Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠότε θα έρθουν τα… δισεκατομμύρια της Moody’s;

Πότε θα έρθουν τα… δισεκατομμύρια της Moody’s;

Θέλει η Ελλάδα το θετικό βήμα της Moody’s το φθινόπωρο και ας είναι και… μισό (μια αναβάθμιση των προοπτικών με λίγα λόγια αν δεν είναι εφικτή τον Σεπτέμβριο η αναβάθμιση που φέρνει και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης διεθνώς). Διότι μεταφράζεται σε προσαύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αρκετών δις. ευρώ.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας τα προσδιόρισε χθες σε 12 με 20 δις. ευρώ και αυτός μάλλον γνωρίζει κάτι παραπάνω. Τι είναι αυτά τα λεφτά; Κεφάλαια επενδυτών τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στα ελληνικά χαρτιά μόνο αν έχει δοθεί η επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Moody’s. Στερείται η Ελλάδα και τώρα αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα «χαρτιά» που εκδίδει; Όχι είναι η απάντηση και αποδείχτηκε αυτό περίτρανα κατά την πρόσφατη έκδοση του 30ετούς ομολόγου. Από την άλλη, όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για τα ελληνικά χαρτιά (τα οποία ούτως ή άλλως δεν κυκλοφορούν και σε μεγάλες ποσότητες ενώ ειδικά για το 2025 η εκδοτική δραστηριότητα θα είναι πολύ περιορισμένη) τόσο το καλύτερο για τις αποδόσεις.

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων του φθινοπώρου. Με τεχνοκρατικά κριτήρια, η Moody’s δεν έχει λόγο να κάνει το επόμενο βήμα, καθώς οι πολιτικές δεν έχουν αλλάξει, οι τράπεζες αναβαθμίζονται, το κυβερνητικό πρόγραμμα υλοποιείται ενώ προς το παρόν ο τουρισμός δείχνει να κινείται εντός ή και λίγο καλύτερα των προβλέψεων. Καλοδεχούμενο θα είναι και το μισό βήμα της βελτίωσης των προοπτικών. Ακόμη και αν έρθει το 2025 η αναβάθμιση, θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για την υλοποίηση του δανειακού προγράμματος της χώρας… 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ