«Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για το δημογραφικό» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του σε εκπομπή στο ΕΡΤNews, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επιβεβαιώνουν τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της χώρας μας, «τάση που παρατηρείται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες».
Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, «η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, πρώτον, για την άμβλυνση αυτού του φαινομένου και, δεύτερον, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται, μεταξύ άλλων, μέτρα που αφορούν στην ενίσχυση των νοικοκυριών με παιδιά, όπως η παροχή επιδόματος γέννας, η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, η επέκταση των επιδομάτων μητρότητας χρονικά και ποσοτικά, η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και η μη φορολόγηση παροχών των επιχειρήσεων σε παιδιά εργαζομένων τους. Στη δεύτερη ομάδα συμπεριλαμβάνονται μέτρα, όπως η δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου (ΤΕΚΑ), που δεν υπόκειται στον δημογραφικό κίνδυνο, η αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, ώστε να επιβραβεύεται η μακροχρόνια συμμετοχή στην αγορά εργασίας και η άρση των αντικινήτρων για την απασχόληση συνταξιούχων, καταργώντας την περικοπή του 30% της σύνταξής τους».
Σε ερώτηση σχετικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Η ΕΑΣ επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και επικουρικές άνω των 300 ευρώ και τροφοδοτεί τον ΑΚΑΓΕ, δηλαδή τον Λογαριασμό για την Αλληλεγγύη των Γενεών, ώστε μελλοντικά να μπορούν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις, όταν θα κορυφωθούν οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία στη δομή της ΕΑΣ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης – κυρίως ως προς το ότι υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι, μετά την ετήσια αύξηση της σύνταξής τους, μπορεί να δουν ακόμα και μείωση του καταβλητέου ποσού, λόγω της μετάταξής τους σε ανώτερο κλιμάκιο της ΕΑΣ. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζεται παρέμβαση, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην δει μείωση στη σύνταξή του ως αποτέλεσμα της ΕΑΣ».
Σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους και εφέτος, ώστε να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά κοντά στις γιορτές.
Αναφορικά με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε τα ακόλουθα: «Από τότε που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, έχουν μειωθεί οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Με τις μειώσεις αυτές μικραίνει η λεγόμενη “φορολογική σφήνα”, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο τι πληρώνουν οι εργοδότες και το τι βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι. Όταν μειώνεται η “φορολογική σφήνα”, αυξάνεται η απασχόληση. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία πενταετία και στη σημαντική αύξηση στην απασχόληση. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027. Όμως, επειδή πρόκειται για μέτρο με σημαντικό θετικό αποτύπωμα στην οικονομία, εξοικονομήθηκαν πόροι, ώστε τελικά να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1 μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι, στη χώρα μας, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία ακολουθείται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή οι κοινωνικοί εταίροι καταθέτουν τις απόψεις τους, τις επεξεργάζεται μία επιστημονική επιτροπή, η οποία εισηγείται στην υπουργό Εργασίας, η οποία με τη σειρά της εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο, όπου και λαμβάνεται η τελική απόφαση. «Αντίθετα, από ό,τι παρατηρείται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η οικονομία μας τα τελευταία χρόνια δείχνει μία δυναμική, η οποία, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και τους διεθνείς οίκους, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, ο στόχος για βασικό μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ είναι εφικτός» σχολίασε ο υφυπουργός Εργασίας.
Τέλος, όσον αφορά στην απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία, ο κ. Τσακλόγλου αποσαφήνισε τα εξής: «Με διάταξη, η οποία εισάγεται για ψήφιση στη Βουλή, εναρμονίζεται για όλους τους συνταξιούχους το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε η περικοπή κατά 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονται. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, επιλύεται το ζήτημα των εργαζομένων που δικαιούνται αναπηρική σύνταξη και, με το ισχύον καθεστώς, υποχρεούνται να διακόψουν την εργασία τους ως προϋπόθεση, για να την λάβουν».