Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο απέχει η Ευρώπη από τους ψηφιακούς της στόχους

Πόσο απέχει η Ευρώπη από τους ψηφιακούς της στόχους

Σημαντική υστέρηση έναντι των φιλόδοξων στόχων, που έχει θέσει για την Ψηφιακή Δεκαετία, κινείται η Ευρώπη, σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), προσθέτοντας πως παρά την πρόοδο που σημειώνεται τόσο σε πανευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, η Ένωση παραμένει μακράν των ψηφιακών της στόχων για τα τέλη της δεκαετίας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία επίτευξης των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας, η ΕΕ κινείται επί του παρόντος μακράν του πήχη για καθολική συνδεσιμότητα σε δίκτυα υψηλής ποιότητας έως τα τέλη του 2030. Τα δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή συνδεσιμότητας gigabit, προσεγγίζουν μόλις το 64% των νοικοκυριών, ενώ τα υψηλής ποιότητας δίκτυα 5G καλύπτουν μόνο το 50% του εδάφους της ΕΕ.

“Στο τρέχον σενάριο, οι συλλογικές προσπάθειες των κρατών-μελών θα υπολείπονται του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ. Τα κενά, που εντοπίζει η Επιτροπή, υπογραμμίζουν την ανάγκη για πρόσθετες επενδύσεις ιδίως στους τομείς των ψηφιακών δεξιοτήτων, της συνδεσιμότητας υψηλής ποιότητας, της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων από τις επιχειρήσεις, της παραγωγής ημιαγωγών και των οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων”, αναφέρει η δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία επίτευξης των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας.

Πίσω στην υιοθέτηση του ΑΙ

Όσον αφορά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, του cloud και των μαζικών δεδομένων από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, επίσης η υφιστάμενη εικόνα απέχει πολύ από τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ, που κάνει λόγο για πολύ χαμηλότερη από τον στόχο του 75% για την ψηφιακή δεκαετία. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, μόνο το 64% των επιχειρήσεων θα χρησιμοποιούν cloud, μόνο το 50% big data και μόνο 17% τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030.

“Για να επιτευχθεί η ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού τομέα, είναι υψίστης σημασίας να δοθούν κίνητρα για την υιοθέτηση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων από τις ΜμΕ, ιδίως το υπολογιστικό νέφος και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και να κινητοποιηθούν περαιτέρω ιδιωτικές επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης”, αναφέρει η Επιτροπή.

Χάσμα στις δεξιότητες

Μια άλλη σημαντική πρόκληση, που αντιμετωπίζει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΕ, παραμένει η περιορισμένη εξάπλωση των ψηφιακών τεχνολογιών πέραν των μεγάλων πόλεων. Επιπρόσθετα, οι στόχοι για τις ψηφιακές δεξιότητες, που τέθηκαν κατά την ψηφιακή δεκαετία, απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη, καθώς μόνο το 55,6% του πληθυσμού της ΕΕ διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Σύμφωνα με την τρέχουσα τάση, ο αριθμός των ειδικών ΤΠΕ στην ΕΕ θα είναι περίπου 12 εκατ. το 2030, με συνεχιζόμενη ανισορροπία μεταξύ των φύλων.

“Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας, όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη. Αλλά δείχνει, επίσης, μια σαφή πορεία προς τα εμπρός”, σχολίασε από την πλευρά του, αναφερόμενος στα ευρήματα της έκθεσης για την Ψηφιακή Δεκαετία, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Πρόοδος στο e-government

Στον αντίποδα, ταχύτατη δείχνει να είναι η πορεία της Ευρώπης προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με τα κράτη-μέλη να σημειώνουν πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου να καταστούν όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες και τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας προσβάσιμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο διαδίκτυο, καθώς και να τους παρασχεθεί ασφαλής ηλεκτρονική ταυτοποίηση (eID).

Παρά την άνιση αφομοίωση μεταξύ των κρατών-μελών, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση είναι – επί του παρόντος – διαθέσιμη στο 93% του πληθυσμού της ΕΕ και το πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ αναμένεται να παράσχει κίνητρα για τη χρήση του.

Ωστόσο, σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης, η επίτευξη του 100% των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έως το 2030 εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ