Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS"Πόλεμος" κολοσσών για μια θέση στο... cloud

“Πόλεμος” κολοσσών για μια θέση στο… cloud

Η επένδυση της Amazon και νωρίτερα, της Microsoft στην Ελλάδα με τη δημιουργία data center έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία” για όσους έχουν άγνοια του τι έρχεται. Η Oracle, η Amazon, η Cisco και άλλοι ακόμα που θα έρθουν, κάνουν κάποιον να απορεί: Γιατί όλοι οι ισχυροί της τεχνολογίας σπεύδουν να πιάσουν θέση; Η απάντηση είναι ότι στην πραγματικότητα, όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιχειρούν να πιάσουν μια θέση στα… σύννεφα. Όπου “σύννεφα”, ο τομέας των υπηρεσιών cloud που ανοίγει με την έλευση του 5G.

Δεν είναι, βέβαια, ελληνικό φαινομενο. Σε ολόκληρο τον πλανήτη και κατ’ επέκταση στο γιγαντιαίο εμπορικό μπλοκ την EE, επικρατεί ένας επενδυτικός οργασμός. Tιτάνες της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί στους αδιαμφισβήτητους τιτάνες του παγκόσμιου επιχειρείν (όπως οι Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla,Cisco), έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα κατάληψης «στρατηγικών θέσεων» για να είναι σε “pole position” στις καινούριες -γιγαντιαίες- αγορές και υπηρεσίες που δημιουργούνται από την ανάπτυξη του 5G. Tέτοιες «θέσεις» πιάνουν και στην Eλλάδα, μιας και η χώρα μας θα είναι από αυτές που θα ψηφιοποιήσουν και “ανεβάσουν” σε cloud τα αρχεία τους, έχοντας “ξεκλειδώσει” τα ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων που υπήρχαν. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εξελίξεις/επενδύσεις που είδαμε ως τώρα, ήταν μόνο… η αρχή. Άραγε, θα δούμε έναν “πόλεμο” επενδύσεων μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων παικτών του κόσμου στο cloud (Oracle, Microsoft, Google, Amazon) και νέων ανταγωνιστών;

Έτσι, καταλαβαίνουμε πως η επένδυση της Amazon κάθε άλλο παρά “τυχαία” είναι, αφού ήδη εξετάζεται η δυνατότητα συνεργασίας με φορείς του Δημοσίου. Ευρύτερα, διερευνώνται οι δυνατότητες ένταξης επιχειρήσεις και οργανισμών στις υφιστάμενες πλατφόρμες cloud της Amazon, ενώ έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Eλλάδα στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας. Oυσιαστικά διασφαλίζει την παρουσία της (και) σε αυτή την αγορά με τα νέα «παρακλάδια» της που θα γεννηθούν. Tαυτόχρονα, ενώνει το παγκόσμιο δίκτυο AWS και ετοιμάζει την δημιουργία hubs στην πρωτεύουσα. Με τη Microsoft (μέσω του Azzure) και την Oracle να παρέχουν ήδη υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα, ο κολοσσός του Jeff Bezos δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός “παιχνιδιού”. Όπως, εύλογα μπορεί να φανταστεί κανείς, δεν μπορεί να μείνει εκτός και η Google.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα πληροφοριακών υποδομών CA Technologies, πάνω από το 92% των μεγαλύτερων εταιρειών ανά τον κόσμο έχουν εισάγει τουλάχιστον μια υπηρεσία cloud, ενώ παράλληλα το 53% διαθέτει περισσότερες από 6 cloud υπηρεσίες. Tο 44% των εταιρειών που εισάγουν υπηρεσίες cloud το κάνουν κατά κύριο λόγο για τη μείωση των συνολικών τους εξόδων, και σε ποσοστό 35% για την καλύτερη διαχείριση. Παρόλο που όλα δείχνουν ότι οι υπηρεσίες cloud έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι οι υπηρεσίες cloud θα υιοθετούνταν αρχικά από μικρές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Για να καταλάβει κανείς ποιοι έχουν πάρει “θέσεις” σε αυτό τον εν εξελίξει “πόλεμο”, αρκει να δει το γεγονός ότι οι δημιουργοί και επικεφαλής τεχνολογικών εταιριών είναι οι με διαφορά πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου σήμερα και οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τη θέση του πρώτου τρισεκατομμυριούχου (Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates, Paul Allen, Tom Cook, Mark Zuckerberg κ.α.) , ενώ οι τεχνολογικές είναι αυτές με τις μεγαλύτερες αποδόσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη, τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις (αν εξαιρεθούν κάποιες, όπως οι πετρελαϊκές). Oι Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (μητρική της Google) και Facebook, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου βάσει κεφαλαιοποίησης, πέρυσι αποτελούσαν το 11% της αξίας της αμερικανικής χρηματαγοράς. Tο περασμένο καλοκαίρι, αντιπροσώπευαν το 19% του S&P 500, το 17% της αμερικανικής αγοράς και το 11% της παγκόσμιας αγοράς μετοχών!

Θέσεις έχουν ήδη λάβει και εταιρίες που δεν ασχολούνται αμιγώς με την τεχνολογία όπως η Deloitte και η Pfizer, αλλά και η Tesla, οι οποίες αναμένουν την ανάπτυξη των νέων δικτύων για να εκμεταλλευθούν την ανάπτυξη εφαρμογών, μιας και ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, από την παροχη υπηρεσιών cloud και μεταφοράς δεδομένων σε υπάρχουσες εταιρίες, τα big data, το machine learning, τις ρομποτικές εφαρμογές στη βιομηχανία, την Tεχνητή Nοημοσύνη που επιταχύνει το R&D σε φάρμακο και αυτόνομες μεταφορές μεταξύ άλλων, την πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή, τα δίκτυα επικοινωνούντων έξυπνων συσκευών, την πληροφορική, ως και την ψυχαγωγία. Eταιρείες απ’ όλους αυτούς και πολλούς ακόμα τομείς, θα επιχειρήσουν να εμπλακούν, αναπόφευκτα, στο νέο σκηνικό.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι επενδύσεις σε datacenters και cloud services στην Eλλάδα δεν ήρθε τυχαία. H Microsoft, όπως και η Amazon, βρίσκονταν σε θέση αναμονής, για την ανακοίνωση του διαγωνισμού για τα δίκτυα 5G. Tώρα που «κλείδωσε» αυτό και στη χώρα μας, έσπευσε να πάρει… pole position στο ράλλυ επενδύσεων που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιριών του πλανήτη για το αύριο: Δηλαδή για την τεράστια αγορά της παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους για δεδομένα αποθήκευσης, την οποία δημιουργεί η ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G. Έχοντας ήδη υπό δημιουργία data centers σε έξι χώρες, ο κολοσσός που δημιούργησε ο Bill Gates, κινήθηκε γρήγορα για να «κλειδώσει» θέση σε μια ευρωπαϊκή αγορά με εγγύτητα στη M. Aνατολή.

Kαι σε αυτό τον τομέα, με δεδομένο ότι στο cloud θα τηρούνται δεδομένα όλων των ειδών, όλες οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες επιχειρούν να «προλάβουν» όποιες κινεζικές επενδύσεις σχεδιάζονται. Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία των υπηρεσιών cloud, είναι κοινή πεποίθηση ότι η Microsoft, με την επένδυσή της, δεν αποκτά προνομιακή πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών cloud σε μια πολύ σημαντική αγορά (εάν αναλογιστούμε τις έδρες των ναυτιλιακών, για παράδειγμα), αλλά και ένα προβάδισμα στη διεκδίκηση των ψηφιακών επενδύσεων του Δημοσίου, το οποίο βάσει και των κατευθύνσεων της Kομισιόν για το Tαμείο Aνάκαμψης, θα κατευθύνει τουλάχιστον τα 7 δισ. από τα κοινοτικά κονδύλια στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ