«…Αναγνωρίζοντας την έως και σήμερα σημαντική αρωγή που έχουν λάβει χιλιάδες έμποροι, η οποία χρήζει όμως μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας, η ΕΣΕΕ καταθέτει υπόμνημα προτάσεων με συγκεκριμένους άξονες πολιτικής που θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη έξοδο της οικονομίας και του ελληνικού εμπορίου από τη “στενωπό” των διεθνών κρίσεων».
Αυτό σημειώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο υπόμνημα που κατέθεσε, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις μέτρων για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης στον εμπορικό κλάδο, όσο και μεσο-μακροπρόθεσμες προτάσεις ρυθμίσεων που, όπως εκτιμά η συνομοσπονδία, δύνανται να δώσουν ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και την εν γένει αναπτυξιακή τους πορεία τα επόμενα χρόνια.
Για το προσεχές δύσκολο χρονικό διάστημα η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ευόδωση των παρακάτω, βασικών για τον κλάδο του εμπορίου, προτεραιοτήτων:
• Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
• Θέσπιση ειδικού προγράμματος επιχορηγήσεων και χαμηλότοκων δανείων
• Παροχή κινήτρων ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού
• Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού
• Θεσμοθέτηση της «Εμπορικής Τουριστικής επιχείρησης».
Το υπόμνημα, όπως σημειώνεται, περιέχει αναλυτικές και επεξεργασμένες θέσεις για κάθε άξονα της κυβερνητικής πολιτικής που επηρεάζει τις προοπτικές επιβίωσης και την ανταγωνιστικότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, εστιάζοντας στους εξής τομείς:
Πρώτον, την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ μέσω κρατικών παρεμβάσεων, χρήσης ευέλικτων και καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων και πλήρους εκμετάλλευσης των πόρων του ΕΣΠΑ.
Δεύτερον, την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο πεδίο αυτό προτείνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η απαλλαγή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τέλη και φόρους υπέρ τρίτων.
Τρίτον, φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η πλήρης κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος επόμενου έτους και η οριστική κατάργηση των παρωχημένων και άδικων τεκμηρίων διαβίωσης. Τέταρτον, εργασιακές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις όπως «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ με μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο κατά τη συνταξιοδότηση, καθώς και η ενεργοποίηση του Λευκού Μητρώου επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι η θωράκιση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην ασύμμετρη ενεργειακή απειλή απαιτεί πολιτικές που στηρίζουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενισχύουν την απασχόληση και διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.