Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠυκνώνουν οι επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Πυκνώνουν οι επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Νέες επενδύσεις για υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στη χώρα αναμένονται το επόμενο διάστημα, δεδομένης της ανάγκης για βελτιωμένες υπερ-ευρυζωνικές υπηρεσίες αλλά και της δυνατότητας χρηματοδότησης υποβρύχιων καλωδίων για την διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά, ύψους 89 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσιο διαβούλευση η κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα ενώνει την Ελλάδα, με την Κύπρο, από τα συναρμόδια υπουργεία των δύο χωρών.

Παρότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί, στόχος είναι αρχικά η διερεύνηση του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα, σκοπός του έργου είναι αρχικά να δημιουργηθεί μια εναλλακτική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών η οποία θα αυξήσει την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία των υπαρχόντων συστημάτων, επιτρέποντας και τη διακυβερνητική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, όπως αυτό της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Επιπλέον μέσω του καλωδίου οπτικών ινών θα μπορεί να παρέχεται μια ικανοποιητική και σε ανταγωνιστική τιμή ικανότητα διασύνδεσης η οποία θα καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες αλλά και ευκολότερη πρόσβαση και στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή και Αφρική) στους κύριους κόμβους Διαδικτύου της Κεντρικής Ευρώπης.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα υπάρχουν δύο τέτοια καλώδια που ενώνουν απευθείας τις δύο χώρες το SEA-ME-WE-3 και το MedNautilus.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος υπό την ονομασία ΙONIAN που θα συνδέει την Crotone της Ιταλίας με την Πρέβεζα. Το καλώδιο θα κατασκευαστεί από την ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών, IslaLink, η οποία ανήκει στη Fiera Infrastructure σε συνεργασία με την Elettra, θυγατρική της Orange και ίσως και κάποιον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μάλιστα, η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Στόχος του νέου αυτού δικτύου είναι να υποστηρίξει υπερ-ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα αλλά και την ανάπτυξη της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακών κόμβων για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών.

Τέλος, την έναρξη της κατασκευής ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στο Αιγαίο το οποίο θα διασυνδέει 11 ελληνικά νησιά ξεκινά και η Vodafone Ελλάδος. Το έργο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση ολοκλήρωσης των γεωτεχνικών μελετών και υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε 1 χρόνο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της Vodafone, κ. Χάρης Μπρουμίδης από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ