Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠότε ανοίγει το Εξοικονομώ 2021

Πότε ανοίγει το Εξοικονομώ 2021

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκκίνηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών «Εξοικονομώ 2021», καθώς τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Εξοικονομώ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας έχει αναφέρει πως η πλατφόρμα είναι έτοιμη, ωστόσο γίνεται μια συστηματική διαδικασία ελέγχου ώστε να αποφευχθούν αστοχίες κατά την επίσημη λειτουργία της.

Παράλληλα ενός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αναμένεται να ανοίξουν και τα προγράμματα Εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων για τις επιχειρήσεις αλλά και το «Ηλέκτρα», που αφορά τα κτήρια των Δήμων και το Δημόσιο.

Εργασίες τεσσάρων κατηγοριών

Με το «Εξοικονομώ 2021» επιχορηγούνται από 40% έως και 75% οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Συγκεκριμένα πρόκειται για εργασίες τεσσάρων κατηγοριών:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

2. Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης

4. Σύστημα Zεστού Nερού Xρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

5. Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 632 εκ. ευρώ. εκ των οποίων 100 εκ. ευρώ είναι ξεχωριστοί πόροι για οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Το ύψος των επιδοτήσεων καθορίζεται από την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ για την αξιολόγηση των προτάσεων λαμβάνονται υπόψη το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, οι καιρικές συνθήκες ανά περιοχή, το εισόδημα, η παλαιότητα της κατασκευής κλπ.

Διαδικασία υποβολής

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος. Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης γίνονται η διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων επιλεξιμότητας, η καταχώριση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών, η λήψη των ενεργειακών στοιχείων του Α’ ΠΕΑ, η υποβολή της πρότασης με τα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών και η αρχική δήλωση χρηματοδοτικού σχήματος.

Κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων δίνεται το δικαίωμα ακύρωσης και επανυποβολής αίτησης. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον αιτούντα.

Με την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα γίνεται και η λήψη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου και υπολογίζεται αυτόματα η συνολική βαθμολογία της αίτησης, βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης του προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου το δικαίωμα σε υποβληθείσα αίτηση στο πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται (με εξαίρεση την περίπτωση αναγκαστικής μεταβίβασης ακινήτου λόγω αποβίωσης).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ