Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές από Σεπτέμβριο- Τι θα γίνει με μάσκες...

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές από Σεπτέμβριο- Τι θα γίνει με μάσκες και self test

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και η συζήτηση στρέφεται πλέον στο αν η επιστροφή στις τάξεις θα συνοδευτεί με μέτρα λόγω της πανδημίας ή όχι.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, αλλά ειδικότερα για τα σχολεία εκεί επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών.

«Μαθαίνουμε να ζούμε με τον κορονοϊό», ανέφερε στο MEGA, η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Ψαλτοπούλου υποστήριξε ότι σε Ευρώπη και Αμερική τα σχολεία ανοίγουν χωρίς υποχρεωτικά μέτρα. «Κάθε εβδομάδα τα στατιστικά στοιχεία είναι όλο και καλύτερα. Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι τελικά να μην χρειαστούμε μάσκες και τεστ. Αν αλλάξει όμως η εικόνα της πορεία του κορονοϊού, οι προτάσεις και οι συστάσεις θα διαφοροποιούνται», ανέφερε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε πως: «Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα σχολεία, όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει».

«Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά μέτρα. Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι δείκτες. Αν τα κρούσματα είναι έτσι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται τα παιδάκια να πάνε με μάσκα στο σχολείο», όπως δήλωσε στο OPEN TV η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία, ωστόσο, έκανε έκκληση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να κάνουν τεστ, καθώς είναι πολύ πιθανό να είναι θετικοί και να μεταδώσουν τον ιό στις οικογένειές τους.

Ως εκ τούτου, οι τελικές αποφάσεις για το αν θα υπάρξουν μέτρα στα σχολεία ή όχι λόγω του κορονοϊού θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.