Ασχέτως αν σε επίπεδο αποδόσεων το ελληνικό χρηματιστήριο – για ακόμη ένα έτος – υστέρησε έναντι των διεθνών δεικτών, εντούτοις το 2021 ήταν ένα κομβικό έτος καθώς καταγράφηκε ρεκόρ 14 ετών στη συνολική άντληση κεφαλαίων από τις εισηγμένες. Πραγματοποιήθηκαν οκτώ αυξήσεις κεφαλαίου και εφτά εκδόσεις εισηγμένων ομολόγων, που απέφεραν ρευστότητα πάνω από 5 δισ. ευρώ στις εταιρείες.
Μέσω των οκτώ ΑΜΚ – με κορυφαίες αυτών της ΔΕΗ και της Πειραιώς – οι εισηγμένες άντλησαν συνολικά 3,772 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άντληση μέσω ΑΜΚ από το 2007 όταν η MIG είχε κάνει τη θηριώδη αύξηση των 5,19 δισ. ευρώ.
Μολονότι λοιπόν νέες εισαγωγές δεν υπήρξαν (αν εξαιρεθεί η εισαγωγή της Ασφαλιστικής Interlife), η αλήθεια είναι ότι το 2021 το Χ.Α. μπόρεσε να παίξει ξανά το ρόλο της «παραγωγής» φθηνών κεφαλαίων για τις εισηγμένες.
Η Πειραιώς «σήκωσε» 1,38 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ 1,35 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 800 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ 120,5 εκατ., η Aegean Airlines 60 εκατ., η Premia 47,5 εκατ., η Ελγέκα 10,9 εκατ. και η Τζιρακιάν 3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα μέσω ομολογιακών εκδόσεων οι εισηγμένες άντλησαν το έτος που έφυγε συνολικά 1,420 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως αθροιστικά, μαζί με τις ΑΜΚ, οι εταιρείες έχουν «σηκώσει» από την αγορά πάνω από 5 δισ. ευρώ.
Στα εταιρικά ομόλογα ξεχώρισαν οι εκδόσεις των Motor Oil με 200 εκατ. ευρώ, Προντέα ΑΕΕΑΠ με 300 εκατ. ευρώ, Costamare με 100 εκατ. ευρώ, CPLP Shipping Holding με 150 εκατ. ευρώ, ElvalHalcor με 250 εκατ. ευρώ, Noval Property 120 εκατ. ευρώ και ΓΕΚ Τέρνα με 300 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ρεκόρ πολλών ετών δείχνοντας ότι το Χρηματιστήριο, μπορεί να λειτουργήσει ξανά ως μοχλός άντλησης «φθηνών» κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο κεντρικός σκοπός της ύπαρξης ενός χρηματιστηρίου. Η υποστήριξη των επιχειρήσεων στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξής τους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μέσω των ΑΜΚ του 2021 αλλάζει «πίστα», γίνεται ξανά μια αγορά με οντότητα και βάθος, οι αποτιμήσεις ενισχύονται, το εκτόπισμα και οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών αυξάνονται, κάτι που νομοτελειακά θα ανεβάσει επίπεδο όλη την αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. στο ξεκίνημα του 2021 είχε μόλις τρεις συμμετοχές στο δείκτη MSCI Standard Greece ενώ πλέον έχει έξι, μετά και την προσθήκη των Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ μέσα στο έτος.
Παράλληλα, η πλειονότητα των αυξήσεων κεφαλαίου – πλην μερικώς της Πειραιώς και ίσως της Aegean Airlines – δεν είχαν χαρακτήρα ανακεφαλαιοποίησης. Είναι εποικοδομητικής κατεύθυνσης κεφάλαια που στοχεύουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και δεν έχουν το χαρακτήρα «εγγύησης», ούτε λειτουργούν ως… ασφαλιστικά συμβόλαια.