επιδοτήσεων οι “λογαριασμοί” Αυγούστου

Με τιμές στα “πράσινα” τιμολόγια “περιξ” των 15 λεπτών μπαίνει ο Αύγουστος μετά και τις ανακοινώσεις παρόχων για συνέχιση των τιμολογιακών πολιτικών που ίσχυσαν τον Ιούλιο, των σχεδιαζόμενων επιδοτήσεων κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι πάροχοι έχουν σπεύσει να ανακοινώσουν ότι θα κρατήσουν σταθερά τα “πράσινα” τιμολόγιά τους. Συγκεκριμένα, η Protergia και η ΗΡΩΝ έχουν προβεί σε ανακοινώσεις, ενώ και η ελίν, έχει δεσμευτεί ότι θα κρατήσει τις τιμές στα πράσινα τιμολόγια στο ίδιο ύψος με τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι η μέση χονδρική έκλεισε με 37% αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης ΔΕΗ, το Φυσικό Αέριο αναμένεται να συνεχίζουν πολιτική γενναίων εκπτώσεων και τον Αύγουστο, ώστε τα τιμολόγια  να παραμείνουν στα επίπεδα Ιουνίου, δηλαδή αυτά των 15-17 λεπτών. 

Ουσιαστικά με δεδομένες τις εξαγγελίες του  ΥΠΕΝ για επιδοτήσεις  στα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), υπολογίζεται ότι τελικά ο λογαριασμός για τους καταναλωτές δε θα αλλάξει τον Αύγουστο καθώς θα καταλήξει να υπολογιστεί με τιμή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Προληπτικά μέτρα

Σημειώνεται ότι χθες ψηφίστηκε η ρύθμιση που θα γεμίσει τον “κρατικό κουμπαρά” για τις επιδοτήσεις αλλά και που έστειλε “το μήνυμα” στην αγορά προμήθειας. Ο λόγος για την έκτακτη φορολόγηση στους ηλεκτροπαραγωγούς που καίνε φυσικό αέριο που διαμορφώθηκε στα 10 ευρώ / MWh, με τον πρώτο μήνα επιβολής της να είναι ο Αύγουστος.  Προβλέφθηκε, δε, δυνατότητα παράτασης συνολικά για 3 μήνες, ενώ δεν περιελήφθη ο Ιούλιος, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο, καθώς κρίθηκε ότι θα απαιτηθούν αρκετά μικρότερα ποσά για επιδοτήσεις. Επίσης, με δεδομένη την εξομάλυνση στην χονδρεμπορική αγορά κρίθηκε ότι μια αναδρομικότητα θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.

Εκτιμάται, δε, ότι περίπου 30 εκατ ευρώ, θα μαζευτούν στη βάση και της κατανάλωσης αερίου του Αυγούστου του 2023, ποσό που κρίνεται ως αρκετό για την κάλυψη των επιδοτήσεων.

Μιλώντας, πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας στη Βουλή για την υποστήριξη του ειδικού τέλους εξήγησε ότι η αιτία που χρησιμοποιούμε το εργαλείο του τέλους, είναι γιατί υπήρχε αυτή η ανωμαλία στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που οδήγησε σε σύζευξη σε πολύ υψηλές τιμές των αγορών της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

“Τα αίτια ήταν εξωελληνικά κατά κύριο λόγο και τα εξήγησα εξαντλητικά, αλλά αυτές οι πολύ υψηλές τιμές ήταν τιμές που δημιούργησαν πολύ μεγάλα έσοδα χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη άνοδος του κόστους. Ερχόμαστε λοιπόν και φορολογούμε το συγκεκριμένο πεδίο, ελπίζουμε ταυτόχρονα να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας” είπε ο υπουργός.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιούμε κάποιου είδους μηχανισμό υπερεσόδων, εξήγησε πως ο απλός και ξεκάθαρος λόγος είναι ότι τέτοιος μηχανισμός δεν επιτρέπεται για τέτοιου είδους περιπτώσεις τούτη τη στιγμή, μετά την νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία μπήκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούνιο. Η ευρωπαϊκή οδηγία, ζητά κατ’ ελάχιστον να προβλέπεται ότι μία κρίση θα διαρκεί τρεις μήνες για να μπορεί να αιτηθεί ένα κράτος – μέλος την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαρκέσει η συγκεκριμένη κρίση πέραν των τριων μηνών, διότι ήδη στην ουσία πέρασε, και το γεγονός αυτό, μας αποτρέπει από το να ενεργοποιήσουμε τη συγκεκριμένη οδηγία. “Χρησιμοποιούμε λοιπόν το εργαλείο του τέλους, το οποίο μεν δεν είναι μεν τέλειο εργαλείο, αλλά είναι το καλύτερο που διαθέτουμε” είπε.

Ακόμη τόνισε ότι σκοπεύουμε να αναζητήσουμε στην Ευρώπη πώς θα μπορούμε να κάνουμε έκτακτες παρεμβάσεις σε ενδημικά φαινόμενα, αλλά αυτό σημαίνει μια συνολική διαπραγμάτευση και πάρα πολύ χρόνο, συνεπώς εδώ η κυβέρνηση φέρνει μια άμεση κατ’ οικονομίαν λύση, με τις αδυναμίες της, αλλά είναι η καλύτερη που μπορούμε να φέρουμε. “Και η ενεργειακή αγορά είναι μια πάρα πολύ σύνθετη αγορά και παρακαλώ να προσπαθούμε να την συζητούμε στη βάση της συνθετότητάς της” προέτρεψε το Σώμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι επιχειρήσεις

Πάντως, ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις, που είναι εκτός επιδοτήσεων. Βέβαια οι πάροχοι αναμένεται να δώσουν και στην αγορά εκπτώσεις, όπως ήδη έχει πράξει η Ελιν. 

Ωστόσο όπως ανέφερε ο πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που έχουν βγει εκτός επιδοτήσεων.

Εξηγώντας σημείωσε ότι «η  αύξηση της ενέργειας  ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και εν τέλει να την πληρώσουν οι καταναλωτές τους οποίους με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο, θέλει να προστατέψει».

Για παράδειγμα, όπως είπε, οι επιχειρήσεις εστίασης, ιδιαίτερα ενεργοβόρες, με την επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος, όταν μεσοσταθμικά τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος της ενέργειας είναι στο +15-20%, είτε θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τα κέρδη τους, όπου υπάρχουν είτε να γράψουν μεγαλύτερες ζημιές ή να μετακυλίσουν το κόστος στις τιμές.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ενισχύονται οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών τον  Αύγουστο γιατί προστατεύεται το διαθέσιμο εισόδημα σημειώνοντας ότι το ίδιο χρειάζεται να συμβεί και με τις επιχειρήσεις, ειδικά τις ενεργοβόρες, που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μία αύξηση των τιμών του ρεύματος της τάξης του 20%, η οποία έρχεται να προστεθεί στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των τελευταίων ετών.

Πάντως  όπως είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης στη Βουλή κατά την παρουσίαση της σχετικής τροπολογίας για την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς το κλειδί και για τις επιχειρήσεις είναι οι λογικές τιμές από τους παρόχους. “Θα δούμε τι θα γίνει, ποιοι θα είναι πιο λογικοί σε σχέση και με τις επιχειρήσεις. Διότι το κλειδί είναι να έχουμε λογικές τιμές και για τις επιχειρήσεις από τους ίδιους τους παρόχους, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η πολύ υψηλή τιμή στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χοντρική” τόνισε χαρακτηριστικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ