Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΠΦΣ: Η αύξηση των τιμών συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων αίρει μια στρέβλωση που...

ΠΦΣ: Η αύξηση των τιμών συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων αίρει μια στρέβλωση που δημιουργούσε προβλήματα

Το υπουργείο Υγείας προέβη σε μια στοχευμένη αύξηση της τιμής σε φθηνά φάρμακα της ελληνικής αγοράς, μια αύξηση που χαρακτηρίζεται ως εξορθολογισμός των τιμών συγκεκριμένων φαρμάκων, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αίρει μια στρέβλωση που επί σειρά ετών δημιουργούσε προβλήματα. Σημειώνει ότι «η διαιώνιση της πολιτικής των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων για πάρα πολλά χρόνια οδήγησε ώστε καταξιωμένα φθηνά φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, είτε τα φάρμακα αυτά να υποκατασταθούν στη θεραπευτική πρακτική από ακριβότερα, των οποίων η λιανική τους τιμή ήταν έως και υπερδεκαπλάσια από το φάρμακο εκείνο που αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά, είτε λόγω της αναγκαιότητας της εξασφάλισης της θεραπείας των ασθενών για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, η ελληνική πολιτεία να εξαναγκαστεί τελικά να τα εισάγει από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ, με τιμές όμως που είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές που είχαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα πριν αποσυρθούν. «Αποτέλεσμα ήταν η πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής που πληρώνει ο ασφαλισμένος και η υπέρμετρη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του κράτους, λόγω της προκαλουμένης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ για πολλά από αυτά τα φάρμακα υπήρχε επίσης ο κίνδυνος να μεταπέσουν από την θετική στην αρνητική λίστα, εφόσον πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου με το 100% της αξίας του φαρμάκου.

Πέραν των ανωτέρω η πολιτική αυτή των οριζόντιων μειώσεων επί σειρά ετών έφερε την τιμή των φαρμάκων να είναι η χαμηλότερη στις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρό κίνητρο ανεξέλεγκτων εξαγωγών, στερώντας τελικά το φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή.

«Το Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά συναίνεσης και συνεργασίας προς όφελος του Έλληνα ασθενή», καταλήγει ο ΠΦΣ.