Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠότε (και γιατί) θα ξαναγραφτεί ο προϋπολογισμός

Πότε (και γιατί) θα ξαναγραφτεί ο προϋπολογισμός

Είναι Φεβρουάριος, μόλις χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα της χρονιάς και όμως στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται ήδη για την αναθεώρηση βασικών παροδοχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

Η πρώτη αλλαγή θα αφορά στην εκτίμηση του πληθωρισμού. Το +1,1% που έχει εγγραφεί στην εισηγητική έκθεση, ενδέχεται ακόμη και να τριπλασιαστεί ξεπερνώντας το 3%, καθώς όλα δείχνουν ότι το επίπεδο του 6% (και πάνω) θα διατηρηθεί για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο. Τι σημαίνει αλλαγή της πρόβλεψης του πληθωρισμού; Ότι αυτομάτως θα αναθεωρηθεί και ο πήχης για τα φορολογικά έσοδα, όπως επίσης και για το ονομαστικό ύψος του ΑΕΠ κάτι που βεβαίως ευνοεί και την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Βέβαια, όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αυτούς τους δείκτες δεν κερδίζεις ψηφοφόρους και εκλογές γι’ αυτό όλο το βάρος πέφτει στο να διατηρηθεί ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι η εκτόνωση της έντασης στην Ουκρανία και η ανακοίνωση μιας πολύ ισχυρής ανάπτυξης άνω του 8% για το 2021 θα δώσει το έναυσμα για αλλαγή του κλίματος. Μπορεί να μην προβλέπεται μείωση των τιμών πριν από το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ένας πολύ ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης και για το 2021 αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα δημιουργήσουν τον απαιτούμενο χώρο για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Και εδώ υπάρχει ένα σημείο στο οποίο το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ξαναγράψει τον στόχο. Η χρονιά, ακόμη και αν εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στο 2022 για τα ευπαθή νοικοκυριά, θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα όχι μεγαλύτερο του 1,5%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ