Κυριακή, Ιανουάριος 19, 2025
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΡεκόρ και συναγερμός στη Θεσσαλονίκη- Τι ισχύει με την επέκταση υποχρεωτικότητας

Ρεκόρ και συναγερμός στη Θεσσαλονίκη- Τι ισχύει με την επέκταση υποχρεωτικότητας

Έντονη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με την πόλη να καταγράφει μέσα στην εβδομάδα ρεκόρ κρουσμάτων ξεπερνώντας ακόμα και την Αττική. Γενικότερα, περισσότερα από 24.000 κρούσματα μέσα σε επτά ημέρες και 285 θάνατοι που στην πλειοψηφία τους καταγράφηκαν σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη, ενώ μέρα με την ημέρα πληθαίνουν και οι θάνατοι, οι ειδικοί «χτυπούν» το καμπανάκι του συναγερμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά από τις 18 Μαΐου, η χώρα ξεπέρασε τους 60 νεκρούς από κορωνοϊό, ενώ και ο αριθμός των μολύνσεων ήταν μεγαλύτερος.

«44αρηδες και 48αρηδες δίνουν τη μάχη, δεν είναι μόνο οι μεγάλες ηλικίες. Όλοι είναι ανεμβολίαστοι στο Παπανικολάου δεν μπορώ να το πιστέψω. Βλέπω και στους συγγενείς όχι μόνο στους ασθενείς, απώλεια πραγματικότητας δεν πιστεύουν, δεν πίστευαν, ότι υπάρχει η ασθένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος.

«Λύση είναι η μείωση αναγκών μόνο με αύξηση υποχρεωτικότητας δεν έχουμε άλλο τρόπο, πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούμε δεν είναι ατομική υποχρέωση, καταρρέει ένα σύστημα υγείας, οικονομία. Δεν είναι λύση να κλείσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πραγματικά αρχίζουμε και βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Πρόβλεψη για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

Στον εφιάλτη της πανδημίας που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας χθες στο MEGA σχολιάζοντας πως «στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%».

Καμία σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Τέλος, στο ερώτημα για το αν θα υπάρξει η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απάντησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη προσθέτοντας πως το μοναδικό σενάριο που θα ανοίξει την συγκεκριμένη συζήτηση είναι να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να υπάρξουν ομάδες που η υποχρεωτικότητα θα είναι συνταγματικά επιτρεπτή. «Η υποχρεωτικότητα μπαίνει όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής εποιλογής», ανέφερε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ