Σάββατο, Ιανουάριος 25, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠώς ερμηνεύεται η αρνητική στάση της Άγκυρας απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία

Πώς ερμηνεύεται η αρνητική στάση της Άγκυρας απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία

Για την κόντρα Δύσης-Τουρκίας μετά την απόσυρση της Άγκυρας από τις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη των τελευταίων στο ΝΑΤΟ και πως θα επηρεάσει αυτή τη εξέλιξη τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στην ΕΡΤ ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, Tριαντάφυλλος Καρατράντος.

«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 έχουμε μία σημαντική στροφή όσον αφορά την αντίληψη της Τουρκίας για τη Δύση, η οποία σε ένα σημαντικό βαθμό στοχοποιούσε ακόμη και τις ΗΠΑ που κρύβονταν πίσω από τη συγκεκριμένη απόπειρα πραξικοπήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατράντος προσθέτοντας ότι η αίσθηση της Δύσης είναι «ότι η Τουρκία, εκτός από ένας κομβικός εταίρος στην περιοχή και μία χώρα που έχει κάποιες ειδικές δυνατότητες γίνεται συνεχώς περισσότερο προβληματική».

Ειδικότερα, σχολίασε πως αυτό είναι ένα από τα χειρότερα σημεία που έχουν βρεθεί οι σχέσεις Δύσης και Τουρκίας, ενώ υπενθύμισε την προμήθεια του συστήματος S-400 από την Τουρκία ήταν μία κίνηση που ήταν σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική αμυντικών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ και συμβατότητας. Γεγονός που οδήγησε στην έξοδό της από τη συμπαραγωγή των F-35 και σε πολύ κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αναφορικά με την περίπτωση της Σουηδίας και Φινλανδίας ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Τρ. Καρατράντος επισήμανε ότι «πρόκειται για μια πολύ στρατηγική απόφαση για το ΝΑΤΟ συνολικά, η οποία έρχεται σε μία συγκυρία όπου δύο χώρες που δεν είχαν επιδιώξει στο παρελθόν να ενταχθούν σε μια αμυντική συμμαχία, έχουν δεχθεί ευθύτατη απειλή από τη Ρωσία, στη μέση ενός πολέμου στην Ουκρανία και μιας αντιπαράθεσης Ρωσίας – Δύσης».

Σχολιάζοντας το στρατηγικό δίλημμα της Δύσης για την στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Τουρκία σημείωσε ότι «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση σε αυτό το πλαίσιο και θα είναι και πάρα πολύ δύσκολο». Στο γεγονός αυτό συμβάλει το ότι στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ξεκάθαρη φόρμουλα αποβολής μίας χώρας.

Μιλώντας για τις τουρκικές εκλογές τις οποίες διακαώς προσπαθεί να κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μία οριζόντια προσέγγιση και στα δύο κόμματα ενώ θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι γενικά η Τουρκία και όχι μόνο ο Ερντογάν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ