Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το εάν το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε για την υπόθεση που αφορούσε τον Αρίστο Δοξιάδη δήλωσε πως δεν υπήρχε γνώση ή κάποια ενημέρωση. Επισήμανε παράλληλα ότι ο κ. Δοξιάδης έχει αθωωθεί και ότι στην περίπτωσή του υπάρχει και η έννοια της παραίτησης για λόγους ευθιξίας.
«Ήρθε εκτός πολιτικής στην πολιτική. Υπέβαλλε μια παραίτηση και για λόγους ευθιξίας και γιατί ο ίδιος δεν ήθελε να μπει σε αυτή τη διαδικασία της συνεχούς παραγωγής τοξικού λόγου και επιθέσεων. Μου έχει κάνει λίγο εντύπωση αναφερόμενος σε κάποιους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, ότι άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους κατηγορούν έναν άνθρωπο ο οποίος δουλεύει για πάρα πολλά χρόνια. Είναι κρίσιμο να μπορέσουμε να φέρουμε στην πολιτική ανθρώπους από την κοινωνία, από την αγορά, είτε έχουν κομματική ταυτότητα. Να ξέρουν ότι η πολιτική έχει και αυτές τις επιθέσεις. Η παραίτηση αυτή αυτονοήτως έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό και προχωράμε παρακάτω», συνέχισε.
Σε ερώτηση για τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Δοξιάδης, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο παραιτηθείς υφυπουργός ανάπτυξης έχει αθωωθεί από το δικαστήριο. «Ο ίδιος δεν ανέφερε κάτι όταν ειδοποιήθηκε για την ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τους ακριβείς λόγους της παραίτησης, ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως ο κ. Δοξιάδης παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και γιατί έκρινε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υποστεί όλα αυτά τα κύματα λάσπης από την αντιπολίτευση και αυτή την έντονη τοξικότητα η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί». Και πρόσθεσε: «Ο κ. Δοξιάδης δεν έκρυψε ποτέ ότι είχε προγενέστερη επιχειρηματική δραστηριότητα. Εγώ ως δικηγόρος είμαι σε αναστολή. Τα ασυμβίβαστα πρέπει να τα σεβαστείς εκ του νόμου ο οποίος δεν σου αφήνει περιθώριο να μην τον τηρήσεις. Στη περίπτωση Δοξιάδη να περιοριστεί η ανθρωποφαγία. Αν ψάξει κανείς αντίστοιχες περιπτώσεις παραιτήσεων σε πολύ πιο σοβαρά περιστατικά και πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις ποινικής καταδίκης, δεν θα βρει τίποτα. Έχει ενδιαφέρον η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπός του έχει βγάλει, δεν ξέρω πόσες, ανακοινώσεις από χθες για τον κ. Δοξιάδη που παραιτήθηκε. Και στην πρώτη γραμμή του κοινοβουλίου έχουν έναν αμετάκλητα καταδικασμένο 13-0 και τις τελευταίες ημέρες εν ενεργεία ευρωβουλευτής του απηύθυνε ύβρεις κατά των ανθρώπων ουσιαστικά του λιμενικού σώματος. Αναδεικνύεται και η υποκρισία. Ο Δοξιάδης παραιτήθηκε. Έφυγε. Θέλετε να θυμίσουμε σε πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει και συνεχίζουμε το έργο μας».
Επανέλαβε με αφορμή επόμενη ερώτηση ότι η παραίτηση ήταν απόφαση του κ. Δοξιάδη και πως ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει τον συνήγορό του.
Σχετικά με αναρτήσεις του κ. Δοξιάδη για τα Τέμπη, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η συζήτηση έχει εξαντληθεί. «Αν τελικά έλαβε το μήνυμα από τις διαδηλώσεις και τη συνολική στάση των πολιτών η κυβέρνηση, θα το απαντήσει η πραγματικότητα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Δεν θα προδικάσω κάτι. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δώσουμε απαντήσεις. Οι απαντήσεις δίνονται αφενός από τη δικαιοσύνη και δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε ό,τι εκείνη αποφασίσει. Μια άλλη συζήτηση είναι τι θα κάνουμε με τα τρένα. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες και θα κριθούμε για την αποτελεσματικότητά μας. Προφανώς όταν συζητάμε για ένα δυστύχημα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις οικογένειες των θυμάτων και καμία αντιπαράθεση μαζί τους. Εμείς δεν απαντάμε στην αντιπολίτευση όσο τοξική και αν είναι αλλά στην κοινωνία. Μια σειρά από δηλώσεις κατά της αντιπολίτευσης έχουν μετατραπεί σε υποτιθέμενες δηλώσεις κατά συγγενών. Γενικά χρειάζεται προσοχή στις διατυπώσεις», τόνισε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που συγγενής του είναι υπόδικος για τα Τέμπη και για τη σύμβαση 717, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Επειδή φαντάζομαι για ποιον ρωτάτε, αναφέρεστε στην κυρία Βολουδάκη. Στις Δημοκρατίες και τα πολιτισμένα κράτη δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη η οποία παραπέμπει σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε. Όπως και να έχει, δεδομένου ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, το ότι κάποιος είναι κατηγορούμενος δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά κατά του Μάκη Βορίδη, ανέφερε πως είναι βαθύτατη προσβολή, μια άνευ προηγουμένου ύβρις για τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος που καθημερινά σώζουν ζωές και παράλληλα φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας που κάποτε κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχουν. «Το ίδιο γίνεται από την ΕΛΑΣ στα χερσαία σύνορά μας. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της και θα συνεχίσει το Λιμενικό να σώζει ζωές. Και οι επιχειρήσεις αυτές του Λιμενικού δεν είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά του Υπουργείου Ναυτιλίας και συντονίζονται συνολικά από την κυβέρνηση. Σε σχέση με άλλα κράτη έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ο κ. Παππάς έχει πει αδιανόητα πράγματα για εν ενεργεία εκπρόσωπο πολιτών στο κοινοβούλιο. Για τα σχόλια που έκανε για τον κ. Βορίδη, μεταξύ των καθηκόντων του υπουργού μετανάστευσης είναι και οι επιστροφές όπως ορίζει ο νόμος, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας και η ΕΕ. Θα επιμείνουμε στο ζήτημα των επιστροφών με δίκαιο και νόμιμο τρόπο», συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνών κόμμα και να γίνει γραμματέας ο κ. Μηταράκης, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον πρωθυπουργό. «Όταν και εφόσον υπάρξουν σχετικές αποφάσεις θα ενημερωθείτε», πρόσθεσε ενώ για την προανακριτική επιτροπή τόνισε μετά από σχετικό ερώτημα ότι δεν υπάρχει καμία απαξίωση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε επίσης αν πωλείται το Μπούρτζι στο Ναύπλιο: «Αδιανόητο να το ακούς. Άλλο ένα ψέμα το οποίο διακινείται. Προφανώς δεν ισχύει», απάντησε.
Για όσα συνέβησαν στην Εθνική Πινακοθήκη δήλωσε πως προστατεύεται απολύτως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση στη χώρα μας και διάβασε ανακοίνωση του ΔΣ.
Σχετικά με τον υφυπουργό ενέργειας κ. Τσάφο και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αποπομπή του, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως η κυβέρνηση καλύπτεται από τη δήλωσή του. «Ο κ. Τσάφος αναγνώρισε το λάθος εκείνης της παλιάς ανάρτησης του είχε κάνει πριν από 5-6 χρόνια. Το επανέλαβε και σήμερα. Μια ανάρτηση η οποία δεν υπάρχει. Επανέλαβε ότι υπηρετεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την Κύπρο και τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα. Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για έναν άνθρωπο ο οποίος είχε κατηγορηθεί για το ίδιο θέμα. Δεν υπάρχει θέμα για τον κ. Τσάφο. Καλό είναι όσο γίνεται να περιοριστούν οι προσωπικές επιθέσεις για ζητήματα που έχουν απαντηθεί. Ας γίνει πολιτική αντιπαράθεση. Οι προσωπικές επιθέσεις, σε συγγενικά πρόσωπα, για πράγματα που έχουν απαντηθεί στο παρελθόν, δεν οδηγούν κάπου το δημόσιο διάλογο. Ας ασκήσει κριτική η αντιπολίτευση για την πολιτική της κυβέρνησης και να κάνει αντιπροτάσεις», υπογράμμισε.
Για το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ντόναλτ Τραμπ για επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των f35, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η εξωτερική και η αμυντική μας πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται και δεν ετεροκαθορίζεται σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις άλλων χωρών. «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι αυτοτελείς, είναι ανεξάρτητες από τις σχέσεις μας με άλλες χώρες. Είναι στρατηγικής σημασίας και έχουμε κάθε διάθεση και είναι αμφίδρομη, περαιτέρω εμβάθυνσης. Προέκυψε και από τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Ρούμπιο. Για τα εξοπλιστικά να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα ακολουθεί το δικό της πρόγραμμα, βρίσκεται ήδη στην διαδικασία απόκτησης μαχητικών f35 5ης γενιάς και είναι σταθερή η ελληνική θέση ότι κανένας εξοπλισμός που αποδίδεται σε οποιαδήποτε χώρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος συμμάχου χώρας. Αυτά είναι λυμένα από το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ