*Roller Coaster χθες στην Wall Street. Φήμες για αναστολή 90 ημερών στους δασμούς έφεραν τα κάτω-πάνω, για να ακολουθήσει διάψευση από τον Λευκό Οίκο για να ξανά έρθουν τα πάνω-κάτω. Δηλώσεις, που φέρεται να έγιναν από το διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Κέβιν Χάσετ ότι εξετάζεται αναβολή 90 ημερών στην επιβολή παγκόσμιων δασμών, με εξαίρεση την Κίνα έφεραν τούμπα την συνεδρίαση, ενδεικτική της μεταβλητότητας η διακύμανση του S&P500 από το μείον 4,7% στο συν 3,4%. Ακραίες διακυμάνσεις σε μία αγορά με την συνολική αποτίμηση των 500 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη στα 49,5 τρισ$ (τιμές 31/3/2025). Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν 27,72 τρισ$ (2023). Τεράστια ποσά, σε υπεραξίες/υποαξίες σε διάστημα μισής ώρας. Στα θεωρητικά αναφερθήκαμε χθες, σε μία κατά παρέκκλιση των συνήθων σχολίων DeA. Ωστόσο, ήταν κάποια ζητηματάκια που οφείλαμε να ειπωθούν.
*Θυμάστε την τελευταία παραίνεση (sic) Τραμπ στον Πάουελ να σταματήσει να παίζει πολιτικά παιχνίδια και να σπεύσει να μειώσει τα επιτόκια. Ήδη, στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη οι επενδυτές στοιχημάτιζαν πως ο εντεινόμενος κίνδυνος για ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει την Fed σε μείωση επιτοκίων. Αίφνης, στις χρηματαγορές τιμολογείται πως, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης, από το εύρος του 4,25%-4,50%, μέσα στο 2025. Πάντα σύμφωνα με τα bets, αυτές οι 125 μονάδες βάσης επιμερίζονται σε 5 μειώσεις των 25 μονάδων, την ίδια ώρα που τα swaps “δείχνουν” επίσης πιθανότητα σχεδόν 40% για μείωση 25 μ.β ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή πολύ πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 7 Μαΐου. Να θυμηθούμε λίγο τα πήγαινε-έλα Πάουελ, πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ προέβλεπε 3-4 μειώσεις το 2025, μετά την ορκωμοσία Τραμπ μία- με το ζόρι δύο- χωρίς να θέτει χρονοδιάγραμμα. Και χθες στην Wall Street μιλούσαν ανοιχτά για έκτακτη μείωση από την Fed. Διόλου σύνηθες για την Fed οι έκτακτες κινήσεις, τελευταία φορά, σας θυμίζω ήταν Μάρτιος 2020-όταν λόγω Covid-19 οι αγορές κατέρρεαν.
*Roller Coaster, χθες και ο δείκτης VIX/CBOE. Εύρος διακύμανσης από 38,58 μονάδες έως 60,13 μονάδες. Ο συγκεκριμένος δείκτης έπιασε τις 85 μονάδες στις 18 Μαρτίου 2020 -όταν λόγω Covid-19 και lockdown εξελισσόταν το ευρύ sell off στις διεθνείς αγορές- και αρκετά χρόνια νωρίτερα, στις 24 Οκτωβρίου 2008, τις 89 μονάδες- με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων/post Lehman κ.λπ. Στο μείον 4,13% περιορίστηκε, τελικά η διόρθωση για τον DAX. Στις 19.789,62 μονάδες, διακύμανση στο εύρος των 18.489,91-20.793,96 μονάδων. Και χθες ξεπουλήθηκαν μετοχές που είχαν αποδώσει περισσότερο από την αγορά. Ενδεικτική η περίπτωση της Rheinmetall. Από τα 1.483 ευρώ (υψηλό έτους) στα 1.244 ευρώ. Αποτίμηση 55,61 δισ. revenues 6,5 δισ. Σε τρεις συνεδριάσεις εξαερώθηκε αποτίμηση, σχεδόν ισοδύναμη με τα (δυνητικά) κέρδη από την εφαρμογή του πακέτου Μερτζ για την χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών, έργων υποδομής κ.α.
*Πλέον τι θα μπορούσε να αποφασίσουν στο δ.σ την επόμενη εβδομάδα, (Μεγάλη) Τετάρτη και (Μεγάλη) Πέμπτη η συνεδρίαση. Οι 25 μ.β θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Μην και αποφασίσουν μείωση κατά 50 μ.β και ακολουθήσει η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνοντας πως η ΕΚΤ θα χαλαρώσει σταδιακά τη νομισματική πολιτική. Ποιος είναι ο πιο “μπαρουτοκαπνισμένος” κεντρικός τραπεζίτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Δεν θέλει δα και ερώτημα, ο Γιάννης Στουρνάρας. Έχοντας ανταπεξέλθει τριών μνημονιακών συμβάσεων, έχοντας θητεύσει στο πλάι του super Mario- ίσως ο μόνος αταλάντευτα στην ίδια γραμμή- καθ’ όλη την θητεία του Ιταλού, είναι κατά την εκτίμηση αρκετών ειδικών από τους ελάχιστους που δικαιούται για να ομιλεί. Τι εκτιμά (στους FT) ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος; πως, οι σαρωτικοί δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν ένα τεράστιο “αρνητικό σοκ ζήτησης” στην ευρωζώνη.
*Αμοιβαίο μηδενικό δασμό στη βιομηχανία προτείνει στις ΗΠΑ η ΕΕ. Η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη να συνάψει καλή συμφωνία με τις ΗΠΑ, είπε η φον ντερ Λάιεν. Αλλά και να απαντήσει με αντίμετρα και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Στις 15 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι ευρωπαϊκοί δασμοί, by the book.
*Μία ματιά σε χώρες της Άπω Ανατολής και πως χειρίζονται την δασμολογική επίθεση της Ουάσιγκτον. Για παράδειγμα, οι δασμοί σε βάρος του Βιετνάμ ορίστηκαν στο 46% ακριβώς επειδή σε αυτή την χώρα της Άπω Ανατολής έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους πολλές αμερικανικές πολυεθνικές. Άμεσα ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εμφανίστηκε πρόθυμος να καταργήσει όλους τους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ζητώντας η Ουάσιγκτον να μην εφαρμόσει κανέναν πρόσθετο δασμό. Αλλά και η Ταϊπέι προτείνει μηδενικούς δασμούς και κανένα αντίμετρο προκειμένου να διαπραγματευτεί με την διοίκηση Τραμπ. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δηλώνει πως, περισσότερες από 50 χώρες έχουν προσεγγίσει την Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις. Όμως, ο Μπιλ Ακμαν, δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Pershing Square σημείωνε ότι “…ο πρόεδρος χάνει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών ελίτ σε όλο τον κόσμο… δεν ψηφίσαμε αυτό”. Και ο Τζέϊμι Ντίμον/JPMC αναφέρεται στην ουσιαστική λεπτομέρεια ότι, τυχόν παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση και θα αυξήσει τις τιμές, με πίεση και στα περιθώρια κέρδους, ακριβώς τη στιγμή που ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων. Το 87% των αμερικανικών εταιρειών θα υποβάλει έκθεση μεταξύ 11 Απριλίου και 9 Μαΐου.
*Σημαντική η χθεσινή συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου. Αύριο θα φανεί, εάν Πεκίνο-Ουάσιγκτον προτίθενται να πάνε σε διαπραγμάτευση.
*Δεν μείωνε θέσεις για 12-14 μήνες ο Γουώρεν Μπάφετ, άνευ λόγου και αιτίας. Όμως πολύ δύσκολο να δεχτεί κάποιος πως ο γκουρού της Ομάχα ήταν ο μόνος. Στην πλειονότητα τους οι μεγάλοι γνώριζαν ότι η διοίκηση Τραμπ θα “εργαλειοποιούσε” τους δασμούς.
*Να υποθέσει κάποιος πως ο Πρεμ Γουάτσα έδωσε το 2% του μ.κ της Eurobank (στις 22 Φεβρουαρίου) επειδή όντως έπρεπε να ακολουθήσει την οδηγία του Επόπτη, να μειώσει τη συμμετοχή του σε λιγότερο από το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας.
*Αλλά και ο Τζον Πόλσον, όταν ένα μήνα μετά ρευστοποίησε το 2,8% του μ.κ της Πειραιώς (στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι είχε πουλήσει και άλλο μικρό ποσοστό χωρίς να το ανακοινώσει) για να ακολουθήσει η πλήρης αποεπένδυση του από την Alpha Bank. Πότε πούλησε τα τελευταία 53 εκατ. μτχ της Alpha Bank; στις 20 Μαρτίου. Σε ποια τιμή; στα 2,30 ευρώ. Στα 1,8295 ευρώ η μετοχή χθες.
*Στα 104,1 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων στο ΧΑ. Σχεδόν 10 δισ. από Τρίτη (1/3) σε Δευτέρα (7/4). Τελικά, άλλος μήνας είχε το όνομα (Μάρτης) και άλλος έχει (μέχρι τώρα) τη χάρη (Γδάρτης). Στα 413 εκατ. η αξία συναλλαγών την Παρασκευή, τα 235 εκατ. σε Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank. Στα 402 εκατ. χθες, τα 195 εκατ. σε μετοχές των Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank. Προφανώς αυτές τις πωλήσεις των 815 εκατ. (και 430 εκατ.) αντίστοιχα κάποιοι τις αγοράζουν. Σημαντικές ρευστοποιήσεις/εκροές και από funds που έχουν αγοράσει ελληνικά assets μέσω του GREK, (του ETF της Global X). Mε τις τράπεζες να έχουν την υψηλότερη στάθμιση, (47,56% οι 4 συστημικές), εύλογα δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η χθεσινή πτώση (-7,43%) του Γενικού Δείκτη, ήταν η μεγαλύτερη της 5ετίας. Από τις 23 Μαρτίου 2020 είχε υποχωρήσει 7,59%, επί Covid-19. Μετά την λήξη της συνεδρίασης, σήμερα, η ετυμηγορία του οίκου FTSE/Russell για την προοπτική ενδεχόμενης αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
*Ακολούθα τα ίχνη των ισχυρών και όχι τα λόγια των πολλών. Κάπως έτσι ενήργησαν Γουώρεν Μπάφετ, Ρέϊ Νταλιο, Τζέϊμι Ντίμον και στα καθ’ημάς Πρεμ Γουάτσα, Τζον Πόλσον. Προφανώς και ήταν ενήμεροι (ή έστω περίμεναν) πως ο Τραμπ θα “εργαλειοποιούσε” τους δασμούς, δεν είχε και άλλο τρόπο να “κάψει” χρέος, να μειώσει ελλειμματικά ισοζύγια με εταίρους, να “τιμολογήσει” τον χρυσό που έχει με κτήση 45-50$/ουγκιά στα 3.000$/ουγκιά.
*Αυτά και καλημέρα…