Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠως μπορεί να γίνει η διεύρυνση της ΕΕ

Πως μπορεί να γίνει η διεύρυνση της ΕΕ

Ο Σωτήρης Ντάλης, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών με αφορμή την «υπόθεση Μπελέρη» που έχει προκαλέσει τριγμούς στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για «λανθασμένη ανάγνωση της κοινοτικής πραγματικότητας που κάνει η αλβανική κυβέρνηση».

Μιλώντας για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην οποία παρευρίσκεται και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι φορτωμένη με πολλά ζητήματα και υπάρχει πάντα μια σχετική πολιτική πίεση. «Η σημερινή και η αυριανή θα έχουν τη συζήτηση για τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα. Και δυστυχώς υπάρχει και αυτό το δυσάρεστο που έχει προκύψει με τη λανθασμένη ανάγνωση της κοινοτικής πραγματικότητας που κάνει η αλβανική κυβέρνηση».

Ειδικότερα, όπως είπε «όλη αυτή η συζήτηση (για την υπόθεση Μπελέρη) εμπίπτει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι υποχρεωμένη η Αλβανία να αποδεχτεί και αυτό αφορά την αδιαπραγμάτευτη αρχή του σεβασμού του κράτους δικαίου».

Και όπως τόνισε ο κ. Ντάλης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτίστως μια κοινότητα αξιών, με έναν πλούσιο νομικό πολιτισμό, τον οποίο όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να αποδεχθούν.

Ατυχείς οι δηλώσεις Σολτς για την Αλβανία

Αναφορικά με τις ατυχείς, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για διμεροποίηση των σχέσεων και της προοπτικής έναρξης διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι δεν πρόκειται για διμεροποίηση αλλά αποτελεί κανονικό πλαίσιο συζήτησης. «Όλες οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας στην ΕΕ προϋποθέτουν την επίλυση όποιων προβλημάτων έχουν αυτές οι χώρες με χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού εξήγησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι δεν έχει να κάνει με διμερή συμπεριφορά και ανάγνωση του προβλήματος καθώς «είναι κομμάτι του κοινοτικού πλαισίου συζήτησης». Και όπως είπε, «καμία χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί αν προηγουμένως δεν επιλύσει τις όποιες διαφορές έχει με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Είμαστε σε μια περίοδο συγκρουσιακής πολυμέρειας

Μιλώντας για όλα όσα γίνονται στα Δυτικά Βαλκάνια, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σημείωσε ότι «είμαστε σε μια περίοδο συγκρουσιακής πολυμέρειας, οπότε η Ευρωπαϊκή Ένωση εκεί καλά κάνει και ξαναβλέπει τη μία τις βασικές της πολιτικές που είναι η διεύρυνση».

Σύμφωνα με τον ίδιο η διεύρυνση της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει με όρους πιεστικούς αλλά πρέπει να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο και πρέπει να τη δούμε σε σχέση με την εμβάθυνση, που είναι η μεγάλη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση με νέες πολιτικές και πρέπει να κάνουμε την ήδη υπάρχουσα ΕΕ καλύτερη και πιο αποτελεσματική. Ήδη έχουμε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να πάρουμε σήμερα αποφάσεις για τη διαχείριση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη βοήθεια μας προς την Ουκρανία. Συνεχώς προβλήματα δημιουργεί η Ουγγαρία. Μέχρι πρόσφατα δημιουργούσε προβλήματα και η Πολωνία, η οποία φαίνεται να βρίσκει τον ευρωπαϊκό δρόμο και την ευρωπαϊκή κανονικότητα» σημείωσε ο κ. Ντάλης.

Και όπως εξήγησε, πλέον μπαίνουμε και σε μια διαδικασία τελικής ευθείας πριν από τις ευρωεκλογές. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να δούμε ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να θέλουμε μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο πολιτική, με λιγότερη έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές. Πρέπει να είναι αποτελεσματική με στόχο την ευημερία των πολιτών» υποστήριξε ο πρόδρος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την στάση της Αλβανίας δήλωσε ότι «πολύ σωστά επιθυμεί να ενταχθεί για να γίνει ένα κράτος πιο αποτελεσματικό και πιο δημοκρατικό αλλά υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που είναι το κοινοτικό πλαίσιο είναι η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μιλώντας τέλος για τις διεθνείς εξελίξεις ο κ. Ντάλης εστίασε στο γεγονός ότι έχουμε δύο πολέμους, ένα στα βόρεια στην Ουκρανία που προκάλεσε η Ρωσία και έναν ανατολικά μας, νοτιοανατολικά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκάλεσε η Χαμάς, όπου βλέπουμε πόσο τα πράγματα έχουν μπερδευτεί, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να δυσκολεύεται να συνεννοηθεί με τον Νετανιάχου και να επωφελείται η Χαμάς.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ