don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ρευστοποιήσεις ένθεν κακείθεν, παρα-οικονομίες, η cava του ΟΔΔΗΧ, ο ιθύνων νους Αλεβιζάκος, το λειτουργικό κόστος της ΕΧΑΕ, τα ρεκόρ του ΟΛΠ, τι είπε ο Σωκράτης, “σουπερμαρκετικά” και ο νέος διευθύνων της Elpedison

*Καλό μήνα και καλή Αυριανή “Ημέρα Απελευθέρωσης των ΗΠΑ” κατά Τραμπ και οι ρευστοποιήσεις ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων συνεχίστηκαν εντονότερα χθες, Δευτέρα.

*Τελευταία ημέρα Μαρτίου και “κλείσιμο βιβλίων” πρώτου 3μηνου, σε Ευρώπη και Αθήνα, με το αποτέλεσμα ορατό από απόσταση. Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κυρίαρχους τους πωλητές σε μετοχές και ομόλογα. Για ακόμη μία φορά στην…κατηφόρα οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, υπό την συνεχή πίεση πως αύριο οι ΗΠΑ θα ενεργοποιήσουν την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

*Στα 1,0795$ το ευρώ, στα 71,27$ το WTI, σε νέο ιστορικό υψηλό των 3.148$/ουγκιά ο χρυσός.

*Σε δυσχερή οικονομική κατάσταση η Γαλλία, που μετά τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις κινδυνεύει να βρεθεί σε νέα περιδίνηση. Είχε προηγηθεί, μόλις την Παρασκευή, η υποβάθμιση των προοπτικών/outlook από την DBRS. Το αν και πως θα μπορεί να υλοποιηθεί-εν τέλει- το ReArm είναι ένα καλό ερώτημα, που κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα έχει “ενιαία” ευρωπαϊκή συμμετοχή και που όπως όλα συντείνουν ότι μεγάλη κερδισμένη θα είναι η Γερμανία. Με δημόσιο/ομοσπονδιακό χρέος/ΑΕΠ στο 65% είναι η μόνη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που μπορεί να αναλάβει-με ίδια κεφάλαια και επιπλέον δανεισμό- το θηριώδες εξοπλιστικό/αμυντικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται ο Φρήντριχ Μερτζ. Μίλησε η Κριστίν Λαγκάρντ (στο France Inter) και είπε ότι, η στιγμή αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη, παρά την πιθανή βραχυχρόνια διαταραχή στην οικονομία. Όμως, ούτε πιθανή- καθότι σε εξέλιξη- ούτε βραχυχρόνια- κρίνοντας από την προηγούμενη εσφαλμένη/άστοχη εκτίμηση της για προσωρινό πληθωρισμό. Ουδεμία σχέση, και είναι να απορείς με τις…παρόλες των “ειδικών”.

*Το χειρότερο πρώτο 3μηνο, τα τελευταία 23 χρόνια, για την Wall Street, σύμφωνα με το Bloomberg. Στην DeA έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα για την τεραστίων διαστάσεων “εξαέρωση” χρηματιστηριακών (υπερ)αξιών- κυρίως από τις Magnificent7- και μεταφορά μέρους κεφαλαίων/ρευστότητας προς άλλα assets θεωρούμενα ως ασφαλέστερα. Παράλληλα insiders μεγέθους ενός Warren Buffett μαζεύουν “ρευστό” εδώ και 10-11 μήνες. Τι cash έχει συγκεντρώσει στο Berkshire Hathaway; παρά κάτι Χ2 το ΑΕΠ της Ελλάδας. Πιθανότατα γιατί είναι της ίδιας προσέγγισης με τον Roy Dalio της Bridgewater Associates, δηλαδή πως τα δύσκολα-πολύ δύσκολα είναι μπροστά. Θυμίζω ότι και ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει για περίοδο πόνου πριν την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

*Προς ώρας, η ελληνική οικονομία (των 236 δισ. ΑΕΠ) συγκριτικά πάντα με τον περίγυρο, αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική. Πιθανόν η εξήγηση να είναι και στα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του Κέντρου Οικονομικής Πολιτικής Έρευνας (CEPR). Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Francesco Pappadà και Kenneth Rogoff, η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 36% του ΑΕΠ, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των ανεπτυγμένων κρατών (17%) και πολύ πάνω από τη μέση εκτίμηση της Ε.Ε. Ποια χώρα μας ακολουθεί; ελάτε τώρα, η Ιταλία με 31% και μετά η Ισπανία με 24%. Παρά τις προσπάθειες ψηφιοποίησης, ελέγχων και θεσμικών αλλαγών, η έκταση της ανεπίσημης οικονομικής δραστηριότητας παραμένει… πρωταθλήτρια Ευρώπης.

*Στο 3,530% το 10ετές της Ελλάδας, με πτωτική τάση, στο 3,451% με αυξητική το αντίστοιχο της Γαλλίας. Στο 3,862% με αυξητική το 10ετές της Ιταλίας. Στα 40 με 42 δισ. υπολογίζω πως έχει cava ο ΟΔΔΗΧ, και δεν τον βλέπω να βιάζεται τον Δημήτρη Τσάκωνα. Άλλοι/αλλού έχουν τεράστιο πρόβλημα.

*“Βουτιά” χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ισχυρή διόρθωση 2,91% για τον Γενικό Δείκτη, η μεγαλύτερη εδώ και 7 μήνες. Μίνι ξεπούλημα στα τραπεζικά χαρτιά, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο μείον 4,71%. Αναμενόμενο μεν το profit taking, αρκετά άτσαλο δε, με κυρίως υπαίτιους Έλληνες θεσμικούς και 3-4 διαχειριστές ξένων funds που έσπευσαν να “κλειδώσουν” κέρδη Μαρτίου και πρώτου 3μηνου. Πρακτικά, ο τραπεζικός κλάδος παρά το χθεσινό μείον 4,71% ήταν στο συν 6,33% τον Μάρτιο και συν 23,36% από την αρχή του έτους. Για παράδειγμα, απώλειες 6,52% για τη μετοχή της Πειραιώς χθες, αλλά κέρδη 11,36% τον Μάρτιο και 31,12% στο 3μηνο.

*Σε άλλη μία σημαντική εξαγορά προχώρησε η Alpha Bank, με το deal της ΑΧΙΑ Ventures. Ο ιθύνων νους της συμφωνίας είναι ο Αλεβίζος Αλεβιζάκος με μακρά θητεία σε οι RSA Insurance, Deloitte, Mediobanca, KBW και HSBC, όπου και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας έρευνας και ανάλυσης Global Wholesale Banking. Στη συνέχεια διετέλεσε επικεφαλής των Σχέσεων με Επενδυτές της TP ICAP ενώ από το 2021 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας Επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Axia Ventures και, στη συνέχεια, CFO του Ομίλου της Novibet. Για να δούμε τι άλλο θα ακολουθήσει, καθώς ο κλάδος είναι σε διαδικασία συγκέντρωσης. Για μεταγραφή που θα έκανε αίσθηση αναφερόταν πρόσφατα η DeA, τελικά επρόκειτο για εξαγορά ολόκληρη. Ωστόσο, δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία.

*“Σταθερή ανάπτυξη και ισχυρή ανοδική πορεία και το 2024” για την ΕΧΑΕ, με αύξηση κύκλου εργασιών 15% και κερδοφορίας κατά 33% τιτλοφορείται το Δελτίο Τύπου, για την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών. Παράλληλη όμως, η αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 8,4%, καθώς διαμορφώθηκε στα 28,4 εκατ. από 26,2 εκατ. το 2023. Στα επί μέρους, στα 16 εκατ. οι αμοιβές προσωπικού (από 15,3 εκατ.), ενώ κατά 13,8% αυξήθηκαν οι αμοιβές συμβούλων και των δαπανών για επισκευές και συντηρήσεις λογισμού (παρ’ όλα αυτά δεν αποτράπηκε το φιάσκο του blackout της 17ης Μαρτίου).

*Ρεκόρ σε έσοδα και κέρδη πέτυχε ο ΟΛΠ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 87,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30,8%. Η διοίκηση προτείνει διανομή μερίσματος ύψους 1,92 ευρώ/ μετοχή, αυξημένο 43,7% σε σχέση με τα κέρδη του 2023. Αυτά είναι. Γερά “δεμένο” στην χθεσινή…τρικυμία το “χαρτί”, με απώλειες μόλις 0,85% στα 35,15 ευρώ και αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε καταγραφεί νέο ιστορικό υψηλό στα 35,50 ευρώ. Σταθερός ο επίμονος αγοραστής, που μαζεύει μεθοδικά το free float. Το γιατί; όταν θα έρθει η ώρα. Η DeA έχει μία…αδυναμία στα “λιμενικά” ειδικότερα όταν σχετίζονται με “γεω-οικονομικά”.

*Ideal: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Μπαρμπα Στάθης. Συνολικό τίμημα στα 130 εκατ. ευρώ, με 91,3 εκατ. από ίδια κεφάλαια και 38,7 εκατ. μέσω τραπεζικού δανεισμού.

*Intralot: Αύξηση εσόδων 3,4%, στα 130,7 εκατ. τα προσαρμοσμένα EBITDA. Στα 4,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης, στα 87,2 εκατ. οι λειτουργικές ταμειακές ροές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, Σωκράτη Κόκκαλη, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν θετικά από την πολύ ισχυρή απόδοση του τελευταίου 3μηνου, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των εσόδων στη Βόρεια Αμερική.  Επιτρέποντας έτσι στην εταιρεία να διατηρήσει τα κύρια μεγέθη της σε κερδοφορία και δείκτη μόχλευσης, καθώς εστίασε σε δραστηριότητες με υψηλά περιθώρια κέρδους.

*Ανακοινώθηκε (χθες βράδυ) η υπογραφή μη-δεσμευτικής δήλωσης προθέσεων μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών Διαμαντής Μασούτης ΑΕ και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός για την απόκτηση του 100% της αλυσίδας ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από την Διαμαντής Μασούτης ΑΕ.

*Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON ο Γεώργιος Μίχος, είναι ήδη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ELPEDISON και διαθέτει εμπειρία άνω των είκοσι ετών στον τομέα της βιομηχανίας, σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

*Αυτά και Καλό Μήνα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask