Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως η Costamare «σπάει» το... ταμπού της ναυτιλίας στο ελληνικό χρηματιστήριο

Πως η Costamare «σπάει» το… ταμπού της ναυτιλίας στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα διαφορετικό ομόλογο που θα σφραγίσει περαιτέρω την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και θα της προσδώσει νέο status διεθνώς αναμένεται να εκδοθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ένα ομόλογο που όχι μόνο θα κάνει αίσθηση, αλλά θα σπάσει ένα… ταμπού, που κρατάει χρόνια. Ο λόγος για το ταμπού της σχέσης που έχει η ελληνική ναυτιλία με το ελληνικό χρηματιστήριο, μια σχέση που μένει διαρκώς στα… σχέδια, στις υποσχέσεις, και στο «αμοιβαία θετικό κλίμα».

Η μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Costamare Shipping Co S.A., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino κ.α.) και εισηγμένη στο NYSE, ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο ομόλογο ναυτιλιακής εταιρείας που θα εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο! Σύμφωνα με πληροφορίες του FinUpNews.gr, το ομόλογο αυτό θα είναι από 100.000.000 ευρώ και άνω.

Πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική εξέλιξη, που αναμένεται να δώσει νέο… αέρα σ’ όλη την αγορά, βάζοντάς την περαιτέρω στο «χάρτη» των insiders. Βεβαίως, κάποιοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξει και η πρώτη εισαγωγή ναυτιλιακής εταιρείας στο Χ.Α. Αυτό όμως, είναι κάτι που αναμένεται να το δείξει το μέλλον, ενώ η έως τώρα εμπειρία, δείχνει ότι καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.

Θυμίζουμε πως η προσπάθεια της Costamare Shipping Co S.A. για έκδοση ομολόγου στο Χ.Α. είχε ξεκινήσει προ τριάμισι περίπου ετών, στα μέσα του 2017, όμως λόγω της ευρύτερης κρίσης στην αγορά, κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Τότε, ο στόχος ήταν για μια έκδοση έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα, τόσο η εταιρεία όσο και οι ανάδοχοι πιστεύουν ότι η αγορά μπορεί να «σηκώσει» ένα ομόλογο 100 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, εισηγμένη στο NYSE, έρχεται στην Ελλάδα για την έκδοση ομολόγου, είναι μια εξέλιξη που θα προσδώσει επιπλέον κύρος στην ελληνική αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι το επενδυτικό προφίλ και η δημοσιονομική «υπόσταση» της χώρας μας στο εξωτερικό βαίνει διαρκώς βελτιούμενη.

Η έκδοση του ομολόγου της Costamare, είναι κάτι που θέλει πολύ και η διοίκηση του Χ.Α. καθώς θα αναβαθμίσει περαιτέρω το χρηματιστήριο και κυρίως την αγορά ομολόγων, καθώς το εκτόπισμα τόσο της Costamare όσο και γενικότερα της ελληνικής ναυτιλίας είναι παγκόσμιο, οπότε θα προσδώσει περαιτέρω κύρος και «βάθος» στην αγορά.

Ποια είναι η Costamare

Η Costamare, με επικεφαλής τον Κωστή Κωνσταντακόπουλο (βρίσκεται στην 61η θέση του Top 100 του καταλόγου της Lloyd’s με τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας) κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκόσμια, καθώς διαθέτει έναν στόλο από 73 πλοία. Πλέον αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, ιδιαίτερα δραστήρια τα τελευταία χρόνια, με πολλαπλές ναυπηγήσεις νέων πλοίων, αυξήσεις κεφαλαίου και συνεργασίες μεγάλου ειδικού βάρους. Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ελέγχει περίπου το 58% της εταιρείας, καθώς φροντίζει να συμμετέχει στις όποιες νέες εκδόσεις και χρηματοοικονομικές ενισχύσεις, διατηρώντας στο ακέραιο το ποσοστό της.

Η Costamare Shipping Co S.A. ιδρύθηκε το 1975 από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Το πρώτο καράβι του στόλου ήταν ένα μικρό cargo το οποίο μετονόμασε σε CARMEN, προς τιμής της συζύγου του Κάρμεν Κυρίτση με την οποία απέκτησαν τρεις γιους, τον Κωστή, τον Αχιλλέα και το Χρήστο. Από το Νοέμβριο του 2010, η Costamare Shipping Co S.A. είναι εισηγμένη στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, τη Wall Street.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ