Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠόλεμος στην Ουκρανία: Περαιτέρω κλιμάκωση με την αποστολή των Leopard;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περαιτέρω κλιμάκωση με την αποστολή των Leopard;

Η Γερμανία θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, γνωστοποίησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6.

Για την εν λόγω εξέλιξη μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο αναλυτής και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επικεφαλής του Προγράμματος Μεσογείου, Ρόναλντ Μαϊνάρντους, σχολιάζοντας πως «παρατηρούμε μια ριζική αλλαγή της γερμανικής στάσης και το τέλος μιας διαμάχης που επικράτησε πολλές εβδομάδες όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας, αλλά επισκίαζε και τις σχέσεις της Γερμανίας με τους εταίρους στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη».

Επίσημα ο λόγος της μέχρι τώρα διστακτικότητας της γερμανικής κυβέρνησης, θα ακουστεί από τα χείλη του κ. Σολτς, «αλλά ψιθυρίζεται και μάλλον κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος, ότι έδωσε και η Ουάσινγκτον, η Αμερική, τη συγκατάθεση, θα προμηθεύσει και η Αμερική που δίσταζε και αυτή στην προμήθεια αυτών των βαρέων οχημάτων» υποστήριξε ο κ. Μαϊνάρντους.

Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί δίσταζε ως τώρα ο Γερμανός Καγκελάριος να αποφασίσει την αποστολή των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ο κ. Μαϊνάρντους υποστήριξε ότι τον φόβιζε η απομόνωση, γιατί ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης η Γερμανία και αυτό διότι εκεί κατασκευάζονται αυτά τα άρματα, γαλλικά, αμερικανικά, αλλά η πλειοψηφία αυτού του είδους οχημάτων κατασκευάζεται στη Γερμανία. «Αυτά τα άρματα είναι πολύ δημοφιλή στους στρατούς και επέμεινε η Γερμανία πάντα σε ένα ευρύτερο συνασπισμό χωρών. Και αυτός ο συνασπισμός δεν υπήρξε και τώρα σε μυστική διπλωματία έχει γίνει, με τη συγκατάθεση των Αμερικανών και τώρα το προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση και στην πρώτη σειρά βέβαια θα είναι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με την Πολωνία, τις Βαλτικές χώρες, αλλά και τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Για την διστακτικότητα υπάρχουν πολύ ουσιαστικές, πολύ σοβαρές εξηγήσεις. Δηλαδή εδώ μιλάμε για μία ουσιαστική κλιμάκωση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ σε αυτή την πολεμική κατάσταση. Και ξέρουμε επίσης τις απειλές της Ρωσίας ότι υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και ο κύριος Πούτιν και οι δικοί του υπουργοί απειλούν τη Γερμανία ότι προσέξτε, υπάρχει εκεί κόκκινη γραμμή και στην περίπτωση που η Ρωσία χάνει το πόλεμο, απειλεί με πυρηνικά όπλα» προσέθεσε ο κ. Μαϊνάρντους.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «υπάρχει τώρα η προοπτική όντως η Ουκρανία με τέτοια μαχητικά όπλα να νικήσει και έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος να γίνει μία περαιτέρω κλιμάκωση». Ενώ, υπογράμμισε ότι η Γερμανία φοβάται πάρα πολύ αυτή την κλιμάκωση, γιατί «έχει ζήσει δύο φορές στην ιστορία της, τις βιβλικές καταστροφές των μεγάλων πολέμων και λίγο πολύ η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα ειρηνιστικό κόμμα, έχει στην καρδιά της αυτή τη θέση και γι’ αυτό δυσκολεύεται και γίνεται αυτή η πολύ έντονη ιδεολογική συζήτηση-διαμάχη στη Γερμανία».
Για το ζήτημα της αποστολής των τανκς, υπάρχει πόλωση στην Γερμανία. Ένα 40% των Γερμανών επιθυμεί να μη γίνει αυτή η προμήθεια και ένα 45% να γίνει, ενώ τα γερμανικά ΜΜΕ στη μεγάλη πλειοψηφία τους, πρόσκεινται υπέρ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ