Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠώς θα γίνει το Τατόι μετά την ανάπλαση

Πώς θα γίνει το Τατόι μετά την ανάπλαση

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε στην ΕΡΤ για την πρόοδο των εργασιών στο Τατόι και την χρήση των 37 κτηρίων του μετά την αποκατάσταση. Επίσης απάντησε στην κριτική για την αύξηση του εισιτηρίου στην Ακρόπολη και το υψηλό κόστος των εξειδικευμένων ξεναγήσεων ενώ εκτίμησε και το χρόνο στον οποίο θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη.

Τατόι: Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος του Ανακτόρου που θα γίνει μουσείο και θα παραδοθεί το 2025 

«Το Τατόϊ αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019. Ο ίδιος το χαρακτήρισε εμβληματικό για την κυβέρνηση του στις προγραμματικές δηλώσεις το 2019. Έκτοτε έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα. Καταρχήν το κτήμα ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένο για περίπου πέντε δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού έχει κάνει όλες τις πρόδρομες ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν, δηλαδή μελέτη βιωσιμότητας μελέτη σκοπιμότητας, έχει ολοκληρωθεί το ειδικό πολεοδομικό, προχωρεί στην αποκατάσταση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, το οποίο, όπως έχω πει κι άλλες φορές, δεν εθίγη από την πυρκαγιά του 2021 που κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος» ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν, το υπουργείο Πολιτισμού, με ένανπροϋπολογισμό σήμερα περίπου 60 εκατομμυρίων, προχωρεί την αποκατάσταση των κτηρίων μνημείων με σημαντικότερο απ΄όλα την αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του ανακτόρου, το οποίο θα γίνει μουσείο και θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί το 2025» σημείωσε.

Τατόι: Αποκαθίστανται ακόμη 36 κτήρια – Ποιες οι χρήσεις τους

Εκτός όμως από αυτά είναι άλλα 36 κτήρια. τα οποία αποκαθίστανται, θα αποκτήσουν πολιτιστικές χρήσεις τα περισσότερα, ενώ συγχρόνως, σύμφωνα με το ειδικό πολεοδομικό, αρκετά από τα κτήρια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι φιλοξενίας, ως χώροι εστίασης, αναψυχής, πωλητήρια.
Αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή στο Τατόι είναι μια ριζική αναγέννηση, πάντοτε σε συνδυασμό με τις εργασίες αναδάσωσης τις οποίες εκτελεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την πυρκαγιά.

Απαντώντας στα όσα ακούγονται στη δημόσια συζήτηση πως ο σχεδιασμός για το συνεδριακό κέντρο εγκαταλείφθηκε σημείωσε:

«Το ειδικό πολεοδομικό προβλέπει 2000 τετραγωνικά δόμηση. Έγινε μια συζήτηση, υπήρξε μια πρόταση από τους μελετητές, η οποία συζητήθηκε και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για να χωροθετηθεί. Δεν ήταν συνεδριακό. Η δόμηση αυτή αφορούσε χώρο για την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που συνδεόταν κατά κύριο λόγο με την αναβίωση της αγροτικής παραγωγής στο κτήμα. Δεδομένης της συζήτησης που έγινε, το ακούσαμε πάρα πολύ προσεκτικά και η θέση αυτή της νέας δόμησης έχει πλέον απομακρυνθεί από τον ιστορικό πυρήνα. Έχει βγει στα όριά του, δηλαδή περίπου στην περιοχή του Κρυονερίου και αυτό το οποίο έχει μείνει είναι ότι όποια νέα δόμηση θα ακολουθήσει έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό».

«Όλοι μας, πολύ περισσότερο το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν διανοείται ότι θα θέσει εν αμφιβόλω και σε παραμικρό κίνδυνο όλο το τεράστιο έργο, το οποίο αυτή τη στιγμή γίνεται στο Τατόι, το οποίο δεν αφορά μόνο τα κτήρια. Γίνεται ένα τεράστιο έργο καταγραφής, τεκμηρίωσης και συντήρησης κινητών αντικειμένων που ανήκαν στην τέως βασιλική οικογένεια, τα οποία αριθμούν περίπου τις 100.000 και συγκροτούνται από απίθανα είδη, από χαρτό υλικό, από σκεύη καθημερινότητας, από ένδυση, από δώρα, σερβίτσια, οικοσκευή, παράσημα» υπογράμμισε. 

Αυτοτελές σύστημα πυρόσβεσης για όλα τα κτήρια – μνημεία στο Τατόι

Για την αντιπυρική προστασία του συγκεκριμένου χώρου με αφορμή και την πυρκαγιά του 2021 είπε: «Αυτό γίνεται συστηματικά με τους καθαρισμούς που κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης. Η προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η διαχείριση της καύσιμης ύλης και η διαχείριση του δάσους.
Το Υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του αυτό το οποίο κάνει είναι σε όλες τις αποκαταστάσεις, σε όλες τις μελέτες αποκατάστασης των κτηρίων – μνημείων μεριμνά ώστε να υπάρχει αυτοτελές για το καθένα σύστημα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας».

Για την αύξηση του εισιτηρίου στην Ακρόπολη: «Οι τιμές στα ελληνικά μουσεία είναι χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές»

Όσον αφορά στην αύξηση των εσόδων από τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ακρόπολη από 46 εκατομμύρια το -22 στα 60 το -23 και την κριτική για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου και του υψηλού κόστους των «πριβέ» ξεναγήσεων ανέλυσε το σκεπτικό του υπουργείου Πολιτισμού λέγοντας:

«Η νέα τιμολογιακή πολιτική βασίστηκε σε εξειδικευμένη μελέτη και σχολαστική μελέτη, η οποία έγινε από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Η τιμολογιακή πολιτική ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Εάν έχει παρακολουθήσει κανείς το τι γίνεται σήμερα στις πολιτιστικές υποδομές της Ευρώπης, όλα τα κράτη αυξάνουν την τιμή της εισόδου. Παρόλα αυτά, η δική μας τιμολογιακή πολιτική παραμένει αρκετά πιο χαμηλή από των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών.

Όσο για την εξατομικευμένη ξενάγηση, αυτή αφορά πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι θα ήθελαν να επισκεφθούν εντελώς ιδιωτικά με την παρέα τους θα έλεγα το μνημείο, ώρες που ούτως ή άλλως δεν είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό Από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 που ανοίγει το αρχαιολογικός χώρος και από τις οκτώμισι το βράδυ που κλείνει ο αρχαιολογικός χώρος μέχρι περίπου τις 11.

Επομένως, δεν έχει να κάνει αυτό με την με την επίσκεψη του πολύ κόσμου, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Αφορά πολύ λίγους, οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν και να επιθυμούν αυτή την εξατομικευμένη επίσκεψη, που δεν θα είναι απλώς μια απλή επίσκεψη, αλλά θα είναι ειδική ξενάγηση, θα υπάρχει ένα πακέτο πληροφοριακού υλικού πολύ καλής ποιότητας και ένα αναμνηστικό το οποίο θα τους δίδεται.

Είναι πρακτικές οι οποίες ακολουθούνται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και που ικανοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα πάγιο αίτημα και των τουριστικών επιχειρηματιών».

Το 2027 με 2028 θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

Για το πότε θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είπε πως: 

Το ίδιο το μνημείο, στην στενή του έννοια δηλαδή, θα είναι ολοκληρωμένο το 2025.
Όμως για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος απαιτούνται υποδομές από χώρους υγιεινής πάρκινγκ, ένας εκθεσιακός χώρος στον οποίο θα παραμένουν οι επισκέπτες, γιατί το μνημείο το ίδιο δεν μπορούν να το επισκέπτονται περισσότερα από πέντε με οκτώ άτομα κάθε φορά. Είναι ο χώρος περιορισμένος. Είναι το ίδιο το μνημείο το οποίο μας υποδεικνύει πόσοι άνθρωποι μπορούν να μπουν συγχρόνως μέσα στο ταφικό μνημείο.

Επομένως, οι άλλοι θα πρέπει να έχουν έναν χώρο εκθεσιακό μουσειακό για να μπορούν να απασχοληθούν στα περίπου 20 λεπτά που θα διαρκεί η ξενάγηση των μικρών αυτών ομάδων.
Αυτά όλα λοιπόν υπολογίζουμε με βάση τις μελέτες οι οποίες εκπονούνται, οι οποίες ωριμάζουν και πάντοτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το 2027 – 2028, δηλαδή στο τέλος της προγραμματικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει να αποδοθεί και το μνημείο επισκέψιμο στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ