Για τουλάχιστον 6 μήνες έχουν αντισώματα οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση και έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας. Συγκεκριμένα οι ερευνητές με τη μελέτη αυτή ήθελαν να διαπιστώσουν τη διάρκεια της ανοσίας μετά τη λοίμωξη COVID-19 στη συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα.
Έτσι λοιπόν μελέτησαν τον ρόλο των αντισωμάτων έναντι της περιοχής RBD της πρωτεΐνης ακίδας (spike) του ιού για την εξουδετέρωση του SARS-CoV-2.
Από τη μελέτη προκύπτει ότι η παραμονή των αντισωμάτων για τουλάχιστον 6 μήνες σε >90% των ασθενών που μελετήθηκαν, χωρίς όμως ισχυρά δεδομένα να υποστηρίξουν την δημιουργία «plateau» στον τίτλο των αντισωμάτων, αλλά μία αργή αλλά σταθερή πτώση τους.
Η εν λόγω μελέτη οργανώθηκε στις ΗΠΑ σχεδόν πριν ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2020 και αφορούσε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Επιδίωξη των ερευνητών ήταν να παρακολουθήσουν τους τίτλους των αντισωμάτων έναντι του RBD.
Ως γνωστόν, οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι ευάλωτοι στη σοβαρή λοίμωξη COVID-19, καθώς συνήθως είναι ηλικιωμένοι και έχουν συννοσηρότητες.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν (https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M21-0256).
Η μελέτη
Σε πληθυσμό 2.215 ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και νόσησαν με λοίμωξη COVID-19 έως τον Ιούλιο του 2020, ο τίτλος των IgG αντισωμάτων έναντι του RBD (receptor-binding protein), ήταν:
-κάτω από το όριο της μέτρησης (<1) για το 9% των ασθενών,
-χαμηλός (1-5) για το 18%,
-μέτριος (5-10) για το 13% και
-υψηλός (>10) για το 60% των ασθενών.
Η μακροχρόνια παρακολούθηση έδειξε σταθερή αλλά μικρή συνεχόμενη πτώση του τίτλου. Από όσους είχαν χαμηλό τίτλο αντισωμάτων το 22% κατέληξε σε μη μετρήσιμο τίτλο, ενώ μόλις το 0,7% όσων είχαν μέτριο και υψηλό τίτλο κατέληξε σε μη μετρήσιμο τίτλο.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν σημειώθηκαν διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα στις μέσες τιμές αντισωμάτων.
Ως προς την ηλικία, οι ασθενείς >80 ετών είχαν μεγαλύτερες τιμές αντισωμάτων τον Ιούλιο του 2020 σε σχέση με όσους ήταν 18 έως 44 ετών (μέση τιμή 16 έναντι 12).
Ενδιαφέρον είναι ότι το μεγαλύτερο τίτλο αντισωμάτων εμφάνισαν όσοι έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Αναφορικά με την πτωτική πορεία των αντισωμάτων, οι ερευνητές δεν εντόπισαν ο παράγοντας της ηλικίας να παίζει ρόλο και άλλοι όπως είναι η εθνικότητα ή ο σακχαρώδης διαβήτης, παρά μόνο ο αρχικός τίτλος αντισωμάτων.
Σημειώνεται πως η αντισωματική απάντηση στις υποομάδες με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος δεν φάνηκε, σε αυτό τον πληθυσμό, να διαρκεί λιγότερο.