«Για να υπάρχει μία ασφαλής και πλήρης εικόνα, πρέπει, προφανώς, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που είναι εν εξελίξει σε πάρα πολλές περιοχές. Να υπάρχει μια πλήρης αποτύπωση για να μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον REAL FM 97,8.
Επεσήμανε ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την Πυροσβεστική και από την Πολιτική Προστασία, ο αριθμός ο καταγεγραμμένος είναι έξι νεκροί και έξι αγνοούμενοι», αλλά τόνισε ότι επειδή ακριβώς βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης η πλήρης εικόνα δεν έχει αποτυπωθεί.
«Έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή, περίπου 2000 διασώσεις πολιτών. Μόνο σήμερα το πρωί από αέρος είναι περισσότερες από 50. Πάνω από 75 με λέμβους και τεχνητό φωτισμό μέσα στη νύχτα. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται. Βλέπετε και σχετικές εικόνες με όλα τα δυνατά μέσα σε πάρα πολλές περιοχές. Είναι ένα φαινόμενο του οποίου η ένταση δεν έχει προηγούμενο, δεν έχει καταγραφεί προηγούμενο στη χώρα μας. Προέχει αυτή τη στιγμή, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η διάσωση των συμπολιτών μας, να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία των πολιτών, την περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια, την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Πολλά τα μέτωπα», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Στη συνέχεια απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με αν υπήρξε ολιγωρία στην κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, τόνισε αναφερόμενος και σε σχετική δήλωση του κ. Δένδια για την άμεση επέμβαση του Στρατού όταν του ζητήθηκε βοήθεια:
«Η δήλωση του Υπουργού αναφέρει ότι δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση. Είναι ξεκάθαρη η δήλωση, ότι ο Στρατός ήταν σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή και όποτε χρειάστηκε, επενέβη, όπως και συνέβη για απεγκλωβισμούς ή για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, όπως συνέβη σε όλες τις έκτακτες περιστάσεις και αυτή την περίοδο και σε πολλές άλλες. Η δήλωση είναι σαφής στη διατύπωσή της ότι δεν υπήρχε και καμία καθυστέρηση και καμία ολιγωρία».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξε προληπτική δράση από τη στιγμή που υπήρξε μετεωρολογική πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα καθώς και γιατί δεν εκκενώθηκε ο Παλαμάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Καταρχάς, να πούμε ότι είναι μία διαφορετική διαδικασία. Έχουν σταλεί πάνω από 30 μηνύματα από το 112 συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, εστάλησαν και την προηγούμενη μέρα που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, εστάλησαν και λίγο πριν ξεκινήσει να ξεσπάει το φαινόμενο. Θα παρατεθούν, μάλιστα, και συνολικά τα στοιχεία όλων των μηνυμάτων που εστάλησαν. Είναι μία διαφορετική διαδικασία η διαδικασία ειδοποίησης και αντιμετώπισης του 112 από ό,τι στις πυρκαγιές, όπως αντιλαμβάνεστε, λόγω της ταχύτητας του φαινομένου και λόγω του τι πρέπει να κάνει κάποιος, όταν αντιμετωπίζουμε μία πυρκαγιά, η οποία είναι κοντά σε ένα σημείο, ή μια έντονη βροχόπτωση, η οποία, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ταχύτατη και δεν είχε προηγούμενο. Αυτά είναι όλα επιχειρησιακά και έχουν διαφορετικές, προφανώς, διαβαθμίσεις και διαχείριση. Εστάλησαν μηνύματα και, μάλιστα, όπως τόνισαν και οι δήμαρχοι της περιοχής στη σύσκεψη που έγινε με τον Πρωθυπουργό πριν από λίγη ώρα στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, πέραν του ότι τόνισαν το πρωτοφανές φαινόμενο, υπήρχαν και από τους δημάρχους σχετικές ειδοποιήσεις στους κατοίκους για το φαινόμενο, για την ένταση του, την οποία, προφανώς, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει».
Σχετικά επίσης με την κατάσταση που έχει τώρα διαμορφωθεί και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν χωρίς νερό και τρόφιμα, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «από την πρώτη μέρα ήταν παρών ο κρατικός μηχανισμός, μέρα και νύχτα, όποτε αυτό το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες». Αναλυτικά ανέφερε: «Κατ’ αρχάς, όπως αντιλαμβάνεστε η ενημέρωση που δίνεται είναι η ενημέρωση που μπορεί να δοθεί με βάση τις επιχειρησιακές κινήσεις που γίνονται. Όταν είναι εν εξελίξει μια επιχείρηση σε σημεία στα οποία με το που καθίσταται εφικτό ένα μέσο είτε εναέριο, είτε επίγειο, είτε λέμβοι, οποιοδήποτε μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και μόλις γίνεται η οποιαδήποτε διάσωση ή η οποιαδήποτε καταγραφή αγνοούμενου ή η οποιαδήποτε καταγραφή ανθρώπου ο οποίος έχει χάσει τη ζωή του, γίνεται άμεση ενημέρωση. Αυτό γίνεται με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους. Είναι μια διαδικασία εντελώς διαφορετική από άλλες, η οποία δεν έχει προηγούμενο και ακολουθείται όλο το προβλεπόμενο πρωτόκολλο. Ως προς τις προληπτικές κινήσεις στις οποίες αναφέρεστε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προειδοποιήσεις και σε επίπεδο τοπικών αρχών και σε επίπεδο 112 και όλη η διαδικασία εκκένωσης. Από εκεί και πέρα, προφανώς, εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω την επιχειρησιακή εικόνα, ούτε την πλήρη αρμοδιότητα για να σας δώσω τεχνικές λεπτομέρειες. Όμως, δεν είναι ούτε ότι δεν είχαν γίνει προειδοποιήσεις, ούτε ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ούτε απουσίαζε ο κρατικός μηχανισμός. Από την πρώτη μέρα ήταν παρών ο κρατικός μηχανισμός, μέρα και νύχτα, όποτε αυτό το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα τα εναέρια μέσα. Αν δεν δοθεί σχετική άδεια για να είναι απολύτως ασφαλής μια πτήση, ούτως ώστε η διάσωση να μην καταλήξει σε κίνδυνο των διασωστών, αυτό είναι ένα πρωτόκολλο, που ακολουθείται και δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση να μην ακολουθηθεί το πρωτόκολλο. Υπήρχαν έντονα κεραυνικά φαινόμενα, υπήρχαν έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Από την πρώτη στιγμή, που μπορούσαν να διατεθούν τα εναέρια μέσα -για παράδειγμα- επενέβησαν στο σημείο. Και, μάλιστα, αμέσως. Είναι δεδομένο ότι είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση τους, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως μπορεί να σκέφτεται ένας άνθρωπος, πως να νιώθει ένας άνθρωπος, που είναι πάρα πολλές ώρες σε ένα σημείο, με τόσο δύσκολες συνθήκες. Κατανοούμε, προφανώς -όπως όλοι- απολύτως, πολλές φορές και την οργή των πολιτών».
Επανέλαβε ακόμη πως «αυτή τη στιγμή είναι εν εξελίξει μια τεράστια μάχη. Μια μάχη η οποία έχει πάρα πολλά μέτωπα, σε πάρα πολλά χωριά, σε πάρα πολλές περιοχές. Μια μάχη η οποία δεν έχει προηγούμενο. Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο έπεσε τόσο νερό όσο δεν πέφτει ολόκληρα χρόνια στην Αττική, μέσα σε κάποιες ώρες, μέσα σε λίγες ημέρες. Προέχει, λοιπόν, η καλύτερη δυνατή έκβαση αυτής της επιχείρησης διάσωσης, προστασίας των πολιτών, τροφοδοσίας των πολιτών, μεταφοράς τους σε ασφαλή σημεία. Δεν είναι αυτή η στιγμή της αποτίμησης, ούτε της απόδοσης ευθυνών, ούτε εν πάση περιπτώσει του να πούμε τι άλλο θα μπορούσε να έχει γίνει. Είναι μια διαδικασία εν εξελίξει. Ενημερωνόμαστε για την πορεία αυτής της διαδικασίας. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εκεί. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο σημείο για να ενημερωθεί ο ίδιος από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, από τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι εκεί. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, θα έρθει και η στιγμή να κάνουμε και τη σχετική αποτίμηση».
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση «μοιρολατρικά παρακολουθεί» μια σειρά έντονων φαινομένων που λειτουργούν πλέον αθροιστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Όχι. Και σε καμία περίπτωση δεν παρακολουθεί μοιρολατρικά η κυβέρνηση. Είναι παρούσα, κυρίως οι επιχειρησιακοί οι οποίοι δίνουν την απόλυτη μάχη, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο, προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι όντως μία νέα πραγματικότητα και το έχουμε αποδείξει σε πάρα πολλές άλλες περιστάσεις δεν φοβόμαστε να κάνουμε την απαραίτητη και αναγκαία αυτοκριτική, ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν μοιρολατρούμε και δεν περιμένουμε πίσω από ένα φαινόμενο. Και οι απαραίτητες ειδοποιήσεις γίνονται και απαραίτητες επιχειρησιακές κινήσεις γίνονται με το καλύτερο δυνατό – το ξαναλέω – αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι η στιγμή της αποτίμησης».
Αναφορικά με έργα που έγιναν μετά τον ΙΑΝΟ και κατά πόσο αυτά είχαν ολοκληρωθεί και λειτούργησαν, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Μιλώντας, ας πούμε, για τη Θεσσαλία, κατ’ αρχάς δεν σημαίνει ότι δεν λειτούργησαν όλα αυτά τα έργα. Συγκεκριμένα ανά νομό η επίσημη ενημέρωση που έχω είναι ότι στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας, μέχρι και σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους άνω των 172 χιλιομέτρων. Αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπου είχαμε και πάρα πολύ μεγάλο μέρος και των προηγούμενων έντονων καιρικών φαινομένων, έχουν γίνει καθαρισμοί πολλών χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα στα Τρίκαλα πάνω από 110 χιλιόμετρα έχουν καθαριστεί και έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες. Και βέβαια στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, όπου χτυπήθηκε από τον ΙΑΝΟ, ένα τεράστιο φαινόμενο το οποίο, όμως, ήταν πολύ μικρότερης έντασης από αυτό, δίνονται κάθε χρόνο, δημοπρατούνται και ουσιαστικά προχωράνε έργα, περίπου 500 χιλιάδων ευρώ, ετησίως, που αφορούν τρέχουσες ανάγκες καθαρισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας μόνο. Και επιπλέον την τρέχουσα περίοδο, πέραν των ήδη γενόμενων παρεμβάσεων της Περιφέρειας για τις αποκαταστάσεις των ζημιών του ΙΑΝΟΥ, αλλά και των παρεμβάσεων αυτών, έχουν γίνει πολλά περισσότερα έργα, τα οποία αναφέρονται σε επιμέρους δημοτικές ενότητες Παλαμά, Σοφάδων, Δήμων Λίμνης Πλαστήρα: αποκαταστάσεις ρεμάτων και αναχωμάτων, αποκατάσταση και καθαρισμοί τμημάτων συγκεκριμένων, που είχαν πληγεί από τον ΙΑΝΟ και θέλουν κάθε χρόνο, εκ νέου, επεμβάσεις και καθαρισμούς. Είναι ένα τεράστιο μήκος και ένα τεράστιο εύρος παρεμβάσεων. Αλλά, επειδή είχα τη δυνατότητα προσωπικά πάρα πολλές φορές να επισκεφθώ τη Θεσσαλία και με την ιδιότητά μου ως Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, να σας πω ότι η τοπική κοινωνία, η οποία επλήγη άνευ προηγουμένου τότε από τον ΙΑΝΟ, αναγνώρισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές και σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο της αποκατάστασης των πολύ μεγάλων ζημιών που είχαν υποστεί ήταν άμεσες και είχαν αποτέλεσμα. Η εικόνα, δηλαδή, μέσα σε λίγους μήνες δεν είχε καμία σχέση».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη και κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής και πόσο γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η περιοχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε εκτίμηση του ύψους της ζημιάς είναι επισφαλής. Δεν έχει γίνει καμία διαδικασία πλήρους καταγραφής, γιατί, αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση των απεγκλωβισμών και της ασφαλούς μεταφοράς των εγκλωβισμένων και όλων των υπόλοιπων διαδικασιών που σας ανέφερα για την τροφοδοσία και την ασφαλή μετεγκατάσταση. Όταν γίνει μια ασφαλής καταγραφή, η οποία θα γίνει το συντομότερο δυνατό, δεν μιλάμε δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλάμε για κάτι το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα, προφανώς και θα ανακοινωθεί το συνολικό ύψος όσων πρέπει να καλυφθούν. Και είναι δεδομένο, ότι και σε επίπεδο αποκατάστασης οικιών, επαγγελματικών χώρων, υποδομών σε όλα τα επίπεδα, το Κράτος θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την ταχύτερη δυνατή και πλήρη αποκατάσταση. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Είναι υποχρέωση του Κράτους απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι είδαν ένα πρωτοφανές, άνευ προηγουμένου φαινόμενο, να αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη τη ζωή τους και να τους φέρνει σε τέτοιο κίνδυνο και να χάνουν πολλές φορές και το βιός τους. Προφανώς, λοιπόν, θα γίνει καταγραφή. Αλλά οποιαδήποτε εκτίμηση ύψους ζημιάς είναι αυτή τη στιγμή ατεκμηρίωτη και δεν είναι ασφαλής. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να γίνει, μια πρώτη προφανώς εκτίμηση, θα γίνει μια επόμενη εκτίμηση που θα είναι ακόμη πιο ασφαλής. Και τότε ναι θα μπορούμε να μιλήσουμε για το ύψος».