Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα - Επιδοτήσεις: "Αναχώματα" με το βλέμμα στον πληθωρισμό - Στο "κάδρο"...

Ρεύμα – Επιδοτήσεις: “Αναχώματα” με το βλέμμα στον πληθωρισμό – Στο “κάδρο” και οι επιχειρήσεις  

“Αναχώματα” στην ενεργειακή ακρίβεια προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση κι έτσι ανακοινώνει, κατά πάσαν πιθανότητα, σήμερα, το πλάνο για τις οικιακές, σε πρώτη φάση, επιδοτήσεις, που θα “κουρέψουν” την τελική τιμή καταναλωτή, που έτσι αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του Οκτωβρίου. 

Ουσιαστικά, εκτιμάται, ότι η ανάγκη για ενίσχυση στα οικιακά “πράσινα τιμολόγια” θα κυμανθεί πέριξ του 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα καθώς ήδη οι προμηθευτές έχουν απορροφήσει ένα μέρος της αύξησης στη χονδρική αγορά που καταγράφηκε το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι ήδη, η  ΔΕΗ πέρασε έκπτωση 68%  στα “πράσινα” για το Δεκέμβριο, ενώ ανάλογη κίνηση έκανε και η Protergia.

Επιχειρήσεις

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι για το Δεκέμβριο, υπό το φόβο των πληθωριστικών πιέσεων,  που παραμένουν ισχυρές με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να “τρέχει” με 3%, στο “κάδρο” μετά και τις σχετικές πιέσεις από φορείς μπαίνουν και οι επιχειρήσεις.

Άλλωστε, την ανάγκη να υπαχθούν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα για την επιδότηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε, εμφατικά, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε παρέμβασή του για το ενεργειακό ζήτημα.  Ειδικότερα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Το μόνιμο άγχος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, από την εποχή των μνημονίων έως και σήμερα, είναι αν στο τέλος του μήνα θα έχουν καταφέρει να πληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά, όπως τα αυξημένα ενοίκια, το υψηλό κόστος λειτουργίας, οι μειωμένοι τζίροι, η προσπάθεια αυτή γίνεται όλο και δυσκολότερη.  Το κόστος, όμως, που μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία των ΜμΕ, είναι το ενεργειακό.  Η επιβάρυνση που έχει υποστεί η επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολό της είναι μεγάλη και διαρκώς αυξάνεται. Πριν από λίγο καιρό δόθηκαν κάποιες επιδοτήσεις στους καταναλωτές με πράσινο τιμολόγιο, όμως οι επιχειρήσεις έμειναν εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης.  

Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης -και κυρίως από το υπουργείο Ενέργειας- αναμένεται νέα κρατική στήριξη καθώς η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται συνεχώς και έχει φτάσει να είναι ακριβότερη και από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Για τη νότια Ευρώπη δεν το συζητάμε. Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν φθηνότερο ρεύμα από εμάς, γεγονός που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και πρέπει να επιλυθεί άμεσα».  

«Σε αυτό το νέο πρόγραμμα, που λογικά θα ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι απολύτως αναγκαίο να υπαχθούν πλέον και οι επιχειρήσεις. Το τονίζω γιατί αν ισχύσει ότι τελικά θα επιδοτηθούν ορισμένες. Αυτό μπορεί να σημάνει τον “ξαφνικό θάνατο” για πολλές από αυτές που θα εξαιρεθούν από την κρατική στήριξη. Οι δυνατότητες των μικρομεσαίων είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένες και η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει υπόψη της. Δεν ζητάμε χαριστικές ρυθμίσεις ούτε κάτι παράλογο. Ισονομία θέλουμε και μία ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να αποδώσουν δικαιοσύνη ούτε και να επιλύσουν ένα πρόβλημα για το οποίο σίγουρα δεν ευθύνονται οι ΜμΕ», πρόσθεσε.  

«Η Πολιτεία οφείλει σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία να σταθεί δίπλα σε όλα τα μέλη της, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει κάθε μέσο που διαθέτει έτσι ώστε να αλλάξει η κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη. Οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες όλο το επιχειρείν και ειδικά το κομμάτι των μικρομεσαίων που είναι και το πλέον εκτεθειμένο σε κινδύνους», κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Τι λέει η κυβέρνηση

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις οι ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι θα αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κατανάλωση έως 35 KVA.  Χαρακτηριστικά, για το αν η επιδότηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας, πριν λίγες μέρες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε: « Θα δούμε γιατί μιλάμε για τις μικρές και μεσαίες κατά κύριο λόγο. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις υπόλοιπες.

Το βασικό μας ερώτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε ένα γενικό μέτρο χωρίς να πρέπει να ακολουθηθεί η γραφειοκρατία των κρατικών ενισχύσεων, αυτό το αναζητούμε σε κάθε περίπτωση η βοήθεια θα δοθεί είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Αυτό που πρέπει να έχουμε ως εικόνα είναι ότι υπήρχε πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση στην αγορά. Δηλαδή ούτε και στις επιχειρήσεις είχαμε μεγάλες αυξήσεις. Καμία σχέση με τις αυξήσεις που είχαμε στη χονδρική και αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός, ότι υπάρχει και μία εξαγωγική δραστηριότητα πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή.

Δηλαδή ρουφάτε η ενέργεια που εμείς παράγουμε προς βορρά που υπάρχει έλλειμμα. Συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα και των παρόχων να δίνουν καλύτερες τιμές».

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, παράλληλα, «η σίγουρη λύση είναι μια πλατφόρμα. Γιατί σε αυτή την περίπτωση έχουμε την δήλωση των επιχειρήσεων ότι δεν υπερβαίνουν τα όρια του de minimis και εξ αυτού του λόγου μπορούμε να είμαστε ασφαλείς ότι δεν παραβιάζει τη νομοθεσία των κρατικών ενισχύσεων.

Αναζητούμε όμως και έναν τρόπο, δεν είμαστε ακόμη εκεί, μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πιο οριζόντιο που δεν θα απαιτεί αυτού του είδους τη διαδικασία, γι’ αυτό να το καθυστερούμε λίγο την επιδότηση των επιχειρήσεων.

Η επιδότηση θα υπάρξει, το ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίον θα πάμε», ανέφερε ο υπουργός. Για δε τις μεγάλες βιομηχανίες και ειδικά τις ενεργοβόρες   επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ενίσχυσης έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Ωστόσο φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ επανεξετάζει το ύψος των ποσών που διατέθηκαν για την Αντιστάθμιση τα έτη 2023 και 2024, με την προοπτική να δοθούν το 2026 κονδύλια της τάξης των 138 εκατ ευρώ (50 εκατ ευρώ για το 2023 και 88 εκατ. ευρώ για το 2024). Επίσης προωθεί ήδη το σχήμα με την ενεργοποίηση του πλάνου για χορήγηση όρων σύνδεσης σε ΑΠΕ των βιομηχανικών PPAs 

Τιμές χονδρικής

Πάντως οι τιμές χοδνρικής “δείχνουν” τα δόντια τους με τη μέση τιμή μήνα να είναι στα 146,76 ευρώ/MWh.

«Οι τιμές της χονδρικής σε αυτό το δίμηνο, τρίμηνο, αλλιώς δεν θα είχαμε κάνει την παρέμβαση, θα παραμείνουν υψηλές, όχι για δικούς μας λόγους, είναι καθαρά ευρωπαϊκό.

Κοιτώντας τις τιμές τον τελευταίο μήνα, ενώ η Ελλάδα στην προηγούμενη φάση ήταν ψηλά σε τιμές χονδρικής σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τώρα έχουμε πέσει. Και το πιο σημαντικό, το οποίο δεν καταγράφεται αρκετά, οι τιμές για όλο το ’24 θα είναι χαμηλότερες από αυτές του ’23. Συνολικά δηλαδή για τα νοικοκυριά οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από αυτές του ’23.

Απλώς δεν είναι τόσο χαμηλές όσο θα θέλαμε, διότι υπήρξαν αυτές οι δύο κρίσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η πρώτη και ευρύτερα μικρή κρίση, αυτή που περνάμε τώρα, δεν θα την έλεγα κρίση, θα έλεγα περίοδο δυσκολίας και μας έσπρωξαν τις τιμές προς τα πάνω. Οι τιμές πέφτουν γιατί εισάγουμε στο σύστημα όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι ο μόνος τρόπος να πέσουν οι τιμές», τονίζει ο κ. Σκυλακάκης στέλνοντας το μήνυμα. 

Οι τιμές σήμερα

Να σημειωθεί ότι Στα 147,02 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 06/12/2024. Η τιμή μειώθηκε 12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 351.31 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 9,5%, το φυσικό αέριο 51,9%, τα υδροηλεκτρικά 1,7%, οι εισαγωγές 12,7% και οι ανανεώσιμες 21,6%

«Εξάγουμε ενέργεια στην Ευρώπη»Πάντως για την κυβέρνηση μια από τις αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας είναι το τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορα.

«Το πρόβλημά μας είναι στην περίπτωση της Ευρώπης είναι το γεγονός ότι δεν μεταφέρεται αρκετή ενέργεια από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική Ευρώπη, αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα. Και σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφώνονται πολύ υψηλές τιμές σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, οι οποίες παρασέρνουν και τις δικές μας τιμές, διότι είμαστε εξαγωγικοί.

Η τιμή στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερη της Ευρώπης. Είμαστε στο μέσο περίπου αυτό τον καιρό, αλλά έχουμε 1,5 – 2 γιγαβάτ εξαγωγές κάθε μέρα. Εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια, αυτό βοηθάει τους παρόχους να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα, μεγαλύτερη ευελιξία στην εσωτερική αγορά, αυτή που είναι καθετοποιημένη αλλά ταυτόχρονα μας σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, μας ρουφάνε την ενέργεια» ανέφερε για το ζήτημα της χονδρικής αγοράς ο κ. Σκυλακάκης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ