Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς θα κλείσει (αναίμακτα) η μεγάλη εκκρεμότητα του ελληνικού χρέους

Πώς θα κλείσει (αναίμακτα) η μεγάλη εκκρεμότητα του ελληνικού χρέους

Το ενδεχόμενο απότομης αύξησης της αναλογίας του χρέους ως προς το ελληνικό ΑΕΠ μετά το 2032 ήταν μια γνωστή εδώ και χρόνια εκκρεμότητα, η οποία συζητούνταν μεταξύ αναλυτών, επενδυτών και λοιπών αρμοδίων. Μια εκκρεμότητα σοβαρή καθώς το 2032, θα έφτανε στα επίπεδα των 25 δις. ευρώ. Ένα ποσό δηλαδή (από αναβαλλόμενους τόκους) το οποίο θα εμφανιζόταν ξαφνικά στο χρέος και θα επηρέαζε την αναλογία κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτή η εκκρεμότητα κλείνει τώρα και το ζητούμενο είναι αυτό να γίνει και αναίμακτα. Δρομολογούνται τα εξής: Πρώτον τον Οκτώβριο εγγράφονται αναδρομικά στο χρέος οι μισοί από τους τόκους. Αναδρομικά σημαίνει ότι θα εγγραφεί 1 δις. ευρώ στο χρέος του 2013, 2 δις. ευρώ στο 2014 κ.ο.κ. μέχρι να φτάσουμε στα 12,4 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023 και στα 13,5 δις. ευρώ στο τέλος του 2024. Αυτό από μόνο του σημαίνει επιβάρυνση της τάξεως των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Δηλαδή δεν ισχύει η κυβερνητική πρόβλεψη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ότι το 2024 θα κλείσουμε στο 153,7%; Η απάντηση είναι όχι δεν ισχύει. Διότι από τη στιγμή που θα μπουν οι τόκοι των 13,5 δις. ευρώ, η αναλογία θα φτάσει και πάλι στο 159%. Δεν θα ανατραπεί η πτωτική πορεία της αναλογίας (καθώς θα φουσκώσει ο δείκτης και για το 2023 και για το 2022 και για όλα τα προηγούμενα χρόνια) όμως το ποσοστό θα ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα… κακά νέα σταματούν εδώ και αρχίζουν τα καλά. Μπορεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για το 153,7% του ΑΕΠ να μην έχει λάβει υπόψη τα 13,5 δις. ευρώ των αναβαλλόμενων τόκων (καθώς ακόμη δεν υπάρχει η οριστική απόφαση της Eurostat), από την άλλη δεν έχει λάβει υπόψη ούτε την απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους περίπου 8 δις. ευρώ. Είναι δρομολογημένη ενέργεια, συμφωνημένη αλλά εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις ώστε να γίνει η καταβολή μέσα στον Δεκέμβριο. Αυτομάτως, η διαφορά, πέφτει από τα 13,5 δις. ευρώ περίπου στα 5,5 δις. ευρώ.

Το δεύτερο καλό νέο (που επηρεάζει τον καθαρό δείκτη χρέους ο οποίος λαμβάνει υπόψη και τα ταμειακά διαθέσιμα) έχει να κάνει με τις αυξημένες πλέον πιθανότητες είσπραξης του τιμήματος της Αττικής οδού μέσα στο 2024. Μιλάμε για ακόμη 3,3 δις. ευρώ που σημαίνει ότι σβήνει ακόμη ένα σημαντικό μέρος της επίπτωσης ακριβώς λόγω αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων.

Και υπάρχει και ένα τρίτο άξιο λόγου ζήτημα: πάμε προς αναθεώρηση του ΑΕΠ καθώς αλλάζει το έτος βάσης από το 2015 (πολύ κακή χρονιά για την Ελλάδα) στο 2020. Ναι είναι πιθανό να καταγραφεί υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ και να βοηθήσει και αυτό στη βελτίωση του κλάσματος αυτή τη φορά από τον παρονομαστή.

Υπομονή λίγες ημέρες καθώς το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μέσα στον Οκτώβριο. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ