Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεβυθούσα - CNBC: Ο "αφανής ήρωας" της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης

Ρεβυθούσα – CNBC: Ο “αφανής ήρωας” της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης

«Ελληνικό νησί βοηθά την Ευρώπη να αποφύγει την ενεργειακή κρίση». Αυτός είναι ο τίτλος αναλυτικού τηλεοπτικού ρεπορτάζ του CNBC για τη Ρεβυθούσα από τη δημοσιογράφο Julianna Tatelbaum που αναφέρει ότι γο νησί αυτό αποτελεί τη μοναδική στη χώρα υποδομή υποδοχής και αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.

Μάλιστα στο εν λόγω ρεπορταζ ο Αριστοτέλης Νάστος, plant manager στη Ρεβυθούσα, περιγράφει πώς με τη χρήση θαλασσινού νερού, που είναι στους 20 βαθμούς κελσίου επαναεριοποείται το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που βρίσκεται στους -160 βαθμούς.

Όπως αναφέρει ο κ. Νάστος η Ρεβυθούσα δέχεται περίπου 10 πλοία το μήνα και έχει διπλασιάσει τις ποσότητες επαναεριοποίησης από 5-800 κυβικά μέτρα την ώρα στα 1400 κυβικά μέτρα την ώρα.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορταζ η πυκνότητα υποδομών LNG είναι ασύμμετρη από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη,  με την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία να έχουν σημαντικούς τερματικούς σταθμούς και τη Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ευρώπη, να αναπτύσσει μόλις τώρα σχετικές υποδομές. 

Μάλιστα η  Ρεβυθούσα χαρακτηρίζεται ως ο «αφανής ήρωας» ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ηπειρο. Όπως σημειώνεται υποδομές τέτοιες έχουν βοηθήσει την Ευρώπη  να γεμίσει με επιτυχία τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 95%, που σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να είναι εντάξει αυτόν τον χειμώνα. Αλλά ο επόμενος χειμώνας είναι μια διαφορετική ιστορία, προσθέτει η δημοσιογράφος.

Όπως αναφέρεται, επειδή η Ευρώπη ήταν τόσο εξαρτημένη από τη Ρωσία, έχει περιορισμένη ικανότητα εισαγωγής LNG. Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες υποδομές για να μπορέσουν να εισάγουν περισσότερο.

“Η Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει την κύρια είσοδο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για τη ΝΑ Ευρώπη” σημειώνει από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο ίδιο ρεπορταζ τονίζοντας, ωστόσο ότι η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών θα απαιτήσει χρόνο.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα το 2022 καταγράφηκε έκρηξη των εισαγωγών LNG με τη Ρεβυθούσα να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα κατά το α’ ενιάμηνο του 2022, καλύπτοντας το 42,62% του συνόλου των εισαγωγών.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη, όπως αναφέρεται, από αναλυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) το 2023 θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειμμα φυσικού αερίου της τάξης των 30 bcm.

Με βάση, επίσης, τα όσα αναφέρει στο CNBC η Μαρία Ρίτα Γκάλι Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ για φέτος έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες ποσότητες με τη σχετική πλήρωση των αποθηκών, ωστόσο το ερώτημα είναι το τι θα γίνει το καλοκαίρι, οπότε και τα Ευρωπαϊκά κράτη θα κληθούν να καλύψουν τις ποσότητες που θα καταναλωθούν το χειμώνα. 

Στο ρεπορταζ, παράλληλα, σημειώνεται ότι το “κλειδί” για τις τιμές είναι η ζήτηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη χρειάζεται επιπλέον 50 bcm LNG ετησίως τουλάχιστον έως το 2030 και η εξασφάλιση τους θεωρείται ένα μεγάλο εγχείρημα, όχι μόνο λόγω της αυξημένης ζήτησης αλλά και εξαιτίας των επενδύσεων που απαιτούνται για την αεριοποίηση και την αποθήκευση του.

Πάντως ο κ. Σκρέκας στο CNBC ανέφερε ότι η κατασκευή των υποδομών για LNG δεν υπονομεύει την πράσινη μετάβαση καθώς μπορούν να σχεδιαστούν για να υποδέχονται και τα νέα εναλλακτικά καύσιμα όπως το Υδρογόνο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ