Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠ. Μαρινάκης: Οι τράπεζες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να ανακουφίσουν...

Π. Μαρινάκης: Οι τράπεζες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να ανακουφίσουν τους πολίτες

«Εμείς δεν σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Τις ακούμε με σεβασμό και αυτό που θέλουμε είναι να γίνεται ξεκάθαρη η πολιτική μας. Και νομίζω ότι ακόμη και οι σκληροί επικριτές της κυβέρνησης, όχι συκοφάντες, δέχονται ότι ειδικά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, διπλωματίας, η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα από το 2019 έως το 2024.

Ήταν μια χώρα επαίτης και τώρα είναι μια χώρα που πρωταγωνιστεί, προσπαθεί να συνδιαμορφώσει εξελίξεις και όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, δεν έχει υποχωρήσει και ούτε πρόκειται να υποχωρήσει σπιθαμή σε ζητήματα κυριαρχίας και, ναι, επιδιώκει τον διάλογο με την Τουρκία. Διάλογος σημαίνει διεκδίκηση δεν σημαίνει υποχώρηση» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, απαντώντας σε ερώτηση για ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Επίσης αφού είπε ότι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού δεν ενόχλησε την κυβέρνηση, σημείωσε «εξέφρασε γνωστές θέσεις του και βέβαια δεδομένου του γεγονότος ότι και ο κ. Καραμανλής, αποδέχεται-βασικά δεν αμφισβητεί- τις πατριωτικές διαθέσεις της κυβέρνησης, αλίμονο σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν το έχει κάνει. Συνεχίζουμε και εμείς και ακολουθούμε την εθνική γραμμή. Αυτή που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου με την Τουρκία».

Για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο κ. Μαρινάκης είπε «υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας που δεν ισχύει για καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία, για συγκεκριμένα πράγματα που έγιναν πριν από 10 χρόνια ασχέτως αν έχουν ονομαστεί plan B, C, αυτά είναι νομίζω άνευ σημασίας πλέον, είχαμε κλειστές τράπεζες. Στην Ελλάδα είχαμε capital controls. Στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού».

«Αυτό σώθηκε με θυσίες πολιτών, με πολύ δύσκολα χρόνια, με πολλές δύσκολες στιγμές. Και είναι αυτό το οποίο έλεγα πριν, ότι εδώ που έχουμε φτάσει τώρα δεν είναι απλό και θα σας πω και άλλα στοιχεία ενόψει του προϋπολογισμού. Η δεύτερη αλήθεια, όμως, είναι αυτή που είπατε. Ότι αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να ανακουφίσουν τους πολίτες οι οποίοι έκαναν θυσίες για να σώσουν τις τράπεζες» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και ότι θα ακούσουμε από τον πρωθυπουργό σημαντικές ανακοινώσεις.

«Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι προς όφελος των πολιτών, των καταναλωτών, των καταθετών. Και έχει να κάνει με τις προμήθειες, έχει να κάνει με τα δάνεια, έχει να κάνει με τα επιτόκια καταθέσεων. Είναι μια σειρά από θέματα, τα οποία έχουν μπει όλα σ’ ένα μενού επιλογών για την κυβέρνηση και θα έχουμε πολύ εξαντλητική συζήτηση και ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Αυτό που προτείνει η αντιπολίτευση είναι η λογική την οποία, δυστυχώς, βλέπω τους τελευταίους μήνες από το ΠΑΣΟΚ και θεωρώ ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί. Τι κάνει το ΠΑΣΟΚ; Τι συζητάει ο κόσμος; Σε τι έχει πρόβλημα ο κόσμος; Παράδειγμα, με τις τράπεζες. Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες. Τι να πούμε για να είμαστε ωραίοι, αρεστοί, ευχάριστοι; Φορολογούμε τις τράπεζες. Μα, ρε παιδιά, αυτό δεν μπορεί να δοθεί με μόνιμα χαρακτηριστικά στους πολίτες. Δεν έχει σημασία για την αντιπολίτευση. Σημασία έχει να ακούγεται ωραία. Εμείς δεν θέλουμε να λέμε κάτι για να ακούγεται ωραία. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο να είναι αποτελεσματικό» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

«Με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεν μπορείς να πάρεις μια έκτακτη εισφορά, δηλαδή να κάνεις μια έκτακτη φορολόγηση και αυτό να το μετατρέψεις σε μια μόνιμη δαπάνη. Δεν μπορείς. Στα διυλιστήρια ήταν μια άλλη περίπτωση. Ήταν μια έκτακτη φορολόγηση, για να δώσεις μια έκτακτη δαπάνη» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προσπαθούμε χωρίς να εκτροχιάσουμε τα δημόσια οικονομικά, γι’ αυτό και σας είπα ότι είναι σημαντικό ότι έχουμε μειώσει το χρέος μας, ν’ αρχίσουμε να επιστρέφουμε στους συμπολίτες μας αυτά τα οποία στερήθηκαν. Πώς το κάνουμε αυτό; Οι αυξήσεις και για το ΄25, δώδεκα μειώσεις φόρων επιπλέον και δώδεκα παροχές, θέλουμε να είναι και θα είναι, με βάση την έγκριση που έχουμε πάρει για τον προϋπολογισμό μας από την Ευρώπη, μεγαλύτερες απ’ ό,τι οι αυξήσεις των τιμών για ακόμα μία χρονιά. Αυτό για να το δούμε σχηματικά, τα τελευταία πέντε χρόνια το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλαδή εάν αφαιρέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 8,8%, ενώ στην Ευρώπη κατά 3%» ανέφερε.

Ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε ότι άμεσα αποπληθωρισμό δεν θα δούμε. «Θα δούμε όμως αυτό που σας είπα. Όλο και περισσότερη αύξηση των εισοδημάτων και σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτός είναι ο στόχος μας» είπε.

«Το ΠΑΣΟΚ λέει έκτακτη φορολογία… ναι αλλά δεν μπορείς από έκτακτη φορολογία να δώσεις κάτι που έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, στους πολίτες. Εμείς θεωρούμε ότι το πρόβλημα των τραπεζών δεν λύνεται με αυτόν τον τρόπο. Ίσα-ίσα μπορεί να διογκωθεί. Το πρόβλημα των τραπεζών, θα μειωθεί η ένταση του προβλήματος, με αυτά τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Κυριακή στον προϋπολογισμό» σημείωσε.

Για το ζήτημα της Συρίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Εμείς χαιρετίσαμε την πτώση ενός καθεστώτος. Όταν πέφτει ένα καθεστώς το χαιρετίζεις. Δεν προεξοφλήσαμε την επόμενη μέρα, ότι η επόμενη μέρα θα είναι θετική. Ευχηθήκαμε να έχουμε μία μετάβαση στην ομαλότητα και σε μία κατάσταση η οποία θα παραπέμπει σε μία δημοκρατία και όχι σε ένα καθεστώς. Επίσης, είπαμε ότι προσδοκούμε στην επιστροφή ταλαιπωρημένων ανθρώπων, κατατρεγμένων ανθρώπων στην πατρίδα τους, στη Συρία. Δεν είπαμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι de facto κάτι διαφορετικό. Και γι’ αυτό και προσέχουμε τι λέμε. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια ακόμα απόφαση. Έχουμε ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ