Δευτέρα, Ιανουάριος 20, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠόλεμος στο Ισραήλ: Τι είναι το «Iron Dome»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι είναι το «Iron Dome»

«Τα όπλα που χρησιμοποιεί σήμερα η Χαμάς είναι τα όπλα που χρησιμοποιεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρωτόγονες ρουκέτες, όλμοι και βλήματα πυροβολικού, κυρίως ρουκέτες, λόγω του μεγάλου βεληνεκούς. Είναι πολύ παλιά συστήματα. Το Ισραήλ τα ξέρει καλά».

Αυτό ανέφερε στην ΕΡΤ τόνισε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Θόδωρος Λιόλιος, αναφορικά με τον οπλισμό της Χαμάς στο πόλεμο του Ισραήλ που έχει ξεσπάσει από το περασμένο Σάββατο.

Σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα που προστατεύει το Ισραήλ, το iron dome σημείωσε πως «είναι ένα σύστημα που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, αναχαιτίζει βλήματα μικρής ισχύος, μικρές ρουκέτες, όλμους με λίγα κιλά εκρηκτικά σε αντίθεση με τα Patriot, τα S-300 που ακούτε, που αναχαιτίζουν ακόμη και βαλλιστικούς πυραύλους που κουβαλούν εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών». «Άρα λοιπόν το σύστημα iron dome σύμφωνα και με την κατασκευάστρια εταιρία έχει περίπου 90% ευστοχία. Αυτό σημαίνει ότι η μία στις δέκα ρουκέτες γλυτώνει εάν έχουν φύγει χιλιάδες ρουκέτες. Όπως λένε, έχουμε εκατοντάδες ρουκέτες πολλών κιλών εκρηκτικών να έχουν ήδη προσκρούσει μέσα στο Ισραήλ» συμπλήρωσε.

«Οι νεκροί συνεχώς θα αυξάνονται και οι τραυματίες, διότι εκατοντάδες ρουκέτες με μια τέτοια καταιγίδα έχουν χτυπήσει το Ισραήλ αυτή τη στιγμή και συνεχίζουν να το χτυπούν» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος και πρόσθεσε λίγο αργότερα σχετικά: «Αυτό συμβαίνει δεκαετίες τώρα τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Έχουμε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές. Σκοπός είναι ο κορεσμός των αντιβαλλιστικών συστημάτων σε περίοδο πυρηνικού πολέμου, ώστε έστω και μερικές εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές να γλυτώσουν και να καταστραφεί άλλη χώρα. Άρα τα αντιβαλλιστικά συστήματα που χτίζουν την περιβόητη αντιβαλλιστική ασπίδα καταρρέει όταν έχεις χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, όπως συμβαίνει τώρα σε συμβατικό επίπεδο».

Επιπροσθέτως, ο κ. καθηγητής τόνισε «τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ έρχονται στην επιφάνεια. Πριν ακριβώς 50 χρόνια, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το Ισραήλ είχε ηττηθεί από τις αραβικές χώρες. Θα είχε καταρρεύσει. Οπλίστηκαν τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, η Γκόλντα Μέιρ, η τότε πρωθυπουργός έδειξε ότι τα πυρηνικά όπλα σημάδευαν τις αραβικές πρωτεύουσες και θα τις κατέστρεφαν για εκατομμύρια νεκρούς και έτσι σταμάτησε η προέλαση των Αράβων που σήμερα, 50 χρόνια ακριβώς μετά, σε αυτή την θλιβερή επέτειο, σήμανε την επίθεση της Χαμάς. Είχε ηττηθεί το Ισραήλ. Ακόμη και σήμερα όμως, αυτή η τρομοκρατική ή άθλια επίθεση των τρομοκρατών της τζιχάντ και του ISIS, δεν είναι ούτε ο λαός της Παλαιστίνης εδώ, ούτε πιστεύω η αρχική πορεία της Χαμάς. Εδώ έχουν διεισδύσει τζιχαντιστικές ομάδες της ISIS προκειμένου να μην υπάρξει καμία ειρηνευτική διαδικασία στο μέλλον. Δεν εκφράζει, κατά την άποψή μου τον παλαιστινιακό λαό αυτό που συμβαίνει».

«Η πολιορκία που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ίσως χειρότερη ακόμη και από την επίθεση, γιατί μετά από λίγες εβδομάδες θα υπάρξουν επιδημίες, ο κόσμος δεν θα έχει νερό, δεν θα έχει τροφή σιγά – σιγά εκεί, μέχρι οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι να αναγκαστούν, να επιβάλλουν, να εκδιώξουν και να παραδώσουν τους εγκληματίες και με τον τρόπο αυτό και τους ομήρους που με αυτό τον εγκληματικό τρόπο κρατούνται σήμερα. Άρα λοιπόν αυτή η πολιορκία θα αναγκάσει τις αραβικές χώρες να επέμβουν και αυτός είναι ένας άλλος τρόπος πίεσης της Τζιχάντ και της ΙSIS» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως «δεν μπορούν να αφήσουν τον Παλαιστινιακό λαό να λιμοκτονήσει. Θα υπάρξουν επιδημίες, ο κόσμος θα πεινάσει σε λίγο καιρό και θα πρέπει αργά ή γρήγορα οι αραβικές χώρες να σπάσουν αυτή την πολιορκία και αυτό σημαίνει επέμβαση αραβικών χωρών».

«Άρα και οι δύο δρόμοι είναι δύσκολοι. Χρειάζεται ψυχραιμία. Το Ιράν πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει προκαλέσει αυτή την επίθεση έτσι ώστε να δεχτεί επίθεση σε αυτό και οι αραβικές χώρες να επέμβουν. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται ψυχραιμία».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ