Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠ. Μαρινάκης: «Δεν πρόκειται να βάλουμε στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας»

Π. Μαρινάκης: «Δεν πρόκειται να βάλουμε στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας»

Για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, την αναφορά του πρωθυπουργού στους «πατριώτες της φακής» αλλά και τα θέματα της οικονομίας και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον τ/σ του ΣΚΑΪ.

Με αναφορά στο περιστατικό στα τρένα και το παρ’ ολίγον ατύχημα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «εδώ είναι από τις περιπτώσεις που φαίνεται ότι τα συστήματα υπήρχαν και λειτούργησαν, αλλά από ό,τι φαίνεται από αυτά που μεταφέρετε και από την ενημέρωση που έχουμε και εμείς από χθες, από τις ανακοινώσεις και του κυρίου Τερεζάκη, δεν τα άκουσε ο μηχανοδηγός, ως όφειλε, δεν τα εφάρμοσε και βέβαια ευτυχώς, που υπήρχαν όλες οι δικλείδες ασφαλείας, γιατί έτσι δεν τέθηκε ποτέ κανένας κίνδυνος με την ανθρώπινη ζωή». Προσέθεσε πως είναι ο τελευταίος που θα πει ότι όλα πηγαίνουν τέλεια. 

«Σίγουρα έχουν προχωρήσει πάρα πολλά πράγματα και τα συστήματα εγκαθίστανται, όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι ήταν πλήρως εγκατεστημένα και λειτουργικά, αν δηλαδή τα άκουγε ο μηχανοδηγός, δεν θα συζητούσαμε καν το συγκεκριμένο περιστατικό. Από εκεί και πέρα όμως, σίγουρα έχει συνδράμει πολλές φορές και ο ανθρώπινος παράγοντας. Εδώ πρέπει να διερευνηθούν όλα σε βάθος, να αποδοθούν ευθύνες σε κάθε περίπτωση που κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και βέβαια να προχωρήσουν όλα όσα παρουσίασε στη Βουλή, πριν από λίγες εβδομάδες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κύριος Σταϊκούρας. Παρουσίασε τι έχει γίνει και στη γραμμή πάνω στην οποία έγινε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου εκεί έχει ολοκληρωθεί πλήρως η τηλεδιοίκηση, με εξαίρεση το κομμάτι που καταστράφηκε από τον Daniel και ολοκληρώνεται. Έχουν τοποθετηθεί κάμερες, έκανε μια σειρά από ανακοινώσεις ο κύριος Σταϊκούρας. Είναι δεδομένο όμως ότι όλα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα και βέβαια, να δούμε, χωρίς να κρύβουμε τα λόγια μας και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και με την κάθε περίπτωση, όπως αυτή του μηχανοδηγού, αλλά δεν είμαστε εμείς, ούτε εισαγγελείς, ούτε ανακριτές, ούτε αυτοί που κάνουμε τις έρευνες. Ας τους κάνουν αυτοί, οι οποίοι έχουνε την σχετική αρμοδιότητα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση σχετικά με την «επίθεση του κ. Μητσοτάκη χθες το βράδυ στους ”πατριώτες της φακής”», ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε «πίσω από κάποια ανώνυμη καταγγελία, ούτε απέφυγε να προσωποποιήσει αυτούς στους οποίους απευθυνόταν. Αναφέρεται ευρύτερα στον χώρο της άκρας Δεξιάς στη χώρα και βέβαια σε κάποια μέσα, τα οποία προσπαθούν να καλλιεργήσουν μία πολύ επικίνδυνη και άδικη, σε σχέση με τις επιτυχίες της χώρας, προπαγάνδα, για τα εθνικά θέματα».

Διευκρινιστικά τόνισε πως «υπάρχει ένα αφήγημα, που το αναπαράγουν, με διαφορετικές διατυπώσεις κάθε φορά, όλα, μηδενός εξαιρουμένου τα κόμματα, που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατία, την άκρα Δεξιά δηλαδή, με βάση και τις επιλογές τους στο Ευρωκοινοβούλιο» και προέθεσε: «Όπου η Ελλάδα ”πάει να κάνει κάτι μεταξύ προδοσίας, ενός κρυφού σχεδίου”, κάτι το οποίο, με βάση αυτά τα οποία έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα. Γιατί ξέρετε, τα λόγια έχουνε πολύ μικρή αξία μπροστά στις πράξεις. Υπενθύμισε λοιπόν ο πρωθυπουργός, τι έχει κάνει η κυβέρνηση, τι έχει κάνει ο ίδιος, σε αυτό που λέμε ευρύτερα εξωτερική πολιτική, άμυνα, οχύρωση της χώρας. Ποια άλλη κυβέρνηση, επέκτεινε, από 6 στα 12 ναυτικά μίλια, έκανε την επέκταση στο Ιόνιο; Ποια άλλη κυβέρνηση υπέγραψε όπως αυτή, δύο ΑΟΖ – και μάλιστα με την Αίγυπτο έχει και ξεχωριστή σημασία; Ποια άλλη κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τέτοια εξοπλιστικά προγράμματα, Rafale, Belharra, προχωράμε στα F-35. Ποια άλλη κυβέρνηση τα έχει κάνει αυτά; Και πάμε και στον διάλογο με την Τουρκία. Και εδώ είναι ο ορισμός του ψευτοπατριωτισμού. Λένε κάποιοι, κανένας διάλογος, καμία συνομιλία, καμία τέτοια διαδικασία. Και ρωτώ εγώ, το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα, να μου βρει κάποιος μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους, από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών ή οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος, που να υπονοεί έστω, υποχωρητικότητα. Να μας πουν έστω και μια φορά, που κατά συνέχεια, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουμε πει κάτι άλλο, από το ότι έχουμε μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και πόσες φορές έχουμε τονίσει ότι δεν πρόκειται να βάλουμε στο ζύγι, ποτέ, στη συζήτηση, ζητήματα κυριαρχίας. Πάρα πολλές φορές το έχουμε κάνει αυτό». 

Τόνισε επιπλέον πως «έχουμε και εμείς την πολύ μεγάλη υποχρέωση, ειδικά όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, να λέμε στους πολίτες την αλήθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε. Ο σεβασμός είναι κάτι διαφορετικό. Το ”υποχρέωση μας για απάντηση”, είναι επίσης κάτι σημαντικό. Και θα σας πω κάτι. Εγώ θέλω να σταθώ λίγο στο θέμα της Κύπρου, γιατί διάβαζα και δημοσιεύματα από τον κυπριακό Τύπο, σήμερα το πρωί. Κατά παραδοχή -και μάλιστα με επανειλημμένες δηλώσεις- του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κ. Χριστοδουλίδη, η Ελλάδα ταυτίζεται, όπως πάντοτε, όχι μόνο τώρα, διαχρονικά με την Κύπρο στη θέση μας για το Κυπριακό. Είναι εθνική θέση η λύση του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Άρα, Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί. Όποιος, λοιπόν, λέει ότι επιχειρείται ”προδοσία”, είναι σαν να λέει ότι θέλει η Κύπρος να προδώσει τον εαυτό της». 

Σε συμπληρωματική ερώτηση περί των δηλώσεων του κ. Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Η ίδια η Κύπρος έχει πει, δια του Προέδρου της, ότι η διαδικασία διαλόγου μας με την Τουρκία – ο διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση, το αντίθετο – έχει συμβάλει στην επανέναρξη, έστω και σε άτυπο επίπεδο των συζητήσεων για το Κυπριακό. Δεν το λέω εγώ αυτό, δεν το λέει ο πρωθυπουργός αυτό -το λέμε και εμείς-, το λέει η Κύπρος… Εμείς δεν θα μπούμε ποτέ σε μια διαδικασία, να μπούμε σε μια διαμάχη με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας – σεβόμενοι πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του οι οποίες είναι γνωστές. Όμως, έχουμε υποχρέωση – υπάρχουν κάποια όρια και αυτά τα όρια έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής σημασίας… Εγώ έχω ένα καθήκον -εκ της θέσεως μου- να προβάλω στον κόσμο την πραγματικότητα. Και θέλω κάθε φορά που το κάνω αυτό να μιλάω με πράξεις. Όλα αυτά που σας είπα δεν είναι πράγματα που θα γίνουν. Είναι πράγματα που έχουν γίνει. Και ναι, για να πάμε και σ’ ένα θέμα το οποίο συνδέεται πολύ με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το μεταναστευτικό, κάθε φορά που βγαίνουμε εκτός Ελλάδος και βλέπουμε τι λένε στην Ευρώπη για τις άλλες χώρες για το μεταναστευτικό και τι συζητάμε στην Ελλάδα, αυτή η πολιτική, η φύλαξη των συνόρων, οι διαφορετικές διαδικασίες απονομής ασύλου, η ρητορική μας εκτός συνόρων, έχει οδηγήσει μια Ελλάδα, που είχε πιεστεί και είχε φτάσει να έχει 93.000 διαμένοντες, να έχει 23.000. Αυτά όλα δεν θα τα χαρίσουμε σε καμία άκρα Δεξιά όχι γιατί είναι κάποιο γινάτι. Είναι γιατί όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς πολιτικής. Κάποιοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στον Έβρο και αναφέρομαι στις γυναίκες και τους άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάποια κυβέρνηση -όχι τυχαία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τη διαδικασία ασύλου. Από τις 130 δομές πήγαμε στις 30. Ανάσαναν, ανέπνευσαν τα νησιά. Αυτά έγιναν αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης όπως και πάρα πολλές φορές έχει επαναλάβει, ότι «ένας πρώην πρωθυπουργός έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση και ως προς την ψήφο του στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ως προς τη διατύπωση των απόψεων του» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει όριο ως προς την προπαγάνδα από κάποια μέσα. Υπάρχει όριο ως προς το τι μπορεί να προσάψει κανείς σε μια κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλουμε λέμε, αλλά η αντίδραση μας θα είναι πολύ πιο έντονη όταν κάποιος προσπαθεί έναν υπουργό Εξωτερικών, όπως τον κ. Γεραπετρίτη, που νομίζω ότι με τις ενέργειές του ενισχύει τη χώρα, ισχυροποιεί τη χώρα, να τον λένε κάτι μεταξύ ”ενδοτικού” και 

”προδότη”. Αυτά είναι αδιανόητα και όταν ειδικά είναι ένας υπουργός Εξωτερικών, που μόνο θετικά μπορεί να πει κανείς ότι έχει κομίσει στη χώρα».

Περνώντας στα θέματα της οικονομίας, θέλησε να δώσει «μια καλή είδηση» που «έχει να κάνει και με τους πολίτες, με την έννοια ότι είναι για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ». «Μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ, η χώρα μας την περίοδο 2020-2023 είναι με βάση τα στοιχεία της Eurostat πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό είναι που λέμε η άλλη μισή αλήθεια, από τη δύσκολη άλλη μισή που πράγματι ακούμε σε αυτή τη χώρα, που πράγματι έχουμε ακόμα απόσταση να καλύψουμε ως προς τα εισοδήματα. Η άλλη, λοιπόν, μισή αλήθεια -υπάρχει και ο σχετικός πίνακας-, λέει ότι αυτά τα χρόνια η Ελλάδα μειώνει την απόσταση. Δηλαδή, αναπτύσσεται, άρα αντιστοίχως και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τον μεγαλύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, ούτως ώστε να μειώσει το χάσμα» ανέφερε και προσέθεσε:

«Η ουσία είναι πως κι άλλες χώρες ήταν χαμηλά και εμείς ήμασταν χαμηλά, περάσαμε μια πολύ δύσκολη και επίμονη κρίση. Η πραγματικότητα, λοιπόν, τι λέει; Εμείς τι προσπαθούμε να κάνουμε; Όπως το προβλέπει και το πρόγραμμά μας, κάθε χρόνο οι μισθοί, το διαθέσιμο εισόδημα, δηλαδή, οι μισθοί, τα εισοδήματα να αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αυξάνονται οι τιμές. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και το 2025. Έχουμε περιγράψει μια σειρά από μέτρα, όχι μόνο σε επίπεδο αύξησης των μισθών και των συντάξεων, αλλά και φοροαπαλλαγών. Ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός 12 επιπλέον μειώσεις φόρων στη ΔΕΘ, δημοσιονομικού ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης, περιέγραψε μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Η παρέμβαση ακόμα και για τα φιλοδωρήματα έχει μια αξία, γιατί μέχρι τώρα, λόγω της επέκτασης του ηλεκτρονικού χρήματος, δεν ήταν αφορολόγητα και ήταν μία επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και καθιερώνεται πλέον το αφορολόγητο. Ως προς το επίδομα θέρμανσης, έχει μεγάλη αξία ότι και φέτος, όπως και πέρσι, δεν θα έχει εξαιρέσεις. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του τρόπου που επιλέγουν οι πολίτες για να ζεσταθούν, για τη θέρμανσή τους, θα υπάρχει και η αντίστοιχη επιδότηση. Γιατί υπήρχε μία μεγάλη αδικία γι’ αυτούς οι οποίοι θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό». 

Υπογράμμισε συμπληρωματικά πως «κατ’ αρχάς, η ερώτηση του κ. Κακλαμάνη έχει μέσα της πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολλές διαπιστώσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη αξία να τις επισημάνουμε, γι’ αυτό και είναι σημαντικό ότι έχουμε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο της με όρους αδράνειας, αλλά πράττει. Κι αν δει κανείς την ερώτηση αυτή και τη βάλει μαζί με την επιστολή του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ουσιαστικά εδώ είναι η μεγάλη μάχη που θα δώσει η χώρα – όχι την επόμενη μέρα, έχουμε ξεκινήσει ήδη και τη δίνουμε και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αποδοχής των αιτιάσεών μας για το ρεύμα. Ποια είναι η αλήθεια για το ρεύμα; Εγώ θα πω κάτι: Έχουμε καταφέρει και είμαστε η χώρα που δώσαμε τα περισσότερα, συναρτήσει του ΑΕΠ, για να στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για την ακρίβεια στο ρεύμα, με πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταφέραμε και συγκρατήσαμε τις τιμές και με τα πολύχρωμα τιμολόγια, που μπέρδεψαν στην αρχή τον κόσμο, γυρίσαμε σε τιμές προ κρίσης, ως προς τη μέση τιμή και ως προς τους περισσότερους παρόχους. Αυτό είναι σημαντικό. Όμως, όσο συνεχίζεται αυτό το παράδοξο με τις τιμές χονδρικής, ποιο είναι το παράδοξο; Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θεωρητικά και ουσιαστικά οι πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης -μπορεί να ανεβαίνουμε και να μειώνουμε την απόσταση, αλλά ακόμα υστερούμε- να πληρώνουν χωρίς δική τους ευθύνη, λόγω του συστήματος διασυνδέσεων, περισσότερο ρεύμα ως προς τη χονδρική. Αυτό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε και δεν θα συνεχίσουμε να το επιτρέπουμε. Γι’ αυτό και πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τη σχετική επιστολή και θα είναι μία από τις πρώτες μας διεκδικήσεις, για να μην αναγκαζόμαστε κάθε φορά -γιατί πάντοτε θα το κάνουμε όταν υπάρχει ανάγκη- να δίνουμε περισσότερα για να επιδοτούμε. Πρέπει να σταματήσει αυτή η στρέβλωση». 

Όσον αφορά τις σκέψεις του πρωθυπουργού για την προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα. Είναι μία συζήτηση που θεωρώ ότι είναι και προσβλητικό για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανοίξει τώρα. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα έχουμε και τις σχετικές απαντήσεις, μετά τις αποφάσεις … Αυτό το οποίο έχει πει ο πρωθυπουργός, αλλά είναι νωρίς η συζήτηση, είναι ότι ο θεσμός αυτός, η συζήτηση αυτή χρειάζεται συναίνεση. Αλλά, το ξαναλέω, δεν είναι η ώρα τώρα να μιλήσουμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε γνωρίζουμε και κάτι».

Κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ανδρουλάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Θα γίνει η συνάντηση. Έχω την εντύπωση ότι θα γίνει η συνάντηση και αυτή την ενημέρωση έχω κι εγώ ατύπως. Και είναι και πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες συναντήσεις και να συμφωνούμε σε κάποια πράγματα. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και να δούμε μια συναίνεση σε κάποια νομοσχέδια. Και, προφανώς, θα υπάρχει και αντιπαράθεση -αλίμονο αν δεν υπάρχει- αλλά να επιστρέψουμε σε εποχές που συνομιλούσαμε. Αυτή η τοξικότητα των εποχών των τελευταίων, που μας έλεγαν από ”γερμανοτσολιάδες” μέχρι οτιδήποτε άλλο και το ΠΑΣΟΚ το κατηγορούσαν αντίστοιχα, νομίζω ότι έχει μπει οριστικά στην Ιστορία».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ