Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως ο Παπανδρέου έκαψε την απλή αναλογική του Τσίπρα

Πως ο Παπανδρέου έκαψε την απλή αναλογική του Τσίπρα

Τελικά στο ΠαΣοΚ, δεν λένε να βάλουν μυαλό. Εκεί που πάνε να βγάλουν το κεφάλι πάνω από το νερό, τα βαρίδια του χθες το τραβούν στον πάτο. Τα μαχαίρια έχουν βγεί για τα καλά και οι σκελετοί που υπάρχουν στις ντουλάπες αρχίζουν και βγαίνουν δειλά-δειλά. Τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για να πλήξει τον Νίκο Ανδρουλάκη, για το περιβόητο σύστημα 4-2-1, το οποίο δεν διαψεύστηκε από κανέναν αποκαλύπτει ίσως το που οδηγούν οι πολυκομματικές κυβερνήσεις.

Διότι η πλευρά Ανδρουλάκη, δεν διέψευσε ποτέ ότι γινόταν αυτό. Το μόνο που είπε ήταν ότι όσοι έμπαιναν σε αυτό έχαναν την κομματική ιδιότητα. Δηλαδή σιγά τα ωά.

Ο κ. Παπανδρέου την αλήθεια, είπε αλλά επί της ουσίας έκαψε το μεγαλύτερο πολιτικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, περί της καλής απλής αναλογικής και απέδειξε ότι το σύστημα αυτό το μόνο που καταφέρνει είναι να απλώνει τη διαφθορά και τη μοιρασιά σε κρατικές θέσεις όχι στους καλύτερους και στους ικανότερους αλλά σε αυτούς που τοποθετούν τα κόμματα.

Αυτή είναι η μόνη διαφορά της απλής από την ενισχυμένη.

Και αν αυτό γίνεται στα ψηλά κλιμάκια της πολιτικής, φανταστείτε τι γίνεται στα πιο χαμηλά που απλώνεται ο τραχανάς και αφορά διορισμούς και τοποθετήσεις απλών πολιτών.

Ο πρώην πρωθυπουργός νομίζω ότι αποκάλυψε σε όλο της το μέγεθος την αποτυχία ενός εκλογικού συστήματος, που το μόνο που καλλιεργεί είναι τις υπόγειες διαδρομές, τις ανίερες συμμαχίες και τη συναλλαγή σε κάθε επίπεδο.

Και μπορεί η ΝΔ να μην το πήρε είδηση, ο Τσίπρας να μην το κατάλαβε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Παπανδρέου με τη γνωστή του αφέλεια έκαψε την απλή και καθόλου άδολη αναλογική και δικαίωσε τον Μητσοτάκη που την κατάργησε.

Τώρα είναι η σειρά του Νίκου Ανδρουλάκη, να τοποθετηθεί εάν συμφωνεί με την απλή αναλογική, μια και μπορεί το ΠαΣοΚ να την καταψήφισε αλλά εκείνος θα είναι ο αρχηγός που θα κληθεί να την εφαρμόσει ή να την απορρίψει.

Η απόφασή του θα καθορίσει και την επόμενη ημέρα των εκλογών, αλλά κυρίως την επόμενη ημέρα στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι εάν ο Ανδρουλάκης πει όχι στην απλή , κάτι που θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας στα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση με κυρίαρχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και την διατήρηση της απλής, τότε όλα τελείωσαν και πάμε σε διπλές εκλογές.

Αν αφήσει το παράθυρο ανοικτό τότε, θα κλείσει το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ με ότι αυτό σημαίνει.

Εαν γίνει το depate καλό θα ήταν οι δυο μονομάχοι στον πράσινο ήλιο, να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Λένε ναι ή όχι στην απλή αναλογική. Αναμένουμε…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ